JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV) (C), Joakim Ärilä, Tino Palmasto, Taavi Arminen, Tobias Karkulowski (kelt), Omar Jama (kelt), Joona Tapani (kelt), Herkko Kuosa, Hussein Mohamed (kelt), Justus Holopainen, Enoch Banza (kelt) | Reza Heidari (>Holopainen 78’), Roope Autio (>Arminen 78’), Berat Köse, Samu Siik, Veeti Manner, Robin Källman (MV)

Missä: Brahenkenttä, 17.06. klo 16:00

Yleisöä: 301

Erotuomari: Mikko Juusola

Kahdesta viimeisestä ottelustaan JäPSillä voisi olla kasassa kuusi pistettä, mutta todellisuus on yhden pisteen muodossa karumpi. KäPaa vastaan ottelu olisi voitu paketoida jo ensimmäisellä jaksolla, mutta toisin kävi.

Ensimmäinen puoliaika

Polttavan kuumalla Brahenkentällä nähtiin ensimmäisellä jaksolla taas erittäin hyvää JäPSiä. Paikkoja oli helposti kolmeen maaliin, mutta verkon perukoille pallo onnistuttiin saattamaan vain kerran.

Ensimmäinen mahdollisuus maalintekoon avautui jo toisella peliminuutilla. Joakim Ärilä lähetti pystypallon pitkin oikeaa laitaa, ja Enoch Banza kampesi vahvuuttaan ja nopeuttaan hyväksi käyttäen itsensä puolittaiseen läpiajoon. Laukaus/sivuttaissyöttö painui kuitenkin ohi takanurkan.

Ennakossa povailtiin, että ottelu ratkottaisiin keskikentällä, ja siltä ensimmäisellä nelivitosella näyttikin. Banzan paikan jälkeen KäPa otti pallonhallinnan noin kymmeneksi minuutiksi, mutta JäPSin puolustusmuoto pysyi hyvin kasassa, eivätkä isännät saaneet kahta melko kaukaa lähtenyttä vapaapotkua lukuun ottamatta mitään aikaan.

Sen jälkeen JäPS alkoi päästä enemmän palloon kiinni, mutta hyökkäsi vaarallisesti myös vastaan. Etenkin JäPSin parhaana palkittu Joona Tapani oli keskellä kuin riivattu; mies tuntui voittavan jokaisen kakkospallon ja toi myös dynaamisilla kuljetuksillaan palloa KäPan puolustusryhmitystä rikkoen ylöspäin useampaan otteeseen.

Avausmaalin takuumiehenä oli kuitenkin Herkko Kuosa. Herkko sai Joonalta pallon hyökkäyskolmannekselle, toi sen sitten boksin rajalle ja antoi lopuksi juonikkaan syötön selustaan Hussein Mohamedille. Tämä oli jo laukoa pallon maaliin, mutta KäPa katkoi viime hetkellä. Katko ajautui kuitenkin suoraan Justus Holopaiselle, jolla oli helppo työ pistää peliväline läheltä sisään.

Maalin jälkeen JäPS oli suoraan sanottuna suvereeni. KäPa onnistui aina välillä saamaan pallonhallintajaksoja käyntiin, mutta todelliset maalipaikat olivat vähissä. Vierailta nähtiin sen sijaan puoliajalla vielä muutama erinomainen hyökkäys, ja KäPa säästyi lisätakaiskuilta lähinnä tuurin ja JäPSin tuhlailun myötä. Lähimpänä johdon tuplaamista oli Enoch, jonka laukaus kimmahti ylärimasta kentälle 22 minuutilla.

Toinen puoliaika

JäPS oli taas iskeä heti alkuun. Jusse kuljetti härkämäisesti kohti KäPan boksia, mutta isäntien puolustus sai juuri ja juuri pallon siivottua hänen jaloistaan. Purku suuntautui kuitenkin omalle rangaistusalueelle, jonne ensimmäisenä ehti Huska. Sen verran Luka Nokelainen ehti tilanteessa maaliltaan peittämään, ettei ensin mainittu saanut avopaikasta JäPSiä niitattua 2–0-johtoon.

Alun jälkeen KäPa sitten piristyi, ja aiheutti ensimmäistä kertaa todellista päänvaivaa JäPS-puolustukselle. Pari erikoistilannetta vieraat selvittivät kuitenkin tyylikkäästi, ja loput hoiti Janne Laiho.

Mitään varsinaista hätää siis ei KäPan parantuneesta peli-ilmeestä huolimatta ollut, mutta ottelu kääntyi omaan hölmöilyyn. Huska päätti 59 minuutilla laittaa käden oikealta laidalta nousseen Samuel Tammivuoren selälle, vaikka JäPSillä oli boksi hyvin miehitettynä. Jälkimmäinen meni nurin, ja Mikko Juusola osoitti kohti pilkkua. Sen Roope Huhtala laittoi varmasti sisään.

Tasoituksen jälkeen Joona oli viedä terävällä laukauksella JäPSin uudelleen johtoon, mutta Nokelainen pelasti. Sitten iskivät taas isännät. KäPa pelasi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Thomas Lahdensuolle, joka ajoi sisään boksiin. Tämän kosketus ehkä hieman karkasi ja Taavi Arminen ajatteli ehtivänsä katkomaan, mutta Lahdensuo ehti pallolle ensin ja Arminen potkaisi sen sijasta miestä. Toinen rangaistuspotku ja Huhtalalle toinen maali.

JäPS sai takaiskusta virtaa, ja etenkin Enoch halusi laidallaan kiihkeästi palloa. Sen hän saikin, pyöräytteli sitten itsensä uskomattomalla taidolla boksiin ja pelasi Jusselle, jota rikottiin – pallo jälleen pilkulle. Sitä Jusse ei kuitenkaan sisään saanut, vaan Nokelainen venytti vedon alakulmasta.

Epäonnistuneen rangaistuspotkun jälkeen JäPS vaikutti epäuskoiselta ja -tietoiselta. Turhautuminen näkyi, eikä KäPan johtoa päästy tosissaan enää uhkaamaan. Loppuhetkillä Juri Kinnunen niittasi vielä kulmapotkun jälkitilanteesta lopullisen ratkaisun JäPS-maalin oikeaan ylänurkkaan.

Lopputulokseksi jäi siis 3–1, ja JäPSin on syytä mietiskellä pitkään, miten niin hyvin hallussa ollut peli saattoi kääntyä näin. Juhannuksena ei pelata, eli pohdintaan on aikaa puolisentoista viikkoa.

– Ensimmäinen jakso oli hyvää ja kurinalaista työskentelyä ja joukkue toteutti pelisuunnitelmaa. Vastustaja ei juurikaan päässyt hyville maalintekopaikoille, päävalmentaja Timo Kettunen kertoo.

– Meillä oli paikat muutamaan maaliin, ja hyökkäyspelissä näkyi niitä asioita, joista olimme viikolla puhuneet ja treeneissä läpi käyneet.

– Toinen jaksokin oli ensimmäisen vartin ihan hyvin hallussa, mutta pilkut sekoittivat tekemistä ja oma pelaaminen hajosi.

– Pelin loppu meni väkinäiseksi puskemiseksi, eikä saatu enää tarvittavaa kiriä aikaan. Lopussa annettiin vielä aivan turha maali. Tulos on luonnollisesti valtaisa pettymys ensimmäisen 60 minuutin esityksen jälkeen.