JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Gullit Zolameso (kelt.), Roope Autio (C), Amos Ramström, Tobias Karkulowski (kelt.), Enoch Banza, Omar Jama (kelt.), Joona Tapani, Berat Köse, Herkko Kuosa, Hugo Toivonen | Justus Holopainen (>Toivonen 72’), Eero Tamminen (>Karkulowski 55’), Prince Mokuma (>Köse 72’), Reza Heidari (kelt.) (>Jama 64’), Taavi Arminen (>Autio 72’), Verneri Meriläinen, Robin Källman (MV)

Missä: Järvenpään Monitoimihalli, 1.10. klo 16:00

Yleisöä: 364

Erotuomari: Kalle Mäkinen

Se on siinä! Vaikea, vaikea kausi tulee kuin tuleekin lopulta päättymään iloisissa merkeissä, sillä JäPSin paikka ensi vuoden Ykkösliigassa on nyt varma. Kauden viimeisessä kotipelissä KPV antoi alkuun oikeinkin kovan vastuksen, mutta mureni lopulta isäntien käsittelyssä – KäPan samanaikainen tasapeli sinetöi sinipaitojen säilymisen.

Ensimmäinen puoliaika

Pelin merkitys näkyi JäPSin hermostuneisuutena ensiminuuttien ajan, sitä ei voine kiistää. Edelliskierroksella oman putoamisensa varmistanut KPV ei ollut matkustanut Järvenpäähän luovuttaneena, vaan painoi varsinkin ensimmäisellä jaksolla yllättävän kovaa päälle laittaen JäPSin ajoittain todella koville.

Ensimmäinen maalipaikka meni vielä kotijoukkueen nimiin, kun mainiosti pelannut Joona Tapani koetteli tulisella laukauksellaan Sergey Lazarevin päivän kuntoa KPV:n maalilla, mutta sitten soikin jo omissa.

Vieraat saivat vain viiden minuutin pelaamisen jälkeen aikaisen vapaapotkun, joita JäPS ehti kahdessa edellisessä ottelussaan tarjota vastustajalle varmaan toistakymmentä. Jaro ei keskiviikkona omiaan onnistunut hyödyntämään, mutta KPV iski isäntien ottelua edeltäneistä palopuheista huolimatta vielä nopeamman avausmaalin kuin viimeisessä joukkueiden välisessä kohtaamisessa – pallon puski verkkoon myös tuolloin osunut Juuso Liukkonen.

Vaikka KäPan Brahenkentällä suunnilleen samoihin aikoihin iskemä johto-osuma kieltämättä puski tuskanhikeä otsalle, näytti koko ajan siltä, että JäPS ei aikoisi sunnuntaina hävitä. Tasoitus tulikin lähes saman tien.

Merkkaajaansa koko 90-minuuttisen piinannut Enoch Banza meni jälleen miehestä ohi ja nosti pallon taka-alueelle. Sinne ehti ensimmäisenä Gullit Zolameso, joka pamautti ensimmäisellä kosketuksella sellaisen ulkokierteen, että Lazarev saattoi vain haroa tyhjää. Aika monta kertaa kauden ensimmäisensä iskenyt Bumba ehti tuota viimeistelyä yrittää, ja onnistuminen tuli lopulta kreivin aikaa.

Tasoituksen jälkeen peli jatkui vieraiden lievällä hallinnalla. KPV piti enemmän palloa, mutta puolusti samaan aikaan todella avoimesti – olikin melko selvää, ettei kaikkia päivän maaleja ollut vielä nähty.

Lähempänä ottelun kolmatta oli lopputuloksesta huolimatta ensin KPV, kun Venancio Gomes pakotti kimmokkeen ottaneella laukauksellaan Janne Laihon huipputorjuntaan. Seuraavaksi Enoch pääsi kokeilemaan laitanousun päätteeksi, sitten taas vieraat parista vaarallisesta erikoistilanteesta.

Nelivitosen loppua kohti mentäessä peli alkoi kääntyä ensimmäistä kertaa selvemmin isännille. JäPSillä oli ensimmäinen huippupaikkansa viisi minuuttia ennen puoliaikaa, kun Bumba löysi keskityksellään Enochin avopaikasta, mutta tämän pusku epäonnistui. Minuuttia myöhemmin Herkko Kuosa kokeili suoraan ilmasta, mutta laukaus lipui hieman ohi.

