Peter Osipow Ongelmanratkaisuja

Ongelmanratkaisuja

Ongelmat on tehty ratkottaviksi

JäPSin alkuaikoina vuonna 1947, seuralla oli perustavanlaatuinen ongelma. Mistä saada jalkapalloja. Sodasta toipuvassa Suomessa ei luonnollisestikaan kauppojen hyllyiltä jalkapalloja löytynyt, kuten ei paljon mitään muutakaan. JäPSiläiseen tapaan ongelmaan keksittiin luova ratkaisu. Maassa oli yllin kyllin sotilassaappaita, joiden varsista tuttu suutari alkoi ompelemaan palloja. Samaan aikaan kerättiin kaikin keinoin rahaa, jotta saatiin lähetettyä yksi mies Tukholmaan sisäkumeja ostamaan. Asialle lähetty nuorimies antautui hetkeksi Tukholman tarjoamiin suuren kaupungin houkutuksiin ja pallo-operaatio vaarantui. Erinäisten kommellusten ja seikkailujen jälkeen lopen uupunut matkamies saatiin kuitenkin sisäkumit mukanaan Järvenpäähän. JäPSillä olikin sitten koko seudun parhaimmat pallot.

2000-luvulla JäPS on ratkonut harjoitusolosuhdeongelmiaan rakentamalla kaksi jalkapallohallia, joiden ansiosta Järvenpäässä on Suomen parhaat talviharjoitteluolosuhteet.

Seuran entinen toimisto alkoi käydä pieneksi ja sijaitsi epäkäytännöllisesti erossa ydintoiminnoista aivan kaupungin keskustassa. Tämänkin ongelman seura ratkaisi edukseen. Talkootyöllä rakentui sipoolaisestä väistökoulusta seuralle oivat toimitilat hallien viereen.

Edustusjoukkueen ottelut Keskuskentällä ovat varsinaisia ongelmanratkaisun taidonnäytteitä jokainen. Otteluiden kuvaamisen mahdollistamiseksi kuvaajalle rakennettiin kuvaustorni, nollabudjetilla tietenkin. Sähköjä vedetään jokaiseen otteluun satoja metrejä, jääkappeja kannellaan varastoista myyntipisteille. Ilkivallan jälkiä korjaillaan milloin mistäkin. Yleensä ongelmat on kuitenkin voitettu siinä vaiheessa, kun ottelu alkaa.

Säälle ei edes JäPSin innovatiiviset ongelmanratkaisuun erikoistuneet ottelujärjestäjät voi mitään. Jos sataa, yleisö kastuu tai jää kotiin. Onneksi tähän on tulossa Keskuskentän uudistamisen myötä ratkaisu muutaman vuoden päästä. Uudistetun ja ajanmukaisen kentän myötä ottelutapahtumien taso nousee entisestään. Ongelmiahan on varmasti myös jatkossakin, mutta nehän ovat tehty ratkottaviksi.

 

Peter Osipow