Esittelyssä Vantaan Energia Keski-Uusimaa

Esittelyssä Vantaan Energia Keski-Uusimaa

Tuoreimpia lisäyksiä JäPSin yhteistyökumppaneiden kirjavaan joukkoon on Vantaan Energia Keski-Uusimaa Oy, jonka toiminta Järvenpään alueella sai kunnolla alkunsa, kun Järvenpään voimalaitos ja Järvenpään sekä Tuusulan kaukolämpöverkot siirtyivät Fortumilta yrityksen omistukseen kesällä 2020. Saimme haastatteluun asiakaspäällikkö Ismo Virtasen.

Vaikka Virtanen ei ole järvenpääläinen, on hän keskiuusimaalainen kuitenkin. Aiemmin Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa Myllykylässä asustanut Virtanen pakkasi hiljattain kimpsunsa ja kampsunsa ja löysi perheineen uuden kodin Tuusulan Hyrylästä. Kun Vantaan Energia vuoden 2020 joulukuussa otti mieheen rekrytointimielessä yhteyttä, ei päätös yrityksen riveihin siirtymisestä ollut vaikea.

Vuonna 2012 aloitin kaukolämmön ja ylipäätään energian parissa Fortumilla, mutta vuodesta 2018 eteenpäin olin ehtinyt paiskia hommia sähköautojen lataushommien ja älykotien parissa. Kun 2020 sitten soittelivat Vantaan energialta, että kiinnostaisiko tulla kaukolämpöhommiin tähän Järvenpää-Tuusula-alueelle, niin saman tien sanoin, että tulen.

Fortum-aikoinaan hän työskenteli Järvenpää-Tuusula-akselin asioiden parissa, eli ennalta tuttujen työtehtävien lisäksi myös seudun asiat olivat jo ennestään hallussa. Virtasen näkemys alueiden tämänhetkisistä kehityssuunnista on seuraavanlainen:

Tätä tietysti katsoo enemmän kaukolämmön näkökulmasta, eli mitä tänne rakennetaan, mitkä alueet kehittyvät sekä miten kaupunki tai kunta kasvaa. Järvenpäässähän on ollut siinä mielessä hyvä pöhinä, että kaupunki on kasvanut aika voimakkaasti, rakennetaan paljon ja paljon tulee myös asukkaita. Tuusulassa on ollut rakentamisen suhteen aikaisempina vuosina hieman rauhallisempaa, mutta nyt täälläkin näkee paljon säpinää ja isoja työmaita.

Järvenpään kaupungin lisäksi myös JäPS on ennalta Virtaselle tämän omien sanojen mukaan hyvinkin tuttu seura. Hän on nimittäin seurannut keskiuusimaalaista jalkapalloa tiiviisti jo pidempään, sillä Virtasen oma poika pelaa JäPSin rakkaan paikallisvastustaja Pallokerho Keski-Uusimaan riveissä.

Poika on pelannut kymmenen vuotta fudista ja tällä hetkellä on tossa Tuusulassa Kerhon B-pojissa. Aika tuttuja kuvioita nämä keskiuusimaalaisen jalkapallon kiemurat siis. VJS:ssä meni puolitoista kautta silloin Myllykylässä asuttaessa, mutta jo silloin oli sama matka ajaa Vantaanlaaksoon tai Myyrmäkeen kuin tähän urheilukeskukseen tai Keravalle Kalevaan. Nyt kun muutettiin Hyrylään, niin kenttä onkin jo kävelymatkan päässä, ja kun mopokin on alla, niin ei tarvitse kesäaikana kuskata.

Virtanen itse onkin jo ehtinyt siihen pisteeseen elämässään, että omille pelihommille ei varsinaisesti ole aikaa, joten urheilun parissa puuhaaminen keskittyy pääosin penkkiurheiluun ja jälkikasvun kuskaamiseen.. Suosikkijoukkueensa Virtanen jättää vielä hämärän peittoon, mutta lupaa kuitenkin pistäytyä tulevalla kaudella Keskuskentällä.

