Raportti: JäPS 4-3 TPS

Raportti: JäPS 4–3 TPS

Sunnuntai-illaksi sateen uhkaamalle Järvenpään Keskusurheilukentälle uskaltautuneet katsojat palkittiin vaivannäöstään todellisella jännitysnäytelmällä, jonka JäPS vei kotikannattajien riemuksi nimiinsä vaiherikkaan 90-minuuttisen päätteeksi.

Kauden kaksi aiempaa kohtaamista olivat päättyneet turkulaisten voittoihin, ja lopputuloksesta huolimatta samaa rataa alkoi myös kolmas kamppailu. Pelikello oli ehtinyt hädin tuskin vaihtua toiselle minuutille, kun vieraiden Kasper Hämäläinen katkaisi Alieu Ceesayn poikittaissyötön JäPSin rangaistusalueen edustalla, eteni läpiajoon ja viimeisteli varmasti ohi Janne Laihon.

Viime viikon KTP-ottelusta poiketen JäPSin selät eivät nopeasta takaiskusta notkahtaneet, vaan isännät jatkoivat oman tutun pelitapansa toteuttamista itsevarmalla ja intensiivisellä peli-ilmeellä. Viheriöllä nähtiinkin ajoittain hyvinkin fyysistä vääntöä, ja molempien joukkueiden pelaajia keräiltiin kentän pinnasta etenkin ensimmäisellä puoliajalla useaan otteeseen. Kalle Mäkinen ei siitä huolimatta nostanut keltaista avausjaksolla kuin kertaalleen molemmille osapuolille.

JäPSin ennakkoluulottomat otteet palkittiin tasoituksella hieman ennen kymmenen minuutin täyttymistä. Poikkeuksellisesti keskikentän pohjalla uurastanut Tino Palmasto löysi linjan takaa loistavalla pitkällä avauksella Antti Ulmasen, joka ei aivan ehtinyt TPS-puolustukselta kuitenkaan karkaamaan, joten hän hidasti hyökkäystä sen verran, että Aleksi Ristola ehti siihen mukaan.

Takatolpalle hiiviskelleen Ristolan Ulmanen sitten löysi millintarkalla keskityksellä, jonka Allu puski vuorenvarmasti pompun kautta vanhan seuransa verkon perukoille. JäPSin kauden ensimmäinen maali TPS:ää vastaan oli nähnyt päivänvalon.

Tasoituksen jälkeen peli aaltoili entistä voimakkaammin päästä päähän, eikä ollut varsinaisesti kummankaan hallussa – tämä sopi varmasti kotijoukkueen pelisuunnitelmaan vieraita paremmin, ja kovien paineiden alla pelanneet turkulaiset vaikuttivatkin turhautuneilta läpi ottelun.

Ensimmäisen kerran JäPS otti johdon noin kymmenen minuuttia tasoituksesta. Palmasto käynnisti jälleen hyökkäyksen pelaamalla eteenpäin Reza Heidarille, joka pelasi puolestaan oikeaan laitaan jatkuvasti päänvaivaa TPS:lle aiheuttaneelle Enoch Banzalle. Tämän ensimmäinen laukaus kilpistyi puolustajaan, mutta mies väänsi vielä kakkospallon itselleen ja tykitti sitten voimalla niin sanotusti läheltä ylös ja JäPSin maalin karkumatkalle.

JäPS ei johto-osumansakaan jälkeen tyytynyt vetäytymään, vaan jatkoi hyökkäämistä, mikä toisaalta avasi vieraille paljon mahdollisuuksia sinisten linjaa kohti juoksemiseen. Noin viisi minuuttia Banzan maalia myöhemmin syntynyt TPS:n tasoitus tuli siitä huolimatta melko seisovasta tilanteesta, kun vieraiden aikainen keskitys lipsahti JäPS-kapteeni Roope Aution päästä takatolpalle odotelleelle Hämäläiselle. Tämä jatkoi puolestaan poikittain Olli Jakoselle, joka pääsi tasoittamaan tyhjään maaliin.

Molemmilla joukkueilla oli vielä ennen ensimmäisen puoliskon päättymistä omat aihionsa, mutta etenkin totutusti JäPSin veräjää vartioinut Laiho oli jälleen mies paikallaan. Näyttikin jo siltä, että tauolle lähdetään tasatilanteessa, mutta varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla TPS sai vielä vapaapotkun noin 18 metristä.

Vapaapotkuspesialistina jo hieman profiiliaan kasvattanut Daniel Rantanen asettui pallon taakse ja laukoi Laihon nurkkaan, mutta niin kovaa ja tarkasti, ettei tämä näppejään saanut väliin – 2–3.

Toinen puoliaika

Jälkimmäinen puolisko alkoi vauhdikkaasti, kun molemmat joukkueet olivat iskeä jo ensimmäisen pariminuuttisen aikana. Ensin Hämäläinen sijoitti läheltä vain senttejä yli, ja seuraavaksi Luqman Kassimin pitkäksi mennyt keskitys oli livahtaa yli Aati Marttisen.

Kertaalleen Laiho joutui vielä venymään parhaimpaansa, kun mies haki hienosti JäPS-kauhu Simo Roihan kulmapotkua seuranneen puskun alanurkasta, mutta sitten momentum alkoi kääntyä isännille.

Ratkaisevaksi hetkeksi muodostui 74. minuutti, jona Olli Valton pitkä purkupallo tipahti Samba Bengan ulottuville TPS:n puolelle keskiympyrää. Tämä luki pallon lentoradan sen verran väärin, että peliväline pääsi pomppaamaan miehen yli, ja kun Ristola oli virheen seurauksena karkaamassa läpiajoon, kaatoi Benga Allun takaapäin jättäen Mäkiselle vain yhden mahdollisuuden.

Bengan ulosajosta ei sitten ollutkaan ehtinyt vierähtää kuin pari minuuttia, kun viisisataapäinen yleisö näki JäPSin toisen tasoituksen ja samalla kenties koko Ykkösen kauden upeimman osuman.

Rezan pitkältä lähtenyt vapaapotku löysi pienen pompun jälkeen Aution rangaistualueen nurkilta, josta kapteeni lähetti pallon toiselle puolelle boksia. Sieltä sen jatkoi taaksepäin joko Ulmanen tai TPS-puolustaja, mutta olennaisempaa on se, että pallo päätyi parikymmentä minuuttia aiemmin kentälle vaihdetulle Herkko Kuosalle. Tämä laukoi ”heikommalla” vasemmalla jalallaan puolivolleysta sellaisen pommin Marttisen yli ristinurkkaan, että TPS-vahti ehti tuskin tilanteessa liikahtaakaan.

Maalin jälkeen vieraiden ote peliin tuntui täysin kadonneen, kun JäPS painoi puolestaan päälle kuin yleinen syyttäjä. Ensin voittomaalia haki Ulmanen, jonka sisäänajoa seurannut laukaus alanurkkaan jäi kuitenkin sen verran hiljaiseksi, että Marttinen ehti vielä sen eteen. Hyökkäysinto meinasi kuitenkin kostautua, kun TPS:n Jakonen harhautteli itsensä vastahyökkäystä seuranneesta puolittaisesta läpiajosta vapaaksi, mutta Laiho onnistui torjumaan tämän läheltä lähteneen laukauksen.

Vanhan totuuden mukaan jalkapallon vaarallisin tilanne on vastahyökkäyksen vastahyökkäys, ja niin oli myös tällä kertaa. Jakosen yrityksen jälkeen Ceesay avasi hyvin Kuosan kanssa samaan aikaan kentälle vaihdetulle Hedi Khayatille, joka eteni pitkin vasenta laitaa. Tämä ajoi päätyyn ehdittyään sisään ja nosti sitten näppärästi takatolpalla odotelleelle Ristolalle. Tämä laukoi suoraan illasta pallon kohti maata niin, että se pomppasi Marttisen yli ja suhahti vasempaan sivuverkkoon – Eurosport-maaleja ei illasta siis jäänyt puuttumaan.

JäPSin johtoon siirtymisen jälkeen lähempänä lisämaaleja olivat vielä isännät, kun Albin Mehmetillä oli kahteenkin otteeseen hyvä sauma iskeä kauden avausosumansa. Sellaista ei kuitenkaan vielä sunnuntaina nähty, joten loppuvihellyksen soidessa taululla komeilivat 4–3-lukemat. Orastava tappioputki saatiin näin katki upeimmalla mahdollisella tavalla.

Seuraavaa päänahkaa lähdetään metsästämään ensi sunnuntaina 25.9. kun JäPS kohtaa matkaa Tammisaareen EIFin vieraaksi.