Vielä se koppimaali ehti sieltä kuitenkin tulla. Enoch rakenteli Tobias Karkulowskin kanssa oikealta laidalta paikkaa, ja jälkimmäistä tuupattiin syöttöhetkellä sen verran, että pilkunkin olisi voinut tilanteesta viheltää. Protestoimaan JäPS ei kuitenkaan ehtinyt, sillä Enochin matala keskitys ehti pompata KPV-puolustajan jalasta yli Lazarevin – 2–1.

Toinen puoliaika

Vaikka KPV:llä oli vielä ennen JäPSin kolmatta omat paikkansa, oli jälkimmäinen nelivitonen pääosin JäPSin näytöstä. Jo ensimmäisen viiden minuutin aikana Hugo Toivonen olisi voinut Berat Kösen ja Herkon esitöistä pallon pussiin laittaa, mutta vielä ehti puolustajan jalka eteen.

Sen jälkeen nähtiin sitten ne kokkolalaisten paikat, joista takaisku olisi mahdollisesti voinut vielä tulla. Etenkin Miika Kauppilan laukaus meni sykettä nostattavan vähän ohi etualanurkan, vaikka Janne hyvin mukana olikin.

54. minuutilla JäPS sai pallon vihdoin pussiin kolmatta kertaa, kun Enoch ohitti maalivahdin ja viimeisteli varmasti. Niukasti oli mies kuitenkin paitsiossa, kuten myös seuraavalla minuutilla pelivälineen maaliin laittanut Berat.

Tunnin kohdalla ottelun käytännössä ratkaissut kolmas maali sitten viimein – hyväksytysti – saatiin aikaan. Joona otti Beratin keskitystä seuranneen kakkospallon alas ja ohitti puolustajan, joka kopautti miestä jaloille.

Kalle Mäkinen osoitti kohti pilkkua, ja Herkko Kuosa ampui JäPSin kauden ensimmäisen onnistuneen rangaistuspotkun varmasti alanurkkaan. Kolmanteen täysosumaan sanoi KPV:n selkäranka naps, eikä kentällä ollut sen jälkeen kuin yksi joukkue.

JäPSin neljännen iski 68. minuutilla Joona Tapani, joka pääsi prässillään yllättämään Charalampos Chantzopouloksen täysin. Riiston jälkeen aikaa jäi vielä asettelullekin, ja lopulta pallo lähietäisyydeltä varmasti vasempaan alanurkkaan.

Sen jälkeen peli menikin jo melkoiseksi hassutteluksi, eikä JäPSille voi kyllä päivän viidestä maalista huolimatta antaa kovin montaa tähteä viimeistelytarkkuudesta. Penkilläkin keskittyminen alkoi rehellisyyden nimissä olla jo KäPa–SalPa-ottelun Ruutu-lähetyksessä.

Kentällä sen sijaan keskityttiin vielä pelaamiseen, ja realisoituihan se vielä viidentenä maalina. Sen alusti jälleen keskityksellään Enoch, viimeistelijänä oli päällään ja päivän toisellaan Herkko.

Loppuvihellyksen jälkeen saatiin jännätä vielä noin minuutin verran. Järvenpään Monitoimihalli oli hiljentynyt aika monen päätelaitteen ympärille, ja pikkuhiljaa niitä käsiä alkoi – päätelaitteen verkkoyhteyden nopeudesta riippuen – ympäri kenttää nousta säilymisen merkiksi. Se on siinä!

– Ensimmäinen puolisko oli tasaista pelaamista ja vähän hermostunutta meille, Timo Kettunen kommentoi pelin jälkeen valmennusosastolta.

– Toinen puoliaika olikin sitten näytöstä meiltä, ja pari maalia oli varaa uhrata paitsioihinkin. Oli vahva, vahva esitys, eli ei voi kuin kiittää joukkuetta. Tämä oli kyllä ansaittu voitto, ja vielä on viimeinen matsi Salossa jäljellä. Hieno päätös saadaan tälle kaudelle.