Raportti: JäPS 2-1 (1-1) KäPa

Raportti: JäPS 2–1 (1–1) KäPa

1–0 Kuosa 12’
1–1 Yli-Hietanen 19’
2–1 Banza 90’

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV) (C), Gullit Zolameso (kelt.), Tino Palmasto, Amos Ramström, Tobias Karkulowski, Hussein Mohamed (kelt.), Omar Jama, Joona Tapani, Enoch Banza (kelt.), Herkko Kuosa, Hugo Toivonen | Eero Tamminen (>Mohamed 67’), Justus Holopainen (>Toivonen 67’), Berat Köse (>Kuosa 79’), Taavi Arminen (>Zolameso 74’), Badreddine Bushara, Reza Heidari, Robin Källman (MV)

Missä: Järvenpään Keskuskenttä, 16.09. klo 16:00

Yleisöä: 238

Erotuomari: Lassi Siukkola

Kolmas kerta toden sanoi, kun JäPS onnistui lauantaina vihdoin kellistämään Käpylän Pallon vaiherikkaan 90-minuuttisen jälkeen. Kolmella pisteellä sinipaidat ottivat ison harppauksen kohti säilymistä ja ensi vuonna ensimmäistä kertaa pelattavaa Ykkösliigaa.

Ensimmäinen puoliaika

KäPa aloitti ottelun JäPSiä pirteämmin ja pääsikin yrittämään maalintekoa kulmapotkusta jo ensimmäisellä minuutilla. Siitä onneksi selvittiin, eikä toista kulmapotkua – joista KäPa edellisessä ottelussa osui kahdesti – vieraille sitten enää koko ottelussa siunaantunutkaan.

Parin ensimmäisen minuutin jälkeen peli tasaantui, ja vaikka käpyläläiset pitivät hieman enemmän palloa, eivät he Janne Laihon maalia juuri päässeet uhkaamaan. Ensimmäinen kymppi ei JäPSillekään paikkoja tarjoillut, mutta pian sen jälkeen alkoi tapahtua.

12. minuutilla Tino Palmasto löysi erinomaisella pitkällä avauksella Enoch Banzan oikealta laidalta, ja tämä sai pallon haltuunsa päätyrajan lähettyviltä. Enoch pelasi takaviistoon läpi ottelun jälleen tahtipuikkoa heiluttaneelle Herkko Kuosalle, joka latasi boksin rajalta etunurkkaan sellaisen pommin, ettei Maksym Zhuk mukaan ehtinyt – JäPS johtoon ensimmäisellä laukauksellaan.

Kuten liian usein on tällä kaudella käynyt, ei johtoasemasta kovin pitkään ehditty nauttia. KäPa sai noin viisi minuuttia myöhemmin vapaapotkun oikealta ja siihen ehti päällään kapteeni Roope Huhtala. Tämä kilahti vielä ylärimaan, mutta vieraat pääsivät keskittämään toistamiseen ja nyt pusku päätyi JäPS-maalin takanurkkaan – viimeistelijänä jälleen Kristian Yli-Hietanen.

Tasoitus tuntui kuitenkin herättäneen JäPSin, eikä KäPa tainnut – parista vaarallisesta paikasta huolimatta – saada ottelussa enää laukaustakaan kohti Jannen maalia. Kotijoukkue olisi sen sijaan voinut osua jo ensimmäisellä jaksolla pariinkin otteeseen.

23. minuutilla Herkko vapautti Hugo Toivosen puolittaiseen läpiajoon, mutta Zhuk torjui komeasti. Pari minuuttia myöhemmin ukrainalaisvahti teki epätyypillisen virheen ja avasi suoraan Omar Jamalle. Nuorukainen paikkasi kuitenkin virheensä toisella paraatipelastuksella.

Seuraavaksi oli Enochin vuoro kokeilla Herkon esityöstä. Komeat harhautukset, kova laukaus kohti etunurkkaa, mutta jälleen Zhuk venyi pallon tielle ja pelasti tilanteen kulmapotkuksi.

