5–2 Holopainen 84’

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Tobias Karkulowski, Amos Ramström, Tino Palmasto, Taavi Arminen, Omar Jama, Reza Heidari, Joona Tapani (kelt.), Enoch Banza, Aleksi Ristola (C), Hussein Mohamed (kelt.) | Niklas Schulz (MV), Verneri Meriläinen, Joakim Ärilä (> Tapani, 77’), Zolameso, Köse, Justus Holopainen (>Jama, 34’), Roope Autio, Prince Mokuma, Herkko Kuosa

Missä: Järvenpään Monitoimihalli, 04.02. klo 15:15

Yleisöä: 190

Tammikuun harjoitusotteluiden jälkeen JäPS sai osaltaan käyntiin myös vuoden 2023 Ykköscupin – ja millä tavalla! Vaikean alun jälkeen isännät alkoivat heräillä ensimmäisen puoliskon loppua kohti mentäessä, ja Jyrki Aholan puoliaikapuheen myötä menivät sitten menojaan.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun alku ei tarjonnut pelillisiä krumeluureja kumminkaan puolin. Gnistan oli kuitenkin lievästi niskan päällä, ja JäPSillä oli pienoisia ongelmia etenkin prässipelinsä kanssa.

Keltapaidat onnistuivat moneen otteeseen ohittamaan ensimmäisen linjan luvattoman helposti ja tulivat kovaa etenkin Momodou Sarrin miehittämältä vasemmalta laidalta. Haastoista puuttui kuitenkin hieman määrätietoisuutta, eikä Gnistan saanut nopeita hyökkäyksiään optimaalisesti hyödynnettyä.

13. minuutilla syntynyt avausosuma ei kuitenkaan juontanut juurtaan tällaiseen hyökkäykseen, vaan oli JäPSin hopealautasella tarjoilema. Janne Laiho avasi kovan prässin alla peliä uhkarohkeasti lyhyellä, ja Eero Markkanen pääsi katkomaan boksin rajan tuntumassa. Pallo varmasti vasempaan alanurkkaan.

JäPSin peli sekosi maalista lisää, ja Gnistanin miehiä jouduttiin rikkomaan pariin otteeseen aivan boksin rajan tuntumassa. Vapaapotkuista ei kuitenkaan vaaraa ollut.

Puoliajan puolivälin tienoilla valkoisissa pelanneet Siniset alkoivat kuitenkin hieman heräilemään. Hyviä maalintekopaikkoja saatiin rakennettua useampia, ja etenkin oikealla laidalla pelannut Enoch Banza oli pirteä.

JäPSin ensimmäisen puoliskon paras paikka siunaantuikin Banzalle. Hetkeä aiemmin kolhua ottaneen Omar Jaman tilalle vaihdettu Justus Holopainen alusti ja Enoch ajoi sisään, mutta laukaus kilpistyi ylärimaan.

Kylmää vettä kaadettiin niskaan 35. minuutilla kesken JäPSin hyvän jakson. Aivan yhtä selkeä tarjoilu toinen ei ollut kuin ensimmäinen, mutta jälleen JäPS menetti turhaan omalla alueellaan, ja tällä kertaa oli Sarrin vuoro tykittää vasempaan nurkkaan.

Paria varoitusta lukuun ottamatta ei puoliajan lopussa juuri muuta merkittävää nähty, eli tauolle Gnistanin enemmän tai vähemmän ansaitussa 0–2-johdossa.

Toinen puoliaika

Voi vain arvailla, millaisen puoliaikaripityksen Jyrki Ahola isännille kopissa tarjoili, mutta toimiva se ainakin oli. JäPS tuli toiselle puoliskolle aivan eri intensiteetillä, ja se palkittiin välittömästi.

48. minuutilla Tino Palmasto lähetti loistavan pitkän avauksen Gnistanin puolustuksen selustaan, jonne oli ehtinyt Aleksi Ristola. Tämä nosti ensimmäisellä kosketuksellaan millintarkasti yli hieman ulos tulleen Otso Linnaksen ja peli oli 1–2.

Vieraat ehtivät hädin tuskin toipua shokistaan, kun JäPS iski jo uudelleen. Nyt oli Gnistanin vuoro tarjoilla pienoinen lahja, jonka jälkeen Hussein Mohamed pääsi ampumaan läheltä, ja Justus Holopainen laittoi Linnaksen torjuman irtopallon verkkoon.

Eikä kahta ilman kolmatta. Muutama minuutti edellisestä ja JäPS hyökkäsi taas nopeasti. Allu levitti hyvin Jusselle, joka eteni boksiin ja Sampo Ala-Iso oli pakotettu rikkomaan. Pallo pilkulle, josta Allu laittoi sen ammattimiehen elkein sisään.

Johtomaalin jälkeen JäPSkin otti hieman jalkaa kaasulta, ja seuraava parikymmenminuuttinen mentiin aika rauhakseen. Ote oli kuitenkin koko ajan nyt kotijoukkueella, eivätkä oulunkyläläiset saaneet oikein mitään aikaan tasoitusta jahdatessaan.

JäPSin johdon tuplasi lopulta Enoch 72. minuutilla. Edellisen maalin tavoin Allu jatkoi oikeaan laitaan, jossa pelivälineen otti Jussen sijaan nyt Banza. Tämä ajoi edellisen tavoin rangaistualueelle, mutta nyt Gnistan ei ehtinyt edes kaatamaan, vaan Enoch tykitti voimalla takanurkkaan.

Vajaa varttia myöhemmin peli pistettiin lopullisesti pakettiin – tälläkin kertaa maalia olivat värkkäämässä Enoch ja Jusse. Ensimmäinen ajoi sisään ja laukoi kohti Linnasta, ja jälkimmäinen oli jälleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ripari päällä verkkoon ja peli viiteen kahteen. Se jäi myös ottelun lopputulokseksi.

Ensimmäinen vartti antoi pientä aihetta huoleen, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän JäPSin parantunut rutiini ja kenties kuntopohjakin alkoi näkyä. Lopulta hieno ottelu isänniltä.

– Hieno voitto. Tultiin tokalle jaksolle, ja 5–0 voitetaan se. Nyt pitää joukkueen kanssa kuitenkin selvittää, miten me oltiin niin telineissä se ensimmäinen 20–25 minuuttia, Ahola perkaa.

– Parannettiin jo vähän ensimmäisellä jaksolla, mutta puoliajalla päätettiin, että aletaan tekemään niitä asioita, joita on harjoiteltu. Viedään prässit loppuun, pidetään pallossa parempi tempo ja ollaan vähän äijämaisempiakin, hän jatkaa.

– Pelaajat sitten vastasivat tähän tosi hyvin, ja pukukopista löytyi johtajuuttakin. Se on hyvä juttu, Ahola päättää.