Raportti: KäPa 1–2 JäPS

JäPSin miehet vahvistelivat sunnuntai-iltana asemiaan Kakkosen A-lohkon keulilla, kun kauden neljännestä ottelusta takataskuun jäi niin ikään kauden neljäs täysi pistepotti. Kahdesta ensimmäisestä ottelustaan vain yhden tasapelipisteen napannut Käpylän Pallo ei kuitenkaan ollut missään nimessä vierailijoille mikään helppo suupala, vaan tarjosi JäPSille päinvastoin kauden eittämättä tähän asti kovimman haasteen.

Hieman kauden aiempien otteluiden käsikirjoituksen vastaisesti JäPS tuli ensimmäiset pari minuuttia vastustajaa terävämmin sisään otteluun, ja saikin vaivansa palkaksi pallon kertaalleen kulmapotkusta KäPa-maaliin. Ottelun erotuomaristo oli kuitenkin ilmeisesti havainnut tilanteessa rikkeen, sillä peliä jatkettiin isäntien vapaapotkulla keskialoituksen sijaan.

Pian tämän jälkeen KäPan pallonhallintaan perustuva pelitapa alkoi asettua kuitenkin uomiinsa, ja mustissa pelannut isäntäjoukkue otti pelin kontrollia itselleen. Poikkeuksellisella kenttäryhmityksellä pelanneella JäPSillä oli ehkä pienoisia hankaluuksia kenttätasapainon kanssa, mitä pyrittiin paikkaamaan keskialueen aggressiivisella prässipelillä. Jatkuvasti KäPa-pelaajien niskaan hengittänyt Ayuub Abdi palkittiinkin uurastamisestaan keltaisella kortilla jo ottelun 21. minuutilla. ”Jupin” aikainen varoitus ymmärrettävästi hieman vaikeutti JäPSin keskikenttäpuolustamista läpi ottelun.

Ottelun ikävin tapaus nähtiin piakkoin Jupin ottaman kortin jälkeen. Vasemmalla laidalla pallon perään kirmannut Tuure Nummi jäi vaarattoman oloisessa tilanteessa makoilemaan kentän pintaan niin kärsivänä, että oli selvää, että kyse ei ollut mistään pienestä loukkaantumisesta. Nopeasti kävikin ilmi, ettei mies pysty ottelua jatkamaan, joten tämän tilalle kentälle asteli Ala Alaeddine. Polvivammoista valitettavasti aiemminkin kärsineen Tuuren tilanteeseen saataneen selkoa alkavalla viikolla.

Pelinkuva pysyi tuon vaihdonkin jälkeen vielä hyvin samanlaisena kuin se oli ollut ennen Tuuren loukkaantumista. Vaikka KäPa kieltämättä hallitsikin palloa läpi ensimmäisen puoliajan, jättivät mustapaitojen viimeiset ratkaisut toisaalta niin paljon toivomisen varaa, että kurinalaisesti puolustanut JäPS-linja sai vaarallisimman oloiset tilanteetkin klaarattua lopulta ilman, että Altti Mäkinen joutui venymään liian moneen paraatipelastukseen. KäPan pallonmenetyksistä nopeasti eteenpäin pyrkineet ”sinipaidat” – sunnuntaina oli poikkeuksellisesti valkoista niskassa – saivat puolestaan vastahyökkäyspelaamisella muutamia niin maukkaita maalipaikkoja, ettei mistään kotijoukkueen dominoinnistakaan voine puhua.

Lopulta yksi mainituista tilanteista kantoikin hedelmää ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Kamppailun ehdottomiin onnistujiin kuulunut Ville Ahola pääsi jälleen juoksemaan KäPan puolustuslinjaa päin, viritti laukauksensa ja laittoi pallon onnekkaan kimmokkeen siivittämänä ohi isäntien maalia vartioineen Besart Mustafan. Avausmaalin jälkeen KäPan peli hajosi täysin käsiin, ja JäPS pääsi ensimmäistä kertaa vyöryttämään kunnolla hyökkäyksiä isäntien maalille. Puolittaiseen läpiajoon päässyt Justus Kauppinen oli lähimpänä johdon tuplaamista, mutta tämän viimeistely-yritys painui JäPSin harmiksi senttejä ohi maalin.

Se on klisee, mutta kun et itse tee, niin kaveri tekee. Näin kävi sunnuntainakin. Ensimmäisen puoliajan lisäajalla KäPa onnistui vielä hankkimaan kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta pallo putosi maukkaasti suoraan Karim Jmaalin lapaan. Tämä latasi pelivälineen suoraan ilmasta sellaisella voimalla ja tarkkuudella kohti JäPSin maalia, ettei Altti Mäkiselle juuri jäänyt mahdollisuuksia. Ensimmäisen järvenpääläisten tällä kaudella päästämän pelitilannemaalin myötä puoliaikaa lähdettiin siis viettämään tasatilanteessa.

Toinen puolisko oli kokonaisuutena hyvin rikkonaista peliä. Vapaapotkuja sateli, ja miestä makoili kentän pinnassa jatkuvalla tahdilla. Oli erittäin selvää, että kumpaakaan joukkuetta tasapelipiste ei tyydyttäisi. Pelin painopiste pysyi edelleen ehkä enemmän JäPSin kenttäpuoliskolla, mutta toisaalta jalkojen väsyessä puolin ja toisin myös vastahyökkäyksiin tarjoutui ensimmäistä puoliaikaa enemmän saumoja. Pienoista paniikkia ilmenikin säännöllisin väliajoin molempien joukkueiden rangaistusalueiden tuntumassa.

Ensimmäisenä pallon sai maaliin kotijoukkue, mutta tässäkin kulmapotkuosumassa oli ainakin tuomariston näkemyksen mukaan, ja JäPSin onneksi, rike, ja siniset selvisivät säikähdyksellä. Toinen käänteentekevä hetki nähtiin ottelun 84. minuutilla. Juppi tuli keskialueen kaksinkamppailutilanteeseen hieman myöhässä, eikä erotuomarille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin näyttää miehelle toista keltaista korttia.

Ylivoima-asemastaan sähköistynyt KäPa painoikin heti punaisen kortin jälkeen taas kovaa kohti JäPSin maalia, mutta kenties hieman puolustuksen kustannuksella. KäPan painostuksen keskellä Olli Valto käynnisti voittomaaliin johtaneen hyökkäyksen tarkalla pallolla isäntien selustaan, jossa Herkko Kuosa narutti merkkaajansa kahville ja pelasi pallon päätyviivalta maalin edessä odotelleelle Miro Schwalenstöckerille. Mies ei tunnetusti näistä paikoista erehdy, joten JäPS siirtyi alivoimalla jälleen johtoon.

KäPa onnistui vielä vieraiden 86. minuutin osuman jälkeen aiheuttamaan monet sydämentykytykset, mutta uhrautuvaisesti puolustanut JäPS ei suostunut päästämään isäntiä tasoihin. Lopputuloksena siis hyvin, hyvin hikisen esityksen jälkeen 1–2 ja kolme pistettä jälleen Järvenpäähän.

Kausi on siis alkanut viime vuoden tavoin upeasti neljällä voitolla, mutta kun muistetaan, mitä tuolloin tapahtui, ei liikaan ylpistymiseen ole varaa. Pelit jatkuvat tulevana perjantaina 18.6. vaihteeksi kotiottelulla, kun vastaan asettuu kenties kauden tähän asti kovin haaste Atlantis FC:n muodossa.