Esittelyssä Järvenpään Lähiapteekki & apteekkari Teemu Kivijärvi

Järvenpään Palloseuran miesten edustusjoukkueen yhteistyökumppanirintamalla on käynyt kova kuhina. Yksi ehdottomasti iloisimmista uutisista oli uudenuutukaisen Järvenpään lähiapteekin kanssa sovittu yhteistyösopimus, jonka tiimoilta kävimme lyhyesti haastattelemassa apteekin takana olevaa Teemu Kivijärveä.

Nykyään Itä-Suomen yliopistona tunnetusta Kuopion yliopistosta proviisorin natsansa hankkinut Kivijärvi on vielä uusi järvenpääläinen. Lahtelaislähtöisen apteekkarin ensimmäinen oma apteekki avasi ovensa viime vuoden lokakuun 19. päivä, ja kiirettä on siitä lähtien pitänyt. Järvenpäähän hän päätyi oikeastaan hieman sattumalta.

– Apteekkilupahan toimii niin, että sellainen tulee ensin jossain avoimeksi, sitä haetaan ja lopuksi viranomaiset päättävät kuka sen saa. Päätin hakea Järvenpäähän, koska kuulin, että täällä on apteekille selkeä tarve ja ajattelin, että pystyisin vastaamaan tuohon kysyntään, Kivijärvi kertoo.

Vaikka apteekkