Raportti: FC Lahti 2–1 JäPS

Raportti: FC Lahti 2–1 JäPS

Niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Suomen cupin puolivälierää varten Lahden stadionille matkanneen JäPSin välieräpaikka oli sydäntä riipivän lähellä, mutta lopulta isännät veivät kuin veivätkin jatkopaikan sinipaitojen nenän edestä. Vaikka tapahtumarikas tiistai-ilta päättyi siis lopulta pettymykseen, oli cup-seikkailu kokonaisuudessaan ikimuistoinen.

Ottelu oli jo ennakkoasetelmiltaan mielenkiintoinen, sillä järvenpääläismiehistöstä löytyy jonkin verran siteitä Lahteen; päävalmentaja Osku Partonen, Aleksi Ristola sekä Hassan Sesay ovat kaikki edustaneet urallaan Kuhnureita.

AC Oulun edelliskierroksella tiputtaneella JäPSillä oli alempisarjalaisuudesta huolimatta syytä lähteä kamppailuun itseluottamusta uhkuen, sillä vaikka viimeisimmässä ottelussa MP olikin osoittautunut vahvemmaksi, oli järvenpääläisten viime aikojen vire huomattavasti lahtelaisia parempi. Ensimmäistä kertaa Lahtea luotsanneen Mikko Mannilan miehistö keikkui ja keikkuu lisäksi Veikkausliigassa viimeisten joukossa, ja cup-tappio alemman sarjatason joukkueelle olisi ollut miehen Lahti-uralle hirvein mahdollinen alku. Niinpä kaikki paineet olivat ennakkoon kotijoukkueen niskassa.

Ensimmäisen 15-minuuttisen aikana noista paineista ei kuitenkaan JäPSin harmiksi ollut tietoakaan, vaan Lahti tuli Albion Ademin, Chinedu Geoffreyn ja kumppaneiden voimin joka puolelta päälle kuin yleinen syyttäjä. Näistä ensimmäisellä oli loistopaikka viedä Lahti johtoon jo parin minuutin korvilla, mutta Ademi sai kuin ihmeen kaupalla puskettua parista metristä viisi metriä yli.

Seuraavaksi maalintekoa pääsivät kokeilemaan Altin Zeqiri ja Geoffrey, mutta yritykset suuntautuivat joko ohi maalin tai päin JäPSin luukulla hyvin pelannutta Besart Mustafaa. Lopulta pallo löysi kuitenkin viimein Mustafan selän taakse, kun ottelua oli ehditty pelata vajaan vartin verran. Hysen Memolla keskitti vasemmalta laidalta hitaan hyökkäyksen päätteeksi, ja Geoffrey puski etutolpalta helposti sisään.

Tässä vaiheessa vaikutti siltä, että Lahti menee vääjäämättömästi menojaan, sillä lisämaalit jäivät puuttumaan lähinnä lahtelaisten huonon viimeistelyn ja Mustafan huippupelastusten takia. 21. minuutilla alkoi kuitenkin tapahtua.

Ennakossa povailtiin, että jonkun täytyy vetää kani hatusta, jotta JäPSillä on tiistaina mahdollisuuksia, ja lopulta tuo taikuri oli yllättäen Lahti-maalivahti Antonio Reguero. Alieu Ceesay nosti ensin pitkän pallon isäntien boksia kohden, ja kun sekä Lahden toppari että Ristola hyppäsivät ohi pallosta, oli Herkko Kuosa livahtaa läpiajoon. Näin ei kuitenkaan ehtinyt käydä, sillä Reguero ajeli Herkon aivan järkyttävällä hyppytaklauksella kylmäksi kentän pintaan.

Herkko selvisi tilanteesta onneksi säikähdyksellä, mutta erotuomari Matti Roth ajoi Regueron aivan oikein kentältä ja laittoi kaupanpäällisiksi pallon pilkulle. Regueron tilalle vaihdettu Joona Tiainen ei Tino Palmaston mainioon rangaistuspotkuun ylettänyt, ja yllättäen peli olikin 1–1.

Vaikka olisi voinut kuvitella, että Lahden ylivoima ei yhden miehen alivoimaan taittuisi, hajosi isäntien peli punaiseen korttiin melko lailla täysin. Lähimmäksi toista osumaa ylettivät lopulta ensimmäisellä puoliskolla järvenpääläiset, kun Ceesay nousi tapansa mukaisesti Joakim Ärilän kulmapotkussa korkeimmalle – tällä kertaa ylärima pelasti kuitenkin isännät.

Seuraavaksi mainioon paikkaan pääsi kotijoukkueen sekoilun päätteeksi Kuosa, jonka laukaus kilpistyi kuitenkin Lahti-puolustukseen. Rangaistusalueen vasemmalla laidalla aivan vapaana palloa odotellut Sesay ei varmasti pelikaveriaan tilanteessa kiitellyt.