– Paikallisjoukkueita on tullut seurattua lähinnä netin kautta ja futisfoorumilta myös silloin tällöin. Maksukanavilta sitten ulkomaan futista, mutta nyt kun on näin lähellä nämä Ykkösen pelit, niin pakko se on eksyä sinne Keskuskentälle. Esimerkiksi joku JäPS – Gnistan kyllä kiinnostaisi. Toivottavasti joukkue on sen verran iskukykyinen, ettei olisi kovin ohdakkeinen kausi edessä.

Tämänhetkistä kaukolämmön markkinatilannetta Virtanen pitää samaan aikaan haastavana ja lupaavana. Mahdollisuudet liittyvät erityisesti jo aiemmin sivuttuun nopeaan kehitykseen Keski-Uudenmaan alueella.

Täällä rakennettaan paljon, niin totta kai tulee samalla uusia mahdollisuuksia liittää kiinteistöjä kaukolämpöön ja saada uusia asiakkaita. Tietysti yritetään mahdollisimman hyvin ylläpitää myös niitä olemassa olevia kiinteistöjä. Melkein järjestään kaikki suuremmat kerrostalot ja rivitaloyhtiöt alueella on kaukolämmön piirissä, ja heille sitten tarjotaan luotettavaa lämmönjakelua.

Tällä hetkellä Vantaan Energia Keski-Uusimaan asiakaskuntaan ei kuulu Järvenpään ja Tuusulan ulkopuolisia alueita, ja oletettavaa on, että tilanne myös tulevaisuudessa pysyy pitkälti tämän kaltaisena. Yritys keskittyy – ja haluaa keskittyä – erityisesti paikallisuuteen, minkä takia he lähtivät JäPSiäkin sponsoroimaan.

– Me halutaan olla oikeasti sellainen paikallinen, eli helposti saavutettavissa ja lähestyttävissä. Viime vuonna ruvettiin miettimään tätä sponsorointia, joka avattiin sitten niin, että Keski-Uusimaassa ja meidän nettisivuilla oli vapaasti haettavissa sponsorointitukea. Ketään ei hakuvaiheessa suljettu pois, mutta lasten ja nuorten liikkumista, kulttuuria ja kerhotoimintaa halutaan tukea.

Eettisyys on Virtasen mukaan muutenkin läheisesti mukana Vantaan Energia Keski-Uusimaan toiminnassa. Esimerkiksi Järvenpään voimalaitoksella, jossa tuotetaan 90 prosenttia koko alueen kaukolämmöntarpeesta, käytetään lämmön tuotannossa pääasiallisesti uusiutuvia energiantuotantomuotoja.

Sen verran pitää hehkuttaa, että meidän lämmöntuotanto alueella on hyvin ympäristömyönteistä. Pääsääntöisesti tuotantolaitoksella käytetään polttoaineena kotimaista uusitutuvaa biomassaa, eli puutähdettä, haketta, kuorta ja purua.

Vaikka asiakaskanta onkin jokseenkin vakiintunut, haluaa Vantaan Energia Keski-Uusimaakin tietysti viestiä omasta toiminnastaan. Nimenomaan tässä Virtanen näkee JäPS-yhteistyön erityisen merkittävänä mahdollisena vetoapuna.

Siihen [viestintään] meillä ei kuitenkaan ole oikein hyvää kanavaa, minkä takia tällainen yhteistyö, jos vaan vähänkin saadaan näkyvyyttä, on meille alueellisesti hyvä juttu. Haemme nimenomaan sitä paikallistunnettuutta ja -näkyvyyttä .

Loppukaneettina Virtanen vinkkaa, että heidät tavoittaa helpoiten verkkosivujen kautta osoitteesta TÄÄLTÄ, mistä etsivä löytää yrityksen perustietoja kuten asiakaspalvelun numeron, hinnastot ja myös miehen itsensä yhteystiedot.

– Jos ei muuten tunnu tietoa löytyvän, niin minuun voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Kaukolämpöasioissa autan hyvin mielelläni.