Raportti: JäPS 3–0 PK-35

Raportti: JäPS 3–0 PK-35

Paria kehnompaa esitystä seurasi JäPSin kauden agendan mukaisesti jälleen hieno kasvojenpesu, kun Pihlajamäen PK-35, perinteisesti sinipaidoille vaikea vastus, kaatui Keskuskentän nurmella suvereenein 3–0-lukemin.

JäPS esiintyi 75-vuotisjuhlaottelussaan vahvasti läpi koko 90-minuuttisen, eikä valkoisessa tutun punamustan sijaan pelannut PK uhannut isäntien täyttä pistepottia kuin hetkittäin molempien puoliaikojen alussa. Vaikka vierailijat pitivät vähemmän yllättäen enemmän palloa sekä ensimmäisellä että toisella puoliskolla, ja pääsivät kyllä vierailemaan JäPSin rangaistusalueen tuntumassakin, tuntui pelin todellinen kontrolli silti olevan pitkälti koko ajan kotijoukkueen hyppysissä.

Ensimmäisen kerran yli tuhatpäinen kotiyleisö pääsi haukkomaan pilvisellä, mutta sateettomalla Keskuskentällä henkeään noin kahdeksannen minuutin korvilla. Kolmannen kerran sinistä päälleen vetänyt Berat Köse aloitti ottelun hieman poikkeuksellisesti kärjessä, mutta mies ei antanut vähemmän tutun pelipaikan häiritä, vaan harhautteli itsensä upeasti laidalla vapaaksi ja yritti sitten löytää boksista joukkuetoverin. PK:n katkoyrityksestä pallo päätyi Hassan Sesayn kautta Joakim Ärilälle, joka tykitti vastapalloon kuitenkin hieman yli ja ohi maalin.

Pari minuuttia myöhemmin JäPS oli vielä lähempänä. Aleksi Ristola pelasi oikealla laidalla pallon Enoch Banzalle, joka jätti merkkaajansa kuin tikut loskaan, eteni boksiin ja joko keskitti tai laukoi pystypuuhun. Kakkospallon Reza Heidari jatkoi vielä päällään maalille, mutta Albin Mehmeti ei aivan ylettänyt palloa sisään jatkamaan.

JäPSin voittomaaliksi jääneestä avausosumasta vastasi mainittu Banza-Ristola-kaksikko samaiset pari minuuttia myöhemmin. Banza lähti tavaramerkkikuljetukseensa omalta kenttäpuoliskolta asti, kunnes löysi itsensä jo melkein PK:n boksista ja vapautti lopulta Ristolan millintarkalla syötöllä kaksin entisen NJS-vahti Otso Knuutilan kanssa. Allu ei hätiköinyt, vaan kiersi maltilla vastaan tulleen Knuutilan ja laittoi kauden yhdeksäntensä tyhjään maaliin.

Avausosuman jälkeen PK sai vähän paremmin painetta JäPSin kenttäpuolelle, mutta sekä kapteeni Roope Aution johtama puolustuslinja että Janne Laiho maalin suulla pelasivat läpi ottelun vuorenvarmasti, eivätkä kovin montaa hyvää paikkaa vieraille sallineet.

JäPS oli puolestaan lähellä tuplata johtonsa puolen tunnin paikkeilla, kun PK-toppari Luis Rodriguez liukasteli omassa boksissa. Ahnaasti pallon itselleen prässännyt Köse nosti sen kuitenkin täpärästi yli Knuutilan ja tämän vahtiman veräjän.

Hetkeä myöhemmin seurasi kaksi JäPSin vastahyökkäystä, joissa erotuomari Joona Kontinen oli kovan paikan edessä. Ensimmäisessä Rodriguez kaatoi läpiajoon karkaamassa olleen Ristolan takaapäin, mutta Kontisen tulkinnan mukaan ensin mainittu osui – Ristolan protestoinnista huolimatta – palloon.

Toisessa tilanteessa tuomio oli JäPSin kannalta suosiollisempi. Köse taisteli jälleen pallon upeasti isännille Alieu Ceesayn pitkän avauksen jälkeen ja jatkoi sitten sen Ristolalle rangaistusalueelle. Tämä käänsi sisäänpäin, mutta tilanteessa jälleen puolustanut Rodriguez osui tällä kertaa miehen jaloille vihellyksen arvoisesti – pallo pilkulle.

Ristolan sijaan pallon taakse asettui rankkarien takuumiehenä niin ikään profiloitunut Olli Valto. Todettakoon tässä kohtaa vain, että maaliin asti Opan kunnianhimoinen yritys ei kotiyleisön harmiksi yltänyt.

Epäonnistunut yksitoistametrinen siirsi momentumia kenties hieman vieraiden suuntaan, mutta kovin lähellä sen hyödyntämistä nämä eivät olleet, ja näin tauolle lähdettiin vähintäänkin ansaitussa 1–0-kotijohdossa.

Toinen puoliaika

Jonkinmoisen hiustenkuivaajakäsittelyn PK-35:tä luotsannut seuralegenda Kim Raimi taisi puoliajalla antaa, sillä sen verran paremmin FIFA-videopelisarjan ystävänäkin tunnetun Raimin miehistö toiselle puoliskolle tuli sisään. Vieraat olivat niskan päällä etenkin ensimmäisen parikymmentäminuuttisen, mutta kun viimeistely-yritykset joko kilpistyivät JäPS-puolustukseen tai päätyivät Laihon syliin tai ohi maalin, ei PK onnistunut etsikkoaikaansa hyödyntämään.

JäPS alkoi löytää kunnolla takaisin pelirytmiin noin tunnin kohdalla, mutta ensimmäistä parempaa maalipaikkaa saatiin odotella siitä vielä kymmenisen minuuttia. Sesayn korvannut Hedi Khayat löysi pitkällä heitolla Aution pään ja tämän jatko puolestaan Kösen, mutta viimeksi mainitun avopaikasta lähtenyt pusku suuntautui suoraan päin Knuutilaa.

Lähes heti perään pallon sai verkon perukoille vierasjoukkue tilanteessa, joita ei kovin usein jalkapallokentällä näe. Kun kukaan kenttäpelaajista ei onnistunut osumaan oikealta laidalta lähteneeseen pitkään sivurajaheittoon, yllätti sen pomppu Laihon täysin, ja peliväline leijaili miehen yli takanurkkaan. JäPSin onneksi Kontinen oli tiimeineen tilanteessa hereillä ja muisti, että suoraan ei rajaheitosta voi maalia tehdä – kyse on kuitenkin jalkapallosta.

Tuota säikähdystä seuranneesta tilanteesta JäPS iskikin sitten niitin ottelulle. Köse kiusasi jälleen prässillään vieraita, tällä kertaa Nuutti Tykkyläistä, niin, että mainittu kompuroi oikealla laidallaan palloon, ja Köse pääsi etenemään laitaa pitkin kohti PK-maalia. Köse kruunasi loisto-ottelunsa löytämällä maalin edustalta Hedin, joka laittoi sivuttaissyötön varmasti verkon perukoille.

Heti JäPSin toisen osuman jälkeen PK oli lähellä kavennusta, mutta kun maalinteko ei maistunut, päätti JäPS näyttää kolmannen kerran mallia. Rezan kulmapotkun jälkeen Hedi kirmasi ensimmäisenä kakkospalloon, ohitti oikealla puolustajan ja lähetti mainion keskityksen maalille. Siellä korkeimmalle nousi Opa, jolle kauden toinen osuma oli varmasti helpotus missatun panenkan jälkeen.

Lopputuloksena näin hieno 3–0-voitto, jolla JäPS on todella vahvoilla ylempään loppusarjaan oikeuttavan top 6 -sijoituksen suhteen viimeiselle kierrokselle lähdettäessä. Runkosarjan päättävässä ottelussa JäPS kohtaa Mikkelin Palloilijat vieraissa lauantaina 3.9.

JäPSin kokoonpano:

Laiho

Valto

Autio

Ceesay

Sesay >< Khayat 53’

Ärilä

Heidari

Banza >< Kassim 64’

Mehmeti >< Kuosa 46’

Ristola

Köse