Lahtelaiset tuntuivat pelaamisen sijaan keskittyvän tässä vaiheessa lähinnä mussutukseen, joskin on myönnettävä, että Rothin keltakortti nousi Regueron punaisen jälkeen mustille hieman liian helposti.

Hiljakseltaan Lahtikin pääsi takaisin mukaan peliin, mutta kun lisämaaleja ei ensimmäisellä puoliajalla nähty puolin tai toisin, niin taukoa lähdettiin viettämään tasatilanteessa – ensimmäisen vartin vyörytyksen jälkeen JäPS-laseinkin tähän täytyi olla tyytyväinen.

Toinen puoliaika

Jälkimmäinen neljäkymmentäviisiminuuttinen jatkui melko samanlaisissa merkeissä kuin ensimmäinen oli päättynyt. Lahti oli taas takaisin mukana ottelussa, mutta kumpikaan osapuoli ei sitä dominoinut.

Lahden tekemät vaihdot tuntuivat kuitenkin onnistuneen hyvin, ja mustapaidoissaan pelanneet Kuhnurit saivat pariin otteeseen luotua painetta JäPSin maalille. Toisaalta suoraviivaisesta pelitavastaan välillä poikkeuksellisesti poikennut JäPS sai luotua näppärillä vastahyökkäyksellä niin ikään mainiota paikan tynkää.

Näistä kenties paras syntyi 60. minuutilla, kun Sesay keskitti vasemmalta koko Lahden puolustuslinjan yli siellä odotelleelle Ville Aholalle. Vain hetkeä aiemmin Antti Ulmasen tilalle vaihdettu Ahola otti mainiosti haltuun, mutta Tiainen venytti komeasti tämän ulkosyrjälaukauksen eteen.

Pian tämän jälkeen JäPSillä oli sauma siirtyä kahden miehen ylivoimalle, kun vaihdosta aloittanut Macoumba Kandji taklasi törkeästi Ärilää keskialueella, mutta tällä kertaa Roth teki Lahtea suosivan ratkaisun ja tyytyi keltaiseen. Mikään päivänselvä punainen tilanne ei toki ollut, mutta vääryydestäkään ei olisi voitu puhua.

Hetkeä myöhemmin tulikin sitten se hetki. Reza Heidari sai 69. minuutilla Herkolta pallon boksiin ja peippaili tilanteessa puolustanutta Alan Henriqueta. Tämä sipaisi jalallaan Rezaa, joka meni ammattimaisesti pitkälleen, ja Roth laittoi pallon toistamiseen pilkulle. Kieltämättä helponlainen vihellys, mutta Henrique kaiketi antoi mahdollisuuden viheltää.

Palmasto asettui jälleen pallon taakse, mutta ensimmäisen rangaistuspotkun viileyttä ei toisesta löytynyt, vaan laukaus suuntautui reippaanlaisesti ohi oikean tolpan.

JäPS ei jäänyt tätä liian pitkäksi aikaa harmittelemaan, vaan pelasi kentälle hetkeä aiemmin tulleen, pitkästä loukkaantumisesta toipuneen Adel Jradin maalipaikkaan, mutta tämä yritti vielä vähän turhankin epäitsekkäästi syöttää ja tilanne kuivui kokoon. Hetkeä myöhemmin Lahden vaihtomies Arlind Sejdiu juonittiin loistopaikkaan, mutta upeasti torjunut Mustafi veti pidemmän korren.

Viimeinen vartti mentiinkin hienokseltaan Lahden komennossa, mutta kun kumpikaan ei tuntunut enää mistään saavan sisään, alkoivat rangaistuspotkut näyttää todennäköiseltä ratkaisutavalta. Toisin kuitenkin kävi.

Lisäajalla Lahti sai vielä keskialueen vapaapotkun, jota Memola asettui antamaan. Tämä nosti boksiin, jossa JäPS-puolustus ei vain onnistunut palloa katkomaan, ja Henrique latasi sen voimalla lähietäisyydeltä verkkoon. Loput lisäajasta makoiltiinkin sitten sen verran tehokkaasti, että JäPSille ei tasoituksen juuri mahdollisuuksia jäänyt.

Vaikka kuokkaan lopulta 2-1-lukemin siis tulikin, nähtiin tiistai-iltana todellinen spektaakkeli, ja JäPSin miehistö voi kyllä olla ylpeä itsestään, vaikka historiallinen välieräpaikka haaveeksi jäikin. Ensi kaudella uudelleen, ja nyt katseet Ykköseen, jossa jatketaan jo perjantaina TPS-kotipelillä. 

JäPSin kokoonpano:

Mustafa
Palmasto
Ceesay
Valto
Khayat
Heidari
Ärilä
Sesay >< Jrad 66’
Kuosa
Ulmanen >< Ahola 56’
Ristola >< Schwalenstöcker 66’