Pariin otteeseen JäPS pääsi vielä ennen puoliaikaa hyville paikoille, mutta näissä KäPa-puolustus ehti väliin ennen kuin Zhuk joutui esittämään lisää ihmetekoja. Vieraiden paras paikka nähtiin muutamaa minuuttia ennen taukoa, mutta vastahyökkäyksen päättänyt terävä laukaus sujahti hieman ohi takanurkan.

Toinen puoliaika

JäPS jatkoi jälkimmäisellä nelivitosella vahvempana, mutta ensimmäistä parempaa paikkaa saatiin odottaa jälleen kymmenisen minuuttia. Ensin Enoch pääsi etenemään boksiin ja oli jo loistopaikassa, mutta viimeinen kosketus hieman karkasi.

Hetkeä myöhemmin nähtiin lähes identtinen tilanne, ja nyt mies sai laukauksen aikaan. Se oli hyvä, mutta Zhuk jälleen parempi – pallo taas torjunnasta kulmapotkuksi. Kulmapotku oli jälleen tulokseton, eli JäPSin kauden ensimmäinen kulmapotkumaali antaa vielä odottaa itseään.

Seuraava tilanne oli sitten se, josta johtoon olisi pitänyt siirtyä. Herkko riisti KäPa-puolustuksen huolimattoman syötön aivan rangaistusalueen edustalla ja pääsi hölkkäilemään vapaasti avopaikkaan. Ikävä kyllä viimeistely sujahti puolisen metriä ohi takatolpan.

Jalkapallon kliseisiin kuuluu, että kesken tällaisten jaksojen se on sitten se toinen joukkue, joka iskee – kaukana se ei ollut nytkään. KäPa sai tunnin kohdalla vapaapotkun paristakympistä, ja sen taakse asettui Juri Kinnunen. Vieraiden kannalta harmillisesti Kinnusen tulinen laukaus osui kuitenkin väärälle puolelle tolppaa.

Tuon shokin jälkeen JäPS jatkoi taas niskan päällä, mutta huippupaikkoja ei enää siunaantunut. Lähimpänä johtomaalia oli KäPan purkupalloon tykittämään ehtinyt Herkko, mutta volley meni hieman yli maalin.

Viimeisellä vartilla vierasjoukkueella oli sitten ne pari hetkeä, joiden kautta he olisivat voineet ryöstöretkensä onnistuneesti toteuttaa. Ensin JäPSinkin testissä kevättalvesta käväissyt Takanori Yokochi löysi itsensä Kinnusen laitanousun jälkeen avopaikasta, mutta veti ohi pallosta. Viisi minuuttia ennen loppua JäPS menetti vaarallisesti omassa päässä, mutta Amos Ramström katkoi upeasti yhdennellätoista hetkellä.

Alkoi jo näyttää siltä, että pisteet tasattaisiin jälleen, sillä JäPSin koneesta ei enää vaikuttanut seuraavaa vaihdetta löytyvän, ja KäPakin vaikutti yllättävän tyytyväiseltä 1–1-lukemiin.  Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla kotiyleisölle tarjoiltiin kuitenkin mannaa mahan täydeltä.

Kuosan korvannut Berat Köse pelasi vasemmalla laidalla Gullit Zolameson tilalle vaihdetulle Taavi Armiselle. Tämä lähetti oikeallaan aikaisen keskityksen taka-alueelle, jonne Enoch oli unohdettu täysin vapaaksi – pusku keskeltä sisään ja JäPS johtoon.  

Lisäajalla Justus Holopaisella oli vielä loistava mahdollisuus tuplata isäntien johto, mutta Zhuk otti jälleen uskomattoman pelastuksen. Viimeiset hetket Janne sai puolestaan olla maalillaan melko rauhassa, ja JäPSille näin ansaitut, valtavat, kolme pistettä.

– Helpottava voitto koko joukkueelle. Peli oli alusta saakka tasainen, mutta maalipaikat menivät selkeästi meille, Timo Kettunen perkasi.

– Vaihdot onnistuivat hyvin tänään. Saatiin sitä kautta se tarvittava energia pelaamiseen, jolla peli sitten käännettiin. Kyllä tämä oli koko joukkueen voitto. Tästä on hyvä jatkaa viikon päästä Jyväskylään.