Raportti: JäPS 3–3 (1–3) FC Haka

JäPS 3–3 (1–3) FC Haka

0–1 Yli-Hietanen 15’

1–1 Ramström 25’

1–2 Yli-Hietanen 32’

1–3 Kauppila 41’

2–3 Camara 69’

3–3 Kaijasilta 87’

JäPSin kokoonpano: Niklas Schulz (mv) >< Janne Laiho 46’; Taavi Arminen >< Jesse Paananen 59’; Amos Ramström; Tino Palmasto >< Roope Autio 59’; Verneri Meriläinen >< Tobias Karkulowski 46’; Prince Mokuma >< Justus Holopainen 46’; Omar Jama >< Joakim Ärilä 61’; Joona Tapani >< Reza Heidari 70’; Enoch Banza >< Samu Siik 70’; Aleksi Ristola (C) >< Noah Kaijasilta 61’; Berat Köse >< Demba Camara 59’

Missä: Järvenpään Monitoimihalli

Yleisöä: 162 

Järvenpään Monitoimihallissa pelattiin perjantai-iltapäivänä kauden ensimmäinen harjoitusottelu, josta lienee jäänyt paljon pureskeltavaa uudelle JäPS-päävalmentaja Jyrki Aholalle. Etenkin haastava ajankohta huomioiden paikalle koleaan halliin oli saapunut ilahduttavan runsaslukuisesti yleisöä.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu alkoi talven ensimmäiselle harjoitusottelulle tyypillisesti tasaisissa ja tunnustelevissa merkeissä, vaikka Haka ensiminuuteista lähtien lievästi niskan päällä olikin. Yhtä vapaapotkua lukuun ottamatta todellisia vaaranpaikkoja ei ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kuitenkaan nähty, ja Hakankin viimeiset ratkaisut jättivät paljon toivomisen varaa.  

Uudella pelimuodostelmalla ja -kirjalla operoinut JäPS ei puolestaan saanut alkuun etenkään omaa syöttöpeliään Hakan prässin alla kunnolla rullaamaan, mutta Aholan opit olivat siitä huolimatta selvästi nähtävissä; vaikka Haka piti enemmän palloa, pyrki JäPSkin rakentamaan selkeästi rauhallisemmin ja lyhytsyöttöpainotteisemmin kuin viime kaudella. 

Vaikea ensimmäinen vartti kulminoitui lopulta ottelun avausmaaliin, jonka iskivät vieraat. JäPS-puolustuksessa sattui pienoinen kommunikaatiokatkos, Oiva Laaksonen ehti pelivälineeseen ennen sinisten maalilla debytoinutta Niklas Schulzia ja lopulta Kristian Yli-Hietanen pääsi liruttamaan pallon tolpan kautta tyhjään maaliin. 

Haka jatkoi maalin jälkeen kontrollissa, mutta etenkin Enoch Banzan vasenta laitaa pitkin hyökännyt JäPSkin pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan parinkympin kohdalla; asianmukaisesti nimetty Aatu Hakala torjui Banzan terävän kudin kuitenkin kulmapotkuksi.

Kulmalipulle päästiin toistamiseen viisi minuuttia myöhemmin, jälleen Banzan aloitteesta. Tällä kertaa Joona Tapanin tarkka kulmapotku kuitenkin löysi oikeaan osoitteeseen, ja Amos Ramström pääsi kruunaamaan hienon debyyttinsä ohjaamalla pelin tasoihin. 

Tasoitusosuman jälkeen Haka alkoi vyöryttää aktiivisemmin hyökkäyksiä isäntien maalille ja olikin siirtyä heti uudelleen johtoon, mutta Schulz venyi maalillaan hyvään torjuntaan. Paine kuitenkin jatkui, ja viisi minuuttia JäPSin edellisestä Yli-Hietanen osui toistamiseen; Haka sahasi näppärällä syöttökuvioilla sinisten puolustuksen halki ja kärkimies pääsi viimeistelemään lähietäisyydeltä. 

Samankaltaisia hyökkäyksiä nähtiin vierailta 1-2-maalin jälkeen parikin kappaletta, mutta JäPS-puolustajat taistelivat pallon väljemmille vesille. Muutaman minuutin ennen puoliaikaa Haka onnistui kuitenkin vielä tuplaamaan johtonsa, kun viime kaudella KPV:n paidassakin JäPSiä vastaan osunut Miika Kauppila ampui komealla kudilla boksin rajalta oikeaan ylänurkkaan. 


Toinen puoliaika

Puoliajan alkuun molemmat joukkueet käynnistivät kunnolla vaihtorulettinsa. JäPSiltä ulos tulivat Verneri Meriläinen, Prince Mokuma ja Schulz, sisään puolestaan Tobias Karkulowski, Justus Holopainen ja Janne Laiho

Vaihdot tuntuivatkin välittömästi piristäneen enemmän isäntien kuin vieraiden peliä, mikä kielinee JäPSin kokoonpanon laajasta tasosta. Jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana sinipaidat pääsivät hyökkäämään Hakan alueelle useammin kuin koko ensimmäisellä puoliskolla, mutta todellisiin huipputorjuntoihin valkoisten maalin suulla ei vielä jouduttu venymään. 

JäPSin piristyneestä ilmeestä huolimatta toisen nelivitosen ensimmäinen parempi tontti siunaantui Hakalle, mutta Laiho jatkoi JäPSin maalilla viime kauden otteitaan ja esitti jalallaan todellisen paraatipelastuksen 60. peliminuutin tienoilla. 

Hieman Jannen torjunnan jälkeen JäPS-vaihtoi lisää pelaajia, kun Berat Köse, Tino Palmasto ja Taavi Arminen tekivät tilaa Demba Camaralle, Roope Autiolle ja Jesse Paanaselle. Camara olikin heti sisääntulonsa jälkeen taistella itsensä läpiajoon, mutta Hakan maalivahti ehti palloon niukasti ennen tätä. 

Pian JäPS otti sisään vielä Joakim Ärilän ja Noah Kaijasillan, ja näiden vaihtojen myötä peli alkoi toden teolla kääntyi JäPSille – toki Hakakin oli omaa kokoonpanoaan ehtinyt jo runsaasti ensimmäisestä puoliajasta muuttaa kokeilevampaan suuntaan. 

69. minuutilla Camara sai palkinnon kovasta työstään, kun Banza pyöritteli JäPSin todella vahvan jakson päätteeksi Hakan puolustuksen kuistille ja pelasi maalin eteen, josta Camara laittoi varmasti pelin 2–3:een. Maalin jälkeen kauden ensimmäiset minuuttinsa pääsivät ottamaan vielä Samu Siik ja Reza Heidari, minkä jälkeen JäPSin vaihdot olikin sitten tehty.

Viimeiset 20 minuuttia oli JäPSiltä erinomaista pallollista pelaamista etenkin huomioiden, että moni kentällä esiintyneistä ei koskaan aiemmin ollut toistensa kanssa pelannut. Pallo liikkui näppärästi ja tarvittaessa nopeasti, ja Haka oli jopa pienoisessa pinteessä. 

Ensimmäisen kerran lähellä tasoitusta oli Heidari 77. minuutilla, mutta tämän vapaapotku kilpistyi harmittavasti ylärimaan. Sama mies pääsi kokeilemaan muutamaa minuuttia myöhemmin maalintekoa uudelleen, mutta akrobaattinen viimeistely-yritys meni niukasti ohi maalin. 

Tasoitus saatiin kuin saatiinkin kuitenkin värkättyä aivan ottelun viime hetkillä. Siik ja Karkulowski pelasivat vasemmalla laidalla mainiosti pallon rangaistualueelle, mutta Camara ei saanut kovaan keskitykseen kunnolla kontrollia, ja pallo kimposi noin 15 metrissä odotelleelle Kaijasillalle. Tämä ei turhia nöyristellyt, vaan paukautti puolivolleysta hirvittävän pommin maalin vasempaan sivuverkkoon. 

Lopputulokseksi pelitapahtumat huomioiden lopulta melko ansaitusti näin 3–3. 

– Hyvä startti meidän harjoituspeleille. Liigajoukkue vastassa ja tullaan toisella jaksolla tappioasemasta rinnalle, niin se on tietysti erittäin hyvä. Saatiin jonkunlainen avaus tälle, ja päästään nyt analysoimaan omaa pelaamista, päävalmentaja Jyrki Ahola kommentoi.