Raportti: FC Kiffen 0–1 JäPS

Edelliskierroksen kärkikamppailun Lappeenrannassa PEPOlle 1–0 hävinnyt JäPS ei joutunut liian pitkään tappiota surkuttelemaan, sillä voittokantaan onnistuttiin palaamaan heti – tällä kertaa Helsingin FC Kiffeniä vastaan. Samaan aikaan sarjan kakkosena majailevan Atlantiksen kotonaan voittanut PEPO pohjusti loppukauteen vähintäänkin mielenkiintoiset lähtökohdat, ja JäPSin nousukin on nyt ensimmäistä kertaa Atlantis-tappion jälkeen omissa käsissä.

Keväällä Kiffenin selkein 5–1-lukemin kotonaan kaatanut JäPS ei sunnuntaina päässyt läheskään yhtä helpolla kuin avauskierroksen kohtaamisessa, sillä huomattavasti tuolloista vahvemmalla ryhmällä liikkeellä olleet Mustat Hurmurit tarjosivat nyt sinipaidoille todella kovan vastuksen. Etenkin tuolloin sivussa olleiden Riku Heinosen ja Antti Korhosen paluut Kiffen-paitaan toivat kevään kamppailuun verrattuna joukkueeseen paljon kaivattua vakautta.

Isännät pelasivatkin ottelun alkuminuutit äärimmäisen vakuuttavasti ja JäPSin kannalta vaarallisesti. Heti ensihetkillä, kolmannen peliminuutin korvilla, Cheikh Toure pääsi vieraiden kulmapotkua seuranneesta vastahyökkäyksestä läpiajoon, mutta tällä kertaa mainiossa vireessä viime viikot ollut Altti Mäkinen veti niin usein JäPSiä vastaan osunutta hyökkääjää pidemmän korren ja selvitti tilanteen erinomaisella torjunnalla. Toure onnistui aiheuttamaan JäPS-puolustukselle ongelmia läpi ensimmäisen puoliajan, mutta muuten ottelutapahtumat tasaantuivat Kiffenin kymmenisen minuuttia kestäneen alkurynnistyksen jälkeen.

Isännät jatkoivat vielä alkuhetkien jälkeen hienokseltaan niskan päällä, mutta peli oli puolin ja toisin niin katkonaista, että mistään varsinaisesta kontrollista ei voine puhua. Molemmat joukkueet hyökkäsivät suoraviivaisesti, mutta kun JäPS ei oikein Kiffenin linjan takaa tilaa löytänyt ja kotijoukkueen viimeiset ratkaisut päätyivät puolestaan johdonmukaisesti maalipotkuiksi, ei kumpikaan maalivahti hetkeen joutunut parhaimpaansa venymään.

Välillä ottelu oli mennä melkoiseksi keskialueen painimiseksi, mikä suosi vahvemmin kakkospallot omille vääntänyttä vierasjoukkuetta, sillä erotuomarin pilli oli sunnuntai-iltaisella ”bolliksella” melko herkässä. Molemmat osapuolet pääsivätkin koettamaan muutamaan otteeseen onneaan vapaapotkuista, joista lähimmäksi maalintekoa ylsi Olli Valto.

Erityisesti mainiosti debyytissään esiintynyt Reza Heidari sekä keskikentän vakiotandemi Ayuub Abdi – Joakim Ärilä riistivät pelivälinettä sinisten haltuun sinnikkäästi, ja yhdestä tällaisesta riistosta syntyikin JäPSin ensimmäisen puoliskon eittämättä paras maalipaikka. Pallo pelattiin katkon jälkeen kymppipaikalla aloittaneelle Jokelle, joka jatkoi sen erinomaisella nostolla linjan taakse. Ensimmäisenä tähän pystypalloon ehti poikkeuksellisesti kärjessä pelannut Hedi Khayat, joka oli ajautunut kuitenkin sen verran pieneen kulmaan, että Kiffenin Niko Tervonen onnistui pitämään pelin maalittomana. JäPS ehti jatkopalloonkin kuitenkin vielä pariin otteeseen, mutta kuin ihmeen kaupalla se ei löytänyt tietään isäntien verkkoon. Sen vaarallisempia aihioita ei enää ensimmäisellä puoliajalla nähty, joten tauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen nelivitonen jatkui pitkälti yhtä sekavana kuin ensimmäinen, mutta tällä kertaa JäPS oli hienoisesti kuskin paikalla heti alkuminuuteista lähtien. Sinipaitoja hyödytti etenkin se, että Cheikh Touren ottelu oli päättynyt loukkaantumiseen juuri ennen puoliaikavihellystä, eivätkä tämän korvaajat onnistuneet samanlaista vaaraa vieraiden puolustuksessa aiheuttamaan.

Jälleen ison kasan kulmapotkuja ja Valtteri Karlssonin tavaramerkkisivurajaheittoja läpi ottelun saanut JäPS ei sunnuntaina onnistunut niistä hieman poikkeuksellisesti kovin vaarallisia maalipaikkoja luomaan, mutta erikoistilanteiden kautta peliä onnistuttiin siirtämään lähemmäs ja lähemmäs Kiffenin maalia. Parilla täsmävaihdolla kentälle saatiin myös lisää jalkoja, ja ottelun loppua kohti mentäessä JäPSin kärsivällisyys ja kenties parempi kuntopohja alkoivat kantaa hedelmää.

Palkinto saatiin lopulta 75. minuutilla. Yhden harvoista hitaammista hyökkäyksistään käynnistellyt JäPS liikutteli palloa taidokkaasti vasemman laidan tietämillä, jossa Jokke ja Herkko Kuosa pelasivat näppärällä seinäpelillä jälkimmäisen vapaaksi. Tämä otti ensimmäisen kosketuksen Kiffenin boksiin ja sijoitti pallon varmasti maalin oikeaan alanurkkaan.

Maalin jälkeen JäPS alkoi varmistella kolmea pistettä ja valua kentällä hieman alemmas, mutta mistään varsinaisesta ”bussista” ei voida puhua. Kiffen pääsi joka tapauksessa hyökkäämään pian avausmaalin jälkeen hieman vaarallisemmin, ja sen viimeisen vartin paras tasoituspaikka siunaantui JäPS-kasvatti Heinoselle. Pienen JäPSin rangaistusalueella syntyneen kaaoksen jälkeen kuula saatiin pelattua taaksepäin Rikulle, jonka vastapalloon lähteneen laukauksen Altti liimasi kuitenkin varmasti näppeihinsä.

Tämän jälkeen Kiffen ei yhtä yli maalin suuntautunutta puskua lähemmäksi maalintekoa päässyt, ja JäPSin 0–2-osuma olikin viimeisen kymmenminuuttisen aikana Kuhnureiden tasoitusta lähempänä. Kentälle vaihdettu Kalle Kurittu ei kuitenkaan vapaapotkusta tahi Albinin esityöstä onnistunut, joten ottelu päättyi hikisen iltapuhteen jälkeen 0–1-lukemiin. JäPSin pelit jatkuvat ensi perjantaina, jolloin Keskuskentällä kohdataan ensimmäisessä kohtaamisessa 2–1 kaatunut Kotkan Peli-Karhut.