Raportti: PEPO 2-1 JäPS

Lappeenrannan PEPOa vastaan käydyn tuplaottelun jälkimmäinen osa päättyi järvenpääläisittäin harmittavasti tappioon, eli molempien joukkueiden saldoksi jäi kahdesta kohtaamisesta lopulta kolme pistettä. Tällä kertaa Kimpisen sametilla mitellyssä kärkikamppailussa nähtiin keskiviikkona varsinainen jännitysnäytelmä, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut.

Jopa pienoisen pakkovoiton edessä ollut kotijoukkue tuli peliin tarmokkaasti, ja vaikutti siltä, että ensimmäisestä kohtaamisesta oli Saimaan rannalla otettu jotain opiksi. Järvenpäässä lappeenrantalaishyökkäykset olivat auttamattoman hitaita ja pysähtyivät varmasti pelanneeseen JäPS-linjaan, mutta Kimpisellä PEPO pyrki alkuminuuteista lähtien hyökkäämään laitoja, etenkin vasenta, pitkin vauhdilla. Isäntien terävä aloitus olikin kantaa hedelmää jo kolmannella minuutilla, kun mainitulta vasemmalta laidalta lähtenyt keskitys löysi takatolpalta Malik St. Prixin, joka sijoitti ensimmäisellä kosketuksellaan pallon maaliin. JäPSin onneksi mies oli kuitenkin ehtinyt paitsioon.

Alkuhetkien säikähdys tuntui vähän herättäneen JäPSiä, sillä valkoisessa vierasasussaan pelanneet ”siniset” pääsivät lähes välittömästi paremmin peliin mukaan. Alhaalta peliä totutusti rakentamaan lähtenyt PEPO oli avaavissa syötöissä ajoittain auttamattoman huolimaton, ja pallonriistoista syntyneet vastahyökkäykset olivatkin ensimmäisellä puoliajalla erikoistilanteiden ohella pitkälti JäPSin pääasiallinen valttikortti. Tällaisesta vastahyökkäyksestä syntyikin JäPSin ensimmäisen puoliajan eittämättä paras maalipaikka. Mainiolla pelipäällä ollut Ala Alaeddine lähti keskiviivan tuntumasta pitkään kuljetukseen oikeaa laitaansa pitkin, ajoi lopulta sisään ja ampui viuhuvasti pallon PEPO-maalin vasempaan sisätolppaan. Peliväline kimposi pystypuusta vielä hieman yllättäen Alan ulottuville, mutta lopulta PEPO-puolustus onnistui selvittämään tilanteen.

Tästä JäPS sai virtaa entisestään, ja seuraavat kymmenen minuuttia vietettiinkin tukevasti isäntien kenttäpuoliskolla. Ikiaikainen totuus piti kuitenkin jälleen paikkansa, eli kun et itse tee, niin kaveri kyllä tekee. 32. minuutilla oli PEPOn vuoro päästä keskialueen riistoon, josta isännät pelasivat pallon nopeasti taas vasempaan laitaan JäPSin puolustuslinjan selustaan. Vili-Petri Vänttinen oli ehtiä vielä katkoon, ja kenties ehtikin, mutta ottelun erotuomari tulkitsi tilanteen miehen rikkeeksi ja laittoi pallon pilkulle. Tästä kokenut Jerry Särkkä ei erehtynyt, vaan latasi PEPOn varmasti maalin karkumatkalle.

Nyt oli puolestaan PEPOn vuoro päästä paremmin peliin mukaan, ja johto-osumansa jälkeen kotijoukkueella olikin heti mainio paikka tuplata johtonsa. Sen jälkeen kenttätapahtumat taas hieman tasaantuivat, ja parista molempien joukkueiden paikanpuolikkaasta huolimatta puoliaikaa lähdettiin viettämään PEPOn 1–0-johdossa.

Tasaisesta, ehkä jopa hienokseltaan JäPSin hallussa olleesta ensimmäisestä puoliajasta poiketen isännät ottivat pelin haltuunsa heti toisen nelivitosen alkuhetkillä. Altti Mäkinen joutuikin jo 49. minuutin korvilla esittämään varsinaisen paraatipelastuksen estääkseen PEPOa vihdoin tuplaamasta johtoaan. Minuuttien lähennellessä kuuttakymmentä kotijoukkue alkoi kuitenkin valua alemmas ja alemmas ja antoi pelin kontrollia enemmän JäPSin haltuun. Hanakasti tasoitusta metsästänyt JäPS siirtyi puolestaan kolmen topparin linjaan, jotta PEPOn kenttäpuoliskolle saataisiin enemmän valkopaitoja.

Kirivaihe ei kuitenkaan ehtinyt vanhentua kauaa, kun PEPO iski päivän toisensa. Liloissaan pelanneet isännät tulivat jälleen vauhdilla vaarallista vasenta laitaansa, josta lähtenyt syöttö löysi takaviistosta Markus Koistisen. Tämän laukauksen edelle Mäkinen olisi vielä ennättänyt, mutta kun St. Prix ehti vielä väliin ohjaamaan laukauksen toiseen kulmaan, ei Altille jäänyt mahdollisuuksia, ja PEPO siirtyi näin 2–0-johtoon.

Toisen osuman jälkeen peli aukeni entisestään, sillä JäPSin oli luonnollisesti pakko hyökätä riskillä, eikä PEPOkaan tyytynyt ainoastaan makoilemaan omassa boksissaan. Näinpä viimeinen puolituntinen juoksenneltiinkin päästä päähän, mutta molempien joukkueiden viimeiset ratkaisut jättivät paljon toivomisen varaa. Loppuvihellystä kohti mentäessä JäPS alkoi vihdoin saamaan hieman enemmän painetta lilapaitojen päätyyn, mutta Aleksi Ristolan laukaukset kilpistyivät lohduttomasti uhrautuvasti pelanneisiin PEPOlaisiin.

Toivonkipinä syttyi kuitenkin viimein 89. peliminuutilla, kun Joakim ”Jokke” Ärilä tykitti noin 25 metristä vastapalloon kenties JäPSin kauden komeimman osuman. Oikeaan ylänurkkaan painuneessa laukauksessa oli sen verran sekä voimaa että tarkkuutta, että se ei jättänyt PEPO-vahti Craig Hillille juuri jossiteltavaa. Paine saatiin vielä pari kertaa isäntien päätyyn, mutta MiPK-kotiottelun kaltaiseen nousuun ei tällä kertaa pystytty, joten täysi pistepotti jäi Lappeenrantaan. Joken osuma tiesi tosin edes sitä, että maaleitta ei JäPS vielä kertaakaan ole tällä kaudella jäänyt.

Surkutteluun ei taaskaan jää liikaa aikaa, sillä sunnuntaina siniset kohtaavat vieraissa FC Kiffenin, joka nousi keskiviikkona putoamisviivan päälle kaadettuaan kotonaan Kotkan Peli-Karhut lukemin 2–0. PEPO-tappionkin jälkeen JäPSin asema nousukamppailussa on vielä hyvä, mutta suurempiin notkahduksiin ei enää ole varaa.