JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV) (C), Taavi Arminen, Amos Ramström, Tino Palmasto, Joakim Ärilä, Eero Tamminen, Reza Heidari, Joona Tapani, Enoch Banza, Justus Holopainen, Hugo Toivonen | Prince Mokuma (>Banza 79’), Badreddine Bushara (>Holopainen 62’), Berat Köse (>Tamminen 62’), Vili-Petri Vänttinen (>Arminen 79’) Tobias Karkulowski, Verneri Meriläinen, Niklas Schulz (MV)

Missä: OmaSp Stadion, 19.08. klo 16:00

Yleisöä: ”929” (ei ollut)

Erotuomari: Pietu Niinimäki

Pari paikalle matkannutta JäPS-kannattajaa eivät varmasti päätökseensä olleet lauantai-illan ottelun päätyttyä tyytyväisiä. Sinipaidat olivat lähes koko ottelun pari askelta seinäjokelaisia jäljessä, ja kolme pistettä jäivät hyvin ansaitusti SJK Akatemian taskuun.

Ensimmäinen puoliaika

JäPS joutui ensimmäisen kerran ongelmiin jo ensimmäisellä minuutilla. SJK Akatemia tuli aloituksesta täydellä höyryllä päälle ja sai tuotua vaaraa sinipaitojen boksiin jo kolmenkymmenen sekunnin paikkeilla.

Siitä vieraat selvisivät kuitenkin säikähdyksellä, ja kolmannella minuutilla nähtiin ottelun harvoja sinisiä valonpilkahduksia – Joakim Ärilä heitti boksiin hyvän keskityksen, joka löysi Joona Tapanin pään. Joona tiputti sen vielä Hugo Toivoselle avopaikkaan, mutta tämä ei saanut kunnon osumaa palloon, ja peliväline pääsi lipumaan rauhakseen Saku Kankaanpään maalin ohitse.

Vielä ennen kympin täyttymistä Hugo haki JäPSille erinomaisesta paikasta vaparin, jonka Reza Heidari heitti ilman tulosta boksiin. Viimeistään vartin jälkeen alkoi sitten SJK:n vyörytys.

Poikkeuksellisesti 4-4-2:lla aloittaneet sinipaidat olivat keskikentällä alakynnessä koko ajan.  Vaikka etenkin Joona pääsi tuttuun tyyliinsä tekemään pari hyvää katkoa, saivat seinäjokelaiset luvattoman helposti purettua JäPSin prässin moneen otteeseen. Vaikka JäPS reagoi tähän jo ensimmäisellä jaksolla muuttamalla muotoaan lähemmäs 4-3-3:a, ei rytmiä oikein enää löydetty.

Ylhäällä Hugo ja Justus Holopainen yrittivät kyllä kurinalaisesti antaa SJK:n linjalle painetta, mutta Akatemian nuoret ja vähemmän nuoret pelurit selvittivät suurimman osan prässäysyrityksistä ilman suurempia vaikeuksia. Pallonhallinta menikin lauantai-iltana vastustajalle todennäköisesti selvemmin kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

Niin, ja olihan kotijoukkueella tosiaan niitä paikkojakin. Miro Turunen vei SJK:n johtoon 22. minuutilla, kun yksi isäntien harvoista pitkistä palloista yllätti JäPS-puolustuksen, ja mies sai puolittaisessa läpiajossa viimeisteltyä Tino Palmaston häirinnästä huolimatta varmasti alanurkkaan.

Puoliajalle mentiin tässä 1–0-tilanteessa, mutta totuuden nimissä se imarteli JäPSiä. SJK:n hyökkääjät vetelivät muun muassa päin Janne Laihoa, ohi pallosta ja yli tyhjästä maalista, ja lukemat olisivat voineet olla aika paljon rumemmatkin 45 minuutin täytyttyä.

Toinen puoliaika

Toinen jakso alkoi melko samalla tavalla, mutta pieniä heräämisen merkkejä JäPS vaikutti alkavan esitellä. Kertaalleen Joona pääsi hieman ennen tunnin täyttymistä kokeilemaan boksin rajalta, minkä jälkeen Taavi Armiselle aukesi vastahyökkäyksestä laukaisupaikka. Kumpikaan yritys ei tuottanut tulosta.

JäPSin hyvä, tai ainakin kelvollinen, jakso kesti harmi kyllä vain kymmenisen minuuttia. SJK otti taas hallinnan, eivätkä sinipaidat tuntuneet saavan edes yksinkertaisia muutaman metrin syöttöjä omille.

Janne ehti ottaa pari torjuntaa, ennen kuin JäPS alkoi vaihdoilla herätellä joukkuetta; Badreddine ”Badu” Busharan ensimmäiset minuutit sinipaidassa siis jäivät lauantailta edes käteen.

Vaihdot eivät pelin kuvaa kuitenkaan juuri muuttaneet, vaan SJK jatkoi niskan päällä. 64. minuutilla JäPS selvisi säikähdyksellä, kun Tino tuomarin näkemyksen mukaan repi puolittaiseen läpiajoon ehtineen SJK-kärjen vauhdin pois. Punainen olisi ollut ehkä raju tuomio, mutta on niitäkin näistä nähty.

Pian SJK oli uudelleen puolittaisessa läpiajossa, eikä tässä ehditty edes repimään. Seinäjokelainen tykitti hyvästä paikasta kuitenkin ohi lähes koomisen metrimäärän verran – muita hymyilyn aiheita kentällä ei sitten juuri enää nähtykään.

Näiden paikkojen jälkeen SJK:lla ehti olla vielä pari tonttia, ennen kuin lopullinen niitti nähtiin 80. minuutilla. Yksi isäntien monista takaviistosyötöistä löysi vihdoin onnistuneesti omille, ja vaikka Janne Eemeli Honkolan läheltä tulleen laukauksen eteen nyrkkinsä vielä saikin, jäi reaktioaika niin lyhyeksi, että pallo singahti maaliverkkoon.

SJK:n toisen osuman jälkeen voittajasta ei todellisuudessa enää epäselvyyttä tuntunut olevan, vaikka JäPS kyllä hampaat irvessä kavennusta hakikin. Maalipaikkoihin tsemppaus johti kuitenkin vasta lisäajalla – Joonan hyvään vapariin Kankaanpää otti kuitenkin vielä paremman torjunnan. Lopputulokseksi näin 2-0, ja JäPSin asema sarjataulukon peräpäässä samalla tukaloitui melkoisesti.

– Teimme taktisia muutoksia sekä ennen peliä että pelin sisällä. Niillä pyrittiin hakemaan tiettyä yllätysmomenttia ja iskemään vastustajan heikkoihin kohtiin. Nyt ne eivät valitettavasti tuottaneet toivottua tulosta, Timo Kettunen kommentoi.

– Prässäsimme mielestäni kelvollisesti, mutta vastustajalla oli riittävästi laatua siitä selviämiseen. Olimme tänään yksinkertaisesti huonompia. Toisen puoliajan aloitimme hyvin, mutta maalipaikkoina sekään ei realisoitunut. Lopussa haimme vielä kolmen linjalla kavennusta ilman tulosta.

JäPS kohtaa seuraavassa ottelussaan JJK:n vieraissa tiistaina 29.8.