Raportti: Jaro 1-1 (0-1) JäPS

Raportti: Jaro 1–1 (0–1) JäPS

0–1 Jama 7’
1–1 Eremenko 90+2’

JäPSin kokoonpano: Robin Källman (MV), Tobias Karkulowski, Amos Ramström, Roope Autio (C), Gullit Zolameso, Omar Jama, Joona Tapani, Herkko Kuosa, Enoch Banza, Justus Holopainen, Eero Tamminen | Verneri Meriläinen (>Holopainen 90’), Hedi Khayat (>Banza 86’), Prince Mokuma (>Tamminen 73’), Taavi Arminen (>Zolameso 86’), Reza Heidari (>Jama 46’) Niklas Schulz (MV)

Missä: Pietarsaaren Keskuskenttä, 06.08. klo 18:00

Yleisöä: 1409

Erotuomari: Miikka Haapakoski

Kaksijakoisissa tunnelmissa lähti JäPS-miehistö sunnuntai-iltana pitkälle kotimatkalleen. Vaikka Jaro oli kokonaisuutena ottelussaan hienokseltaan niskan päällä, jomottavat loppuhetkillä päästetyt tasoitusosumat aina vääjäämättä otsalohkossa.

Ensimmäinen puoliaika

Pietarsaaren sinällään hyväkuntoisella, mutta pehmeydellään runsaasti liukastumisia aiheuttaneella Keskuskentällä nähtiin jännittävä ja vaiheikas ensimmäinen puoliaika. Molemmilla oli omat paikkansa, mutta kerrankin JäPS oli se tehokkaampi osapuoli.

Ensimmäisen maalipaikan loi JäPS onnistuttuaan Herkko Kuosan sivuvaparin jälkeen luomaan Jaron boksiin melkoisen paniikin. Eero Tammisen laukaus viuhui lopulta vaarattomasti Emil Öhbergin maalin yli.

Jo kuudennella minuutilla tapahtui sitten kunnolla. JäPS puolusti vasemmalla laidallaan todella lepsusti ja Jaro pääsi kokeilemaan useampaankin otteeseen takaviistosyöttöä boksiin. Niistä viimeinen löysi vihdoin punapaidan, joka latasi voimalla pallon rimaan ja siitä maaliviivalle – melko lähellä taisi olla viivan ylittäminenkin.

Siitä peliväline palautui Jaron puolustukseen, jonka avaavan syötön katkaisi Omar Jama. Taitavaksi mieheksi Omppu kyllä tiedettiin, mutta jatkoa kukaan tuskin osasi odottaa – lähes puolesta kentästä sooloilu boksiin, pari miestä vipuun ja lopuksi millintarkka viimeistely tolpan kautta takanurkkaan. Kierroksen maali lienee selvä.

Pallonhallinta jakautui ensimmäisellä jaksolla melko tasaisesti, mutta JäPSin johtomaalin jälkeen Jaro oli kyllä hivenen aktiivisempi osapuoli. Isännät eivät kuitenkaan tuhannen taalan tontteja juuri onnistuneet luomaan, vaikka iso rivi erikoistilanteita melkoisesti päänvaivaa sinipaitojen puolustukselle aiheuttikin.

Käänne tapahtui – tai oli tapahtua – 37. minuutilla. Joni Remesaho peippaili laidalla aivan boksin rajalla, tökkäsi pallon ohi Tobias Karkulowskin ja haki sitten tämän ojennetusta jalasta sen verran kontaktia, että Miikka Haapakoskelle annettiin mahdollisuus viheltää. Pilkkua asettui ampumaan Guillermo Sotelo, mutta JäPSin onneksi rankkari kilahti tolppaan.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Jaron kulmapotkussa Gullit Zolameso antoi mahdollisuuden viheltää, kun hänen liukutaklauksensa ainakin vaikutti ottavan kontaktia Kareem Mosesin jalkojen kanssa. Toista kertaa pilkulle ei kuitenkaan menty.  

– Sanotaanko näin, että taukotulos meitä ehkä hieman mairitteli, vaikka mielestäni johtoasema ei mikään vääryyskään ollut, Timo Kettunen kommentoi ottelun jälkeen.

