Raportti: HIFK 2-0 (1-0) JäPS

Raportti: HIFK 2–0 (1–0) JäPS

1–0 Coker 39’
2–0 Ahadi 83’

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho, Tobias Karkulowski (kelt), Vili-Petri Vänttinen, Taavi Arminen, Joakim Ärilä, Omar Jama, Joona Tapani, Herkko Kuosa (kelt), Eero Tamminen, Justus Holopainen (kelt), Enoch Banza (kelt) | Tino Palmasto (>Vänttinen 70’), Hedi Khayat (>Holopainen 70’), Reza Heidari (>Ärilä 70’), Verneri Meriläinen, Prince Mokuma, Berat Köse, Robin Källman (MV)

Missä: Bolt Arena, 22.05. klo 18:30

Yleisöä: 1533

Erotuomari: Samuli Stenman

JäPS ei onnistunut maanantai-iltana venyttämään voittoputkeaan kahteen, kun sinipaitoja isännöinyt HIFK piti kaikki pisteet Helsingissä. JäPS oli pelillisesti ajoittain oikeinkin hyvä, mutta paremmat maalipaikat loistivat poissaolollaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäinen hyökkäys meni isäntien nimiin, ja Tähtirinnat pääsivätkin siitä jo kulmalipulle. Seuranneesta kulmapotkusta pallo tippui Mustapha Cokerille, joka ei vielä uransa ensimmäistä Ykkösen osumaa päässyt kirjauttamaan, vaan laukoi ohi.

Sen jälkeen JäPS otti pallonhallinnan joksikin aikaa nimiinsä. Maalintekoa päästiin kuitenkin yrittämään vain kertaalleen aikaisesta vapaapotkusta, eli murtautumisvaiheesta puuttui edelleen se jokin. Pariin otteeseen JäPS-pelaaja sai ensimmäisellä jaksolla kyllä jalkansa auki 16 metrin alueen rajalla, mutta edelleen pyrittiin löytämään kaveri paremmasta paikasta, ja viimeistely-yritys jäi uupumaan.  

HIFK sen sijaan laukoi hanakasti. Vartin pelin jälkeen isännät löysivät taas mukaan otteluun, ja saivat pallon Sakari Tukiaiselle boksin oikeaan laitaan. Tämän viuhuva kuti painui JäPSin onneksi hiukan ohi alanurkasta.

Pari minuuttia myöhemmin nähtiin vielä parempi maalipaikka. Isännät avasivat pitkällä keskialueen vasempaan laitaan, jossa Vili-Petri Vänttinen nousi kamppailemaan pääpallosta. Sinisin lasein miestä tultiin tilanteessa melko tökerösti selän puolelle, mutta pilli ei soinut, ja jatkopallosta Mosawer Ahadi pääsi karkaamaan läpiajoon. Sen verran JäPS-puolustus ehti miestä kuitenkin häiritsemään, että Ahadi jäi pyörimään alueen rajalle ja nosti lopulta yli puolityhjänä olleen maalin.

JäPS jatkoi HIFK:n lyhyen pelinavauksen prässäämistä, ja etenkin Omar Jama repi ja raastoi jälleen ansiokkaasti läpi 90-minuuttisen. Silloin kun pallo onnistuttiin ylhäällä riistämään, menivät viimeiset ratkaisut vierasfanien harmiksi kuitenkin harakoille. Kerran tai kaksi kotijoukkueella kävi tosin pieni tuurikin tuomarilinjan kanssa, kun vaaralliset pallonmenetykset tuomittiin 50–50-tilanteissa JäPSin rikkeiksi.  

Mitä pidemmälle puoliaika eteni, sitä paremmin kotijoukkue alkoi pelata. Lopulta HIFK sai palkintonsa minuutilla 38. Hieman pidemmän hyökkäyksen päätteeksi Emil Pallas siirsi boksin edustalla Cokerille, joka otti kosketuksen sisään ja ampui sitten kierteisen laukauksen Janne Laihon selän taakse.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vitosella Tukiainen, Coker ja JäPSiltä Justus Holopainen pääsivät tahoillaan vielä yrittämään maalintekoa, mutta kun kukaan ei onnistunut, mentiin tauolle isäntien maalin johdossa.

Toinen puoliaika

JäPSin etsikkoaika sijoittui toisen jakson alkuun. Jälkimmäinen nelivitonen aloitettiin hyvällä intensiteetillä, ja isännät olivat jopa hieman hätää kärsimässä. Etenkin ensimmäisellä jaksolla hieman pimennossa ollutta Enoch Banzaa saatiin oikealla laidalla aktivoitua, mutta HIFK-kapteeni Matias Hänninen pysyi riittävästi miehen vauhdissa.

Laukaisurohkeuttakin alkoi JäPSiltä löytyä. Herkko Kuosa, Joona Tapani ja Tobias Karkulowski koettivat vuoron perään onneaan hieman boksin ulkopuolelta, mutta tällä kertaa kaikki kudit painuivat joko yli tai ohi Joona Tiaisen maalin.

HIFK reagoi vieraiden paineeseen tunnin kohdalla tehdyllä triplavaihdolla, jonka jälkeen peli taas tasaantui huomattavasti. Pian tämän jälkeen Janne venytti upeasti alanurkkaan matkalla olleeseen Pallaksen vetoon ja piti näin lukemat yhdessä nollassa.

JäPS vastasi tekemällä oman triplavaihtonsa kymmenen minuuttia kotijoukkuetta perässä. Reza Heidari, Tino Palmasto ja Hedi Khayat korvasivat Vilin, Jussen ja Joakim Ärilän, ja JäPS siirtyi samalla kolmen linjaan.

Tällä kertaa pelisysteemin muutos ei tuonut toivottua tulosta, vaan HIFK pääsi päinvastoin siirtymään taas kuskin paikalle. Oikealla laidalla pelannut Ahadi sai palloa enemmän ja enemmän ja pakotti Jannen kertaalleen toiseen huippupelastukseen. Samalla riskittömästi operoinut HIFK-puolustus torjui tylysti kaikki JäPSin hyökkäysviritelmät.

Lopulta JäPSiäkin muutaman ottelun verran edustanut Ahadi paketoi ottelun 84. minuutilla. Topi Pasi kenkäisi pallon kotijoukkueen boksin edustalta niin pitkälle kuin jalasta lähti, mutta purku muovautuikin läpisyötöksi. Janne sai viimeistelyyn vielä hieman jalkaa väliin, mutta kakkospallo jäi Ahadin ulottuville ja tämä laittoi sen tyhjään maaliin.

Viimeinen kymmenminuuttinen oli lähinnä pelailua, jossa HIFK:lle tarjoutui vielä paikat lisämaaliin. Sellaista ei kuitenkaan nähty, joten lopputulokseksi jäi – maalipaikkojen valossa ansaittu – kahden maalin kotivoitto.

– Toisella jaksolla meillä oli sellainen 20, 25 minuutin hyvä momentum, mutta valitettavasti emme pystyneet hyödyntämään sitä, Jyrki Ahola kommentoi.

– Sitten kun siirryttiin kolmen linjaan, niin ei saatu sen jälkeen oikein mitään aikaiseksi. Tänään se ei toiminut.

– Lauantain Jaro-ottelu tulee nopeasti, eli huomenna palautellaan, ja tästä pitää nyt nopeasti vain saada mentyä eteenpäin.