Raportti: JäPS voittaa Ykköscupin!

Raportti: JäPS voittaa Ykköscupin!


JäPS 0–0 Gnistan (rangaistuspotkut 4–3)

Markkanen o                      Kuosa o
Sarr x                                  Tapani o
Tolonen x                           Mohamed x
Mabinda o                          Köse o
Weckström o                     Banza o

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Verneri Meriläinen, Taavi Arminen, Amos Ramström, Tobias Karkulowski, Omar Jama, Joona Tapani, Reza Heidari, Enoch Banza, Justus Holopainen, Hussein Mohamed (kelt.) | Robin Källman (MV), Tino Palmasto, Hedi Khayat, Joakim Ärilä (>Meriläinen 51’), Herkko Kuosa (>Heidari 69’), Prince Mokuma, Roope Autio, Berat Köse (>Holopainen 80’), Vili-Petri Vänttinen

Missä: Järvenpään Monitoimihalli, 11.3. klo 15:30

Yleisöä: 476

JäPSin alkuvuosi huipentui lauantaina Monitoimihallin viileydessä, kun sinipaidat pääsivät nostamaan seurahistorian ensimmäistä kansallisen tason pokaalia. Vaikka varsinainen peliaika päättyi maalittomana, vei rangaistuspotkukilpailun ottelussa selkeästi paremmin pelannut joukkue.

Ensimmäinen puoliaika

Vielä valkoisissa pelannut JäPS – uudet kotipaidat odottelevat debyyttiään – tuli jälleen otteluun ryminällä ja hallitsi alkuhetkiä yhtä suvereenisti kuin kahdessa aiemmassa kamppailussaan.

Isäntien intensiivinen prässi oli myrkkyä Gnistanin pelinavaamiselle, ja keltapaidat tyytyivät lähinnä tavoittelemaan Eero Markkasta pitkillä avauksilla. Tämä jäi kuitenkin ylhäällä auttamattoman yksin, ja pituuserosta huolimatta Taavi Arminen ja Amos Ramström pitivät miehen loistavasti kurissa läpi ensimmäisen jakson.

Jyrki Aholan miehistö osoitti jälleen, että kykenee luomaan maalipaikkoja monipuolisesti. Vieraiden yrittäessä riistää palloa ylhäältä JäPS ei häkeltynyt, vaan pelasi itsevarmasti läpi Gnistanin prässin ja eteni nopeasti pitkin laitoja. Silloin kun keltaisten pakka oli puolestaan saatu painettua alas, JäPS rakenteli maltillisesti tilanteita, eikä pakottanut viimeisiä ratkaisuja.

JäPSin ensimmäinen maalipaikka nähtiin jo toisella minuutilla. Taas kerran keskikentän herra ja hidalgo ollut Joona Tapani pääsi ampumaan paristakympistä Hussein Mohamedin hyvän syötön jälkeen. Otso Linnas torjui kuitenkin varmasti.

Sen jälkeen tilanteita vyöryi Gnistanin maalille tasaiseen tahtiin koko ensimmäisen puoliajan. Myös Huska pelasi laidallaan mainiosti, mutta erityisesti Enoch Banzan nopeuteen Gnistanilta ei vieläkään löytynyt vastauksia. Miehellä oli ensimmäisen 45-minuuttisen aikana useampikin paikka viedä isännät johtoon, mutta onni ei ollut tällä kertaa matkassa.

Lähimpänä maalia ensimmäisellä jaksolla kävi kuitenkin Justus Holopainen. Linnas sai juuri ja juuri venytettyä näppinsä Jussen vapaapotkuun ja onnistui vaivoin torjumaan laukauksen ylärimaan. Jälleen valtavasti töitä tehnyt Jusse löysi lisäksi itsensä pariin otteeseen mainioilta maalintekosektoreilta, mutta viimeiset kosketukset hieman pomppivat. Kenties viidellä osumalla Ykköscupin maalikuninkuuden jakaneet Jusse ja Enoch eivät reiluina kavereina halunneet kumpikaan omia titteliä.

Ensimmäisen puoliskon viime hetkillä Enochin poikittaissyöttö oli vielä löytää Jussen vitosen viivan tienoilta, mutta Gnistan-kapteeni Konsta Rasimus pelasti venytyksellään vieraat käytännössä varmalta takaiskumaalilta. Rasimus oli Linnaksen ohella muutenkin Gnistanin ehdotonta parhaimmistoa ottelussa.

Toinen puoliaika

Kuten usein on tapana, vartin tauko hieman rikkoi JäPSin momentumia, eikä toisella jaksolla nähty enää samanlaista myllytystä kuin ensimmäisellä jaksolla. Isännät jatkoivat hallitsevana osapuolena, mutta myös Gnistan sai JäPSin boksiin hiukan painetta etenkin Momodou Sarrin vasemman laidan kautta.

Gnistanin ottelun paras paikka nähtiin 77. minuutilla, kun juuri Sarr karkasi läpiajoon JäPS-puolustuksen kommunikaatiokatkoksen seurauksena. Janne Laiho oli kuitenkin jälleen mies paikallaan ja syöksyi pallon tielle liimaten sen haltuunsa.

JäPSillä oli puolestaan ottelun tasaantumisesta huolimatta useampikin hyvä paikka paketoida peli varsinaisella peliajalla. Lähimpänä käyntiin aivan viime hetkillä, kun Amos nousi Herkko Kuosan kulmapotkussa korkeimmalle ja puski ylärimaan. Pallo jäi vielä pyörimään maalin edustalle, mutta Joonan laukaus hieman epäonnistui ja Gnistan selvisi voittomaalikilpailuun.

Rangaistuspotkuissa itse ottelussa alakynnessä olleella osapuolella on usein pieni henkinen etulyöntiasema, mutta JäPS näytti, että mentaalipuoli on sekin tällä hetkellä hyvässä kuosissa. Huska ampui JäPSin kolmannen pilkun ohi, mutta Herkko, Joona ja Berat Köse laittoivat omansa vuorenvarmasti sisään.

Sarrin ja Maximo Tolosen tykitettyä ylärimaan jäi ratkaiseva rankkari Enochin harteille. Tämäkään ei voittomaalikilpailua varten sisään vaihdetun Jiri Kosken mentaalipeleistä välittänyt, vaan laittoi pallon viileästi verkkoon.

JäPS voitti näin ottelun ja samalla historiallisesti ensimmäisen pokaalinsa kansallisesta kilpailusta. Juhlat kotiyleisön edessä olivat valmiina alkamaan.

– Arvatenkin fiilikset ovat hyvät, JäPS-luotsi Ahola tokaisi pelin jälkeen pientä hymyä peitellen.

– Varsinkin ensimmäinen jakso pelattiin todella hyvin. Siinä olisi varmaan pitänyt pystyä tekemään yksi tai kaksi maalia. Nyt ei mennyt, mutta kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen meidän peliesitykseen.

– Voittajan on toki helppo sanoa, mutta yleisesti ottaen Ykköscup palveli hyvin. Saatiin tosi pitkään pelata kilpailullisia otteluita, joissa on panosta. Se oli meille tärkeä juttu.

– Tässä on nyt viisi, kuusi viikkoa, kun kausi alkaa, eli hommat jatkuu. Nyt otetaan pieni paussi joukkueharjoittelusta ja lataudutaan sarjaan, Ahola päättää.