Katsaus kevätkierrokseen

KOLMANNES TAKANA – KATSAUS KEVÄTKIERROKSEEN

JäPS on kohdannut nyt kaikki Ykkösliigan joukkueet kertaalleen, eli ”kevätkierroksen” voi sanoa olevan takanapäin. Tehdään siis pieni katsaus menneeseen ja koostetaan, mitä alkukaudesta on jäänyt käteen.

Sinipaitojen uusi päävalmentaja Erol Ates aloitti virallisesti tehtävässään loppuvuodesta 2023, vaikka oli jo syksyn aikana toiminut tuolloisen päävalmentaja Timo Kettusen arvokkaana tukena. Atesin alaisuudessa edustuksen taustavoimat lähtivät rakentamaan tämän pelitapaan ja -tarpeisiin soveltuvaa kokoonpanoa resurssien sallimissa puitteissa, eli muutoksia pelaajistossa nähtiin jälleen runsaasti.

 

UUSIA JA UUSVANHOJA NAAMOJA

Muihin osoitteisiin pelimiehiä siirtyi JäPSistä kymmenkunta – Ykkösliigan sisällä Enoch Banza Kotkaan ja Tobias Karkulowski Seinäjoelle – mutta tulijoitakin riitti.

Maalivahtiosastolla Janne Laiho sai kovan kirittäjän, kun konkurssiin ajautuneen HIFK:n paidassa 2023 loistanut Joona Tiainen saapui haastamaan ykkösmaalivahdin paikasta. Miehet ovat alkukaudesta jakaneet onnistuneesti torjuntavastuuta, vaikka Tiainen on kellottanut isommat minuutit.

Kenttäpelaajia Järvenpäähän saapui kevättalven aikana peräti neljätoista. Puolustukseen vahvistuksia saatiin Peetu Haikosen (PKKU), Eemil Laamasen (FC Lahti, laina), Wataru Oguchin (White Eagles SC), Urho Kumpulaisen (EPS) ja Miska Rautiolan (KTP) muodossa. Viisikosta Rautiola kärsi valitettavasti lähes heti sen verran vakavan loukkaantumisen, ettei miestä ole nähty kentällä vielä kertaakaan.

Keskikentän osalta eniten kohinaa aiheutti varmasti Ville Aholan kotiinpaluu Amerikasta. Lisäksi riveihin saapuivat Yusuke Sasabe (EPS), Santeri Pohjolainen (TPS), Altti Hellemaa (Klubi04, laina) ja Veka Ketonen (NJS). Erityisesti ensin mainittua kaksikkoa loukkaantumishuolet ovat niin ikään painaneet ja Pohjolaisen kohdalla sen verran pahasti, että nuorukaista tuskin JäPS-paidassa koko kaudella nähdään.

Lopuksi hyökkäys vahvistui Irfan Sadikilla (FC Lahti), Linus Rönnbergillä (TPS) sekä PKKU-parivaljakko Sebastian Kamaralla & Noah Kaijasillalla. Joku voisi pitää pitkästä polvivammasta toipunutta Aleksi Ristolaa myös ”uutena saapujana”.

 

PELAAMINEN HAKEE VIELÄ MUOTOAAN

Vaikka vahvistuksia on aina mukava saada, oli liikenne sen verran tiheää, että pelisysteemin iskostamisessa riitti ja riittää työtä.

– Hieman sekavissa merkeissä vuosi tosiaan lähti käyntiin, Erol toteaa.

– Treeneissä tekemisen taso oli koko ajan tosi korkealla, eli kokonaisuudessaan pre-seasonista jäi silti hyvät fiilikset.

Ykkösliigacupissa JäPS eteni lopulta hienosti välierään, jossa Pietarsaaren Jaro kuitenkin kellisti sinipaidat 4–0-lukemin. Uusista JäPS-pelureista etenkin Noah säväytti kevättalvella.

Huhtikuussa edessä oli sitten varsinaisen ykkösliigakauden avaus Seinäjoella, jossa sinipaidat taipuivat nuorille klopeille 2–1-lukemin. Vaikka avaustappiota seurasi komea kotivoitto Koivusaaressa PK-35:tä vastaan, oli alkukausi sen jälkeen tuloksellisesti ja pelillisesti vaikea.

– Pelaajaliikenne kauden kynnyksellä yhdistettynä varsinkin alakerran loukkaantumissumaan näkyi kyllä meidän pelaamisessamme, Erol sanailee.

– Avaus vaihtui loukkaantumisten vuoksi jatkuvasti, ja ajettiin samalla sisään uutta pelitapaa, jonka sisäistäminen ja toteuttaminen on ollut välillä hankalaa.

– Kun asia ei tule vielä selkäytimestä ja joudut tietoisesti ajattelemaan ratkaisuja, toiminta – pelaamisemme – hidastuu. Se tietysti kuuluu prosessiin, ja pelitapa hitsautuu koko ajan paremmin yhteen.

Kuudessa edellisestä ottelusta avannut, jälleen kerran JäPSin kapteeninnauhaa kantava Roope Autio komppaa valmentajansa ajatuksia.

– Alku oli tuloksellisesti hankala, ja pelin sisällä keskittyminen herpaantui välillä liikaa. Se näkyi sitten maalien muodossa omaan päähän, mutta pelillinen puoli varsinkin puolustussuuntaan kehittyi onneksi kevään mittaan.

PK-voittoa seuranneista neljästä ottelusta JäPS nappasi vain yhden pisteen KäPan vieraana ja tippui myös Ykkösen Atlantista vastaan Suomen Cupista. Tylyihin 1–5-lukemiin päättynyt kotiottelu JIPPOa vastaan tuntui kuitenkin herättäneen porukan, sillä viime viikot on kulkenut paremmin. Voitot MP:tä ja TPS:ää vastaan sekä vieraspiste Pietarsaaresta siivittivät JäPSin kevätkierroksen päätteeksi viidennelle sijalle.

– Vaikka paransimme loppua kohden, ei pistesaldoon [11] voi olla tyytyväinen. Monessa pelissä hävisimme niitä hölmöihin virheisiin, ja enemmänkin oli otettavissa, Erol toteaa.

– Tilanne on menossa loukkaantumisten ja pelillisten asioiden suhteen parempaan päin, joten luotetaan siihen, että kakkoskierroksella napataan enemmän pisteitä.

Roope on jälleen samoilla linjoilla.

– Pelillisesti jäi tunne, että enemmänkin pisteitä olisi tosiaan ollut otettavissa. Kentän ulkopuolella fiilis on ollut siitä huolimatta hyvä, ja luotto omaan tekemiseen on säilynyt.

JäPS pelaa näillä näkymin viimeisen Koivusaaren kotiottelunsa ylihuomenna sunnuntaina 2.6. SJK Akatemiaa vastaan. Sen jälkeen – joskin vasta aivan kesäkuun lopussa – koittaa odotettu päivä, kun uudenkarhea Keskuskenttä päästään korkkaamaan. KäPa-kotiottelu 28.6. kannattaa siis ympyröidä kalenterista paksulla tussilla.

– Koivusaari ei kenttänä ehkä oikein palvele sitä tapaa, millä halutaan tehdä asioita, joten senkin vuoksi odotetaan kovasti Keskuskentälle pääsemistä, Erol päättää.