Toinen puoliaika

Toisella jaksolla pelinkuva oli melkoisen selvä. Ensimmäisen puoliskon tasainen pallonhallinta vaihtui Jaron pyöritykseen, kun JäPS vetäytyi vastahyökkäysmahdollisuuksia kytäten. Myös pelinavauksessa siniset siirtyivät – kenties selkeämmin kuin kertaakaan aiemmin kaudella – hieman pragmaattisempaan lähestymistapaan.

Robin Källmanin pitkät avaukset olivat vähintäänkin kelvollisia, mutta kärjessä pelannut Justus Holopainen oli niistä painiessaan kiistattoman epäkiitollisessa asemassa, ja Jaro taisikin suurimman osan ykköspalloista voittaa.

Strategiaa voi silti pitää – lopputuloksesta huolimatta – onnistuneena. Vaikka ensimmäisellä puoliajalla Jaron prässissä olleita aukkoja päästiin hyödyntämään muutamaan otteeseen näppärästi, ei JäPS ollut kovin lähellä lisämaaleja. Toisella jaksolla onnistuttiin sen sijaan rakentamaan pari oikein mehukasta paikkaa, ja vaikka Jaro hallitsikin, tarkalla boksipuolustamisella heidät pystyttiin pitämään melko hyvin kurissa. Etenkin Amos Ramström oli topparin tontilla sunnuntaina fantastinen.

JäPSin hyökkäyspelin hahmo oli toisella nelivitosella Herkko. Kahdesti tämä levitti Enoch Banzalle oikealle, mutta Enochin ensimmäinen laukaus päätyi päin maalivahtia, toisen Jaro-puolustus ehti blokkaamaan aivan viime hetkellä.

Kolmas, 56. minuutilla nähty, tahtipuikon heilutus oli sitten se, josta JäPSin olisi pitänyt naulata. Enoch riisti hyvin alhaalla ja pelasi sitten eteenpäin Herkolle, joka hassutti ensimmäisen miehen ja jatkoi matkaa boksin rajalle. Siellä mies odotti maltilla, että Justus ehti pois paitsiosta, ja pelasi briljantilla syötöllä Jussen sitten avopaikkaan. Ensimmäinen kosketus kuitenkin karkasi harmillisesti, ja tilanne kuivui kasaan.

Tämän jälkeen Tobias Karkulowski alusti Enochille vielä yhden maalipaikan, mutta muuten JäPS puolusti boksiaan Jaron rynnistyksen puristuksissa. Vaikka etenkin viimeinen 20-minuuttinen oli melkoista selviytymistaistelua, ei kotijoukkue onnistunut juuri sinisen puolustusmuurin sisään murtautumaan. Kertaalleen Markus Kronholm vapautettiin loistopaikkaan, mutta muuten laukausten ja keskitysten tiellä oli aina JäPS-pelurin pää tai jalka – kunnes sitten ei ollut.

Kolmen minuutin lisäajasta oli pelattu yksi ja risat, kun Jaro sai kahdeksannen kulmapotkunsa. Se pomppi – kuin legendaarisessa Suomi-Unkari-ottelussa konsanaan – parin miehen kautta Sotelolle, joka puski sokkona kohti JäPSin maalia. Takatolpalle ehti ensimmäisenä Sergei Eremenko, eikä Jaro tästä enää erehtynyt.

Peli tasoihin, ja jälleen JäPSin muistivihkoon yksi sormien välistä lipunut voitto. Jaro ehti saada vielä tasoituksenkin jälkeen tosin kulman, joten ehkä pisteeseen pitää lopulta olla tyytyväinen.

– Toinen puoliaika oli meiltä vähän sekavampaa pelaamista. Loppua kohden kaveri painoi tietenkin päälle ja oli se hallitsevampi osapuoli, vaikka meilläkin etenkin se Jussen maalipaikka oli, Kettunen totesi.

– Valitettavasti kaveri sitten lisäajalla sen tasoituksen sai. Tulos ei ollut sitä mitä haettiin, mutta tietysti parempi kuin nolla pistettä. Nyt kohti ensi viikon Gnistan-ottelua.