Raportti: JäPS 3–1 (0–0) PEPO Lappeenranta

3–1 Kuosa 81

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV) (C), Verneri Meriläinen, Amos Ramström, Taavi Arminen, Tobias Karkulowski, Omar Jama, Joona Tapani, Reza Heidari, Enoch Banza, Justus Holopainen, Herkko Kuosa | Robin Källman (MV) (> Laiho, 46’), Tino Palmasto (>Ramström, 61’), Roope Autio (>Arminen, 61’), Gullit Zolameso (>Karkulowski, 46’ >Meriläinen), Joakim Ärilä (>Heidari, 61’), Ayuub Abdi (>Jama, 61’), Samu Siik (>Holopainen, 72’), Prince Mokuma (>Banza, 61’), Hussein Mohamed (>Tapani, 41’)

Missä: Järvenpään Monitoimihalli, 21.01. klo 13:00

Yleisöä: 130

Lauantaina talven toisen harjoitusottelunsa pelannut JäPS oli tyly isäntä, kun se kaatoi vieraaksi saapuneen PEPOn 3–1-lukemin. Ensimmäisellä nelivitosella todelliset maalipaikat olivat vielä molemmin puolin vähissä, mutta lopulta sinipaidat menivät vääjäämättömästi menojaan.

Ensimmäinen puoliaika

PEPOa vastaan nähtiin vaiherikas ottelu, jonka puoliajat olivat kuitenkin kuin yö ja päivä. Kaikki pelin maalit iskettiin toisella jaksolla, ja sinne mahtuivat myös pitkälti kaikki ottelun vaarallisemmat tilanteet.

Ensimmäinen puolisko mentiin vähäisistä maalipaikoista huolimatta tukevasti JäPSin hallinnassa. Siniset ottivat pelivälineen heti aloituksesta, eivätkä sitä PEPOlle kovin moneen otteeseen luovuttaneet.

Jonkinlaisella 4-3-3-systeemillä aloittanut JäPS tuli ensimmäisen varttituntisen erityisesti laitoja pitkin, mutta viimeiset ratkaisut joko painuivat yli ja ohi omien miesten tai PEPO-puolustajien kautta kulmapotkuiksi. Niitä riittikin, sillä JäPS vieraili lipulla ottelun aikana toistakymmentä kertaa. Lauantaina Reza Heidarin ja Herkko Kuosan pallot eivät kuitenkaan löytäneet omia aivan tavalliseen tapaan, eikä JäPS onnistunutkaan poikkeuksellisesti juuri maalipaikkoja erikoistilanteista luomaan.

Jos JäPS ei paikoilla juhlinut, niin sitä ei tehnyt vierasjoukkuekaan – ensimmäisellä puoliajalla JäPSin maalia varjellut Janne Laiho ei tainnut joutua torjumaan kertaakaan.

Siniset sen sijaan kirjauttivat kyllä laukauksia, mutta ne lähtivät keskimäärin sen verran vaarattomilta sektoreilta, ettei PEPOn maalin suullakaan järin hiki liene ollut. Näinpä tauolle lähdettiin melko ansaitusti maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Toisella 45-minuuttisella tapahtuikin sitten ensimmäisenkin edestä. Jo avausminuutilla JäPS oli siirtyä johtoon, kun Herkko pääsi etenemään lähes vastustelematta boksin sisään ja ampui terävästi – tolppa pelasti kuitenkin vielä PEPOn.

Joko edeltäneistä vaihdoista tai edellisestä tilanteesta heränneenä JäPS oli täynnä uutta puhtia. PEPOn rangaistusalueella oli tunkua kuin Tokmannin ämpärijonossa, ja vieraat hätää kärsimässä. Paine kulminoitui aivan 16 rajalla sattuneeseen rikkeeseen, mutta Herkon ampuma vapaapotku ei löytänyt kohteeseensa.

JäPSin vahva jakso jatkui, ja varsinkin Herkko sekä vasemmalle laidalle juuri ennen ensimmäisen jakson päättymistä vaihdettu Hussein Mohamed olivat mainiolla pelipäällä. Viimeksi mainittu löysi ennen tunnin täyttymistä Justus Holopaisen PEPOn linjan takaa, mutta pieneen kulmaan ajautunut Jusse joutui pelaamaan vielä takaviistoon eikä syöttö saavuttanut omia.

Pari minuuttia myöhemmin olikin sitten käydä hassusti. PEPO pääsi oikeastaan ensimmäisen kerran hyökkäämään terävästi vastaan ja karkasi vasemmalta laidaltaan puolittaiseen läpiajoon. Sieltä lähtenyt poikittaissyöttö löysi kyllä omille, mutta identifioimatta valitettavasti jäänyt PEPO-kärki laittoi avopaikasta useamman metrin yli maalin.

Pian tämän säikähdyksen jälkeen JäPS vaihtoi puolet avauksestaan, ja viimeistään sen jälkeen paikkoja alkoi PEPO-päätyyn syntyä liukuhihnalta.

Heti kvintettivaihtoa seuranneella minuutilla JäPS siirtyikin johtoon. Herkko odotti rauhassa, että vieraiden linjaan muodostui rako, pelasi Jussen kanssa näppärällä seinäsyöttökuviolla itsensä läpi ja viimeisteli varmasti takanurkkaan.

Sama mies oli pitkällä tempokuljetuksella käynnistelemässä JäPSin seuraavaa viitisen minuuttia myöhemmin. Herkolta pallo päätyi Husseinille, joka jatkoi sen vasenta laitaa edenneelle Gullitille. Tämä löysi maalin edustalta Jussen, joka ohjasi taidokkaasti hänkin takanurkkaan.

Seuraavaksi oli PEPOn vuoro iskeä. Millintarkka pystysyöttö löysi JäPSin puolustuksen selustasta Miko Lötjösen, joka toi ensimmäisellä kosketuksellaan vieraat maalin päähän.

Sitä iloa ei viittä minuuttia pidempään kuitenkaan kestänyt. Hussein harhautteli vasemmalla laidalla päätyrajan tuntumassa jalkansa vapaasti ja nosti pallon tarkasti takatolpalle. Siellä odotteli jälleen Herkko, joka iski päivän toisensa – itselleen poikkeuksellisesti päällään.

JäPS onnistui luomaan vielä muutamaan laadukkaan maalintekopaikan, mutta PEPO välttyi lisätakaiskuilta. Loppulukemiksi siis näin 3–1.

– Hyvä peli kokonaisuudessaan, päävalmentaja Jyrki Ahola toteaa ja kiittelee joukkueen kärsivällisyyttä.

– Painettiinhan me vastustaja vähän niin kuin alas jo siinä ensimmäisellä jaksolla, ja tuntuihan se ajan kysymykseltä, että ne maalit sieltä tulisivat.

Kehitettävää Ahola joukkueen pelaamisesta siitä huolimatta löytää.

– Sellainen tilanteiden tunnistaminen, mistä on puhuttu pelaajien kanssa – milloin hyökätä hitaasti, milloin nopeasti selustaan – siinä meillä on vielä hankaluuksia.

– Tiettyihin pelin vaiheisiin olin ihan tyytyväinen, mutta paljon on vielä parannettavaa. Hyvällä tiellä kuitenkin ollaan, hän päättää.