Puolenvälin katsaus kauteen

Puolimatkan krouvi – kohti Ykkösen syyskierrosta

Vuoden ensimmäinen puolikas oli järvenpääläisjalkapallossa vaiheikas. JäPSin polulle mahtui niin hekumaa kuin haasteitakin.

Vuosi 2023 käynnistyi JäPS-leirissä mielenkiintoisista asetelmista. Ensimmäinen kausi Ykkösessä oli päättynyt mukavasti kuudennelle sijalle, mutta organisaatiossa koettiin, että pitkällä tähtäimellä pärjääminen vaatisi uudistumista. Ulospäin tämä näkyi selkeimmin rekrytointipolitiikassa; Jyrki Ahola saapui Riihimäeltä joukkueen päävalmentajaksi, ja miehen perässä seurasi pitkä litania uusia pelaajia.

– Vaikka alla oli tuloksellisesti kova suoritus, halu mennä eteenpäin oli kova, joukkueenjohtaja Jari Kurittu avaa.

– Ajoitus oli päätöksenteossa isossa roolissa. Tuleva sarjajärjestelmämuutos puolsi joukkueen pelitavan ja pelaajamateriaalin uusimista samoin kuin valmennuksen päätoimistamista. Jyrki Aholan maine nuorten pelaajien kehittäjänä edesauttoi merkittävästi joukkueen kokoamista, ja Tuomo Kivimäki saikin neuvoteltua sopimukset lähes Aholan toiveiden mukaisesti.

Aholan alaisuudessa JäPSin pelityyli muuttui suoraviivaisesta radikaalisti pallollisemmaksi, vaikka tilanteen sitä edellyttäessä nopeampi hyökkääminen oli myös tärkeässä roolissa. Aikaa uuden pelisysteemin sisään ajamiseen onneksi riitti.

– Haasteita se tietenkin asetti, mutta maailman pisin harjoituskausi mahdollistaa isommankin pelitavallisen muutoksen, JäPS-kapteeni Janne Laiho kertaa.

Tulosten valossa uudesta pelitavasta saatiin nopeasti kiinni, mitä edesauttoi harjoittelun merkittävä ammattimaistuminen. Ahola johdatti maaliskuussa JäPSin Ykköscupin voittoon, joka toi palkintokaappiin seurahistorian ensimmäisen kansallisen tason pokaalin.

Ykköscupin voiton myötä JäPSiä povattiin jopa Ykkösen kärkikamppailuun. Tuloksellisesti runkosarjan ensimmäinen puolisko oli kuitenkin myönnettävästi pettymys, kun JäPS nappasi 11 ottelusta samaiset 11 pistettä.

Päätä ei Laihon mukaan ole silti syytä työntää puskaan.  

– Pelaamisemme on kypsynyt alkuvuodesta paljon. Vaikka tulos on jäänyt hieman piippuun, olemme pelanneet ajoittain varsin mallikasta jalkapalloa. Uudet pelaajat ovat sulautuneet hyvin joukkueeseen.

Mies myöntää, että harmaita hiuksia toivottujen tulosten puuttuminen silti aiheuttaa.

– Tietenkin se aiheuttaa joukkueessa turhautumista, mutta täytyy vain jatkaa päivittäistä työtä joukkueen eteen. Erityisesti kapteeneilta ja kokeneemmilta pelaajilta vaaditaan selkärankaa ja esimerkin näyttämistä peleissä ja treenikentällä.

– Olemme edelleen mukana kamppailussa ylempään jatkosarjaan, ja pelaamisessa on aihioita paremman tuloksen saamiseksi. Pieniä juttuja parantamalla alkaa sarjasijoituskin nousemaan.

Kurittu painottaa puolestaan henkisen kantin merkitystä.

– Nuorella joukkueella oli ja on vielä opeteltavaa erityisesti tappiotilanteiden käsittelyssä. Oman mausteensa toi varmasti tilannemuutos valmennuksessa, kun vahva isähahmo Ahola joutui astumaan sivuun.  

Toukokuussa terveyssyiden vuoksi lopettamaan joutuneen Aholan poistuminen olikin iso shokki. Miehen viimeiseksi jääneessä Jaro-ottelussa JäPS oli esittänyt kauden parasta peliään, ja vaikutti siltä, että joukkue oli vihdoin saanut juonesta kiinni.

Uuden päävalmentajan etsinnöissä päädyttiin lopulta siihen, että loppukaudeksi Aholan saappaisiin astuisi kakkosmies Timo Kettunen.

– Hyppy valmentajasta päävalmentajaksi oli luonnollisesti iso ja haastava. Työkuorma on kasvanut, moneen asiaan pitänyt ottaa kantaa ja päätöksiä tehdä nopeasti. Innostuneena, mutta nöyrillä mielin olen ottanut roolin vastaan. Onneksi matkassa on osaava ja tukeva taustatiimi, joka on auttanut siirtymässä.

Kettusen työtä helpottaa se, että aiempaa pelisysteemiä ei tarvitse liikaa viilata.

– Ahola loi todella hyvät pohjat pelaamiselle talven ja kevään aikana.

Kettunen toteaa, että pelillinen suunta on ollut oikeanlainen, mutta myöntää, että tuloksen tekeminen on ollut vaikeaa.

 – Ykköscup loi ehkä osittain väärää kuvaa iskukyvystämme, sillä useat joukkueet olivat tuolloin vielä rakennusvaiheessa. Pelaamisemme on siitä huolimatta ollut Ykkösessäkin monesti laadukasta, mutta tasaisuus on puuttunut.

– Vaikeuksia on aiheuttanut erityisesti alustan vaihtuminen. Paremmin pelityylimme sopivilla tekonurmilla olemme olleet kokonaisuudessaan vahvoja, mutta nurmella on ollut hankalampaa.

Lisäksi Kettunen tuskailee maalinteon vaikeutta.

– Pääsemme mielestäni riittävästi paikoille, mutta meidän tulee olla tehokkaampia. Pelit on ratkaistava heti, kun siihen on tilaisuus, jotta KäPa-ottelun kaltaiset tilanteet vältetään. Pyrimme syyskierroksella edelleen määrätietoisesti kuuden joukkoon, mutta onnistumisia kaivataan, siitä ei ole kahta sanaa.  

Joukkueen taustoilla usko tekemiseen on vaikeuksista huolimatta säilynyt vahvana. Vaikka kuluva kausi on erittäin kesken, on organisaation fokus myös vahvasti tulevassa.

–  Hiljattain valmennuksen tukena aloittanut Erol Ates ottaa päävalmentajan roolin haltuunsa kauden päätyttyä ja pääsee nyt hyvissä ajoin rakentamaan ensi kauden joukkuetta, Kurittu kertoo.

– Rakentamiseen liittyvät myös ensi kaudelle paranevat otteluolosuhteet, joihin vaikuttaminen on vienyt joukkueen taustoilta oman aikansa ja energiansa. Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää niiltäkin osin valoisalta.