HIFK 2–0 (1–0) JäPS

HIFK 2–0 (1–0) JäPS

1–0 Zahadi 42’
2–0 Ulmanen 72’

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Verneri Meriläinen, Roope Autio (C), Tino Palmasto, Gullit Zolameso (kelt.), Reza Heidari, Joona Tapani, Berat Köse, Hedi Khayat, Justus Holopainen, Hussein Mohamed | Robin Källman (MV), Ayuub Abdi, Omar Jama (>Heidari 67’), Prince Mokuma (kelt.) (>Khayat 46’), Enoch Banza (>Köse 67’), Amos Ramström (>Palmasto 46’), Joakim Ärilä (>Meriläinen 76’), Herkko Kuosa (Mohamed 76’), Tobias Karkulowski (>Zolameso 46’)

Missä: Talin halli, 17.02. klo 19:00

JäPS koki perjantai-iltana vuoden ensimmäisen tappionsa, kun Helsingin IFK osoittautui kahden maalin verran paremmaksi. Häviölläkin JäPS sijoittui A-lohkon kakkoseksi ja eteni jatkopeleihin. Vielä jännätään etenkin sunnuntaisen KäPa–SalPa-ottelun tulosta. Se todennäköisesti ratkaisee, onko JäPS paras lohkokakkonen ja näin kotijoukkue puolivälierissä.

Ensimmäinen puoliaika

Täydessä Talin hallissa nähtiin perjantaina melko tasokas ottelu vuodenaika huomioiden, vaikka etenkin JäPS jäikin parhaastaan. Vaikka HIFK oli kokonaisuutena hieman parempi ja vei enemmän tai vähemmän ansaitusti täyden pistepotin, oli pelin alku kuitenkin vieraiden.

Etenkin ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia olivat JäPSiltä aktiivista peliä, ja varsinkin prässi oli organisoitua ja hyvällä tavalla aggressiivista. HIFK ei tuntunutkaan pääsevän kontrolloidusti pois omalta puoliskoltaan, mikä aiheutti närää suurilukuisessa kotiyleisössä.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana ei JäPSin positiivisestä peli-ilmeestä huolimatta nähty vielä edes paikanpuolikkaita. Sitten alkoi kuitenkin tapahtua.

4 osumaa 116 minuuttiin Ykköscupissa ennen HIFK-ottelua iskenyt Justus ”Jusse” Holopainen oli osua jälleen 13. minuutilla. Viime viikolla pelaavaan kokoonpanoon palannut Hedi Khayat sai kaoottisessa tilanteessa pallon taisteltua boksiin Jusselle, jonka omalaatuinen viimeistely-yritys painui Joona Tiaisen näppien ja yläriman kautta yli maalin.

Jussen tilanteen jälkeen JäPS jatkoi painettaan, ja HIFK joutui rikkomaan valkoisissa pelanneita vieraita jatkuvasti. Kolme hyvältä sektorilta lähtenyttä vapaapotkua suuntautuivat kuitenkin kaikki yli tai ohi.

JäPS oli myös riistää useaan otteeseen pallon HIFK:n alimmassa linjassa, ja etenkin Paulus Arajuurella kävi kertaalleen tuuri, kun tuomari tulkitsi 50-50-tilanteen hänen hyväkseen.

Ensimmäisen puoliskon puolivälin paikkeilla isännätkin alkoivat osoittaa heräämisen merkkejä. Pari terävää vastahyökkäystä ja laadukasta keskitystä olisivat voineet johtaa maaliin, mutta viimeiset ratkaisut eivät löytäneet omille.

Aivan puoliajan viimeiset minuutit olivatkin sitten ehkä HIFK:n selkeintä hallintaa. Se palkittiin 42. minuutilla, kun JäPSiäkin edustanut Mosawer Ahadi laukoi boksin rajalle pyörimään jääneen pallon ensimmäisellä kosketuksellaan alakulmaan.

Vielä ennen puoliaikaa HIFK kävi ylärimassa, mutta tauolle lopulta 1–0-lukemissa.

Toinen puoliaika

Myös jälkimmäisellä nelivitosella JäPS oli vahvimmillaan alkuhetkillä. Pallonhallinta siirtyi taas noin pariksi kymmeneksi minuutiksi vieraille, mutta ensimmäisestä puoliajasta poiketen HIFK puolusti nyt fiksummin, eikä ollut juuri missään vaiheessa todellisissa ongelmissa.

Näennäisestä hallinnasta huolimatta JäPSillä oli erityisesti vaikeuksia löytää keinoja viimeiselle kolmannekselle kontrolloidusti pääsemiseen. Toki vaihtojakin oli tässä vaiheessa tehty puolin ja toisin jo sen verran, että pelin tietynlainen sekoaminen oli ymmärrettävää.

Kesken tasaisen vääntämisen HIFK paketoi ottelun kuin tyhjästä. Antti Ulmanen sai pallon boksin oikealla laidalla ja tykitti sen kohti etuylänurkkaa. Pienestä kulmasta huolimatta laukauksessa oli sen verran voimaa, ettei Janne Laiho ehtinyt tielle.

Molemmilla oli HIFK:n toisen osuman jälkeen vielä pari kelpo paikkaa maalitilin kohenteluun. JäPSiltä etenkin Jusse ja Prince Mokuma löysivät ottelun viime hetkillä itsensä hyvistä maalipaikoista, mutta ensimmäistä kertaa tänä vuonna järvenpääläiset jäivät ilman täysosumia.

HIFK:lle näin 2–0-voitto ja samalla Ykköscupin A-lohkon ykkössija.

– Tosi tasainen peli mun mielestä. Pysyttiin aika hyvin meidän pelisuunnitelmassa ja pelin rakenne oli ihan ok kuitenkin meillä, Jyrki Ahola kommentoi pelin jälkeen.

– Pienet marginaalit ratkaisee ja tehtiin pari vähän helpohkoa virhettä omassa päässä. Kaveri sitten rankaisi niistä tänään.

– Varsinkin toisen puoliajan alkuun tultiin tosi vahvasti, mutta ei saatu sitten mitään ihan huippuvaarallista. Siihen meidän pitää löytää nyt lääkkeitä.

– Vaikka pelaajat alkaa ymmärtää, mitä me halutaan kentällä, niin HIFK näytti tänään, mitä intensiteettiä se vaatii, kun kaksi hyvää joukkuetta pelaa vastakkain, Ahola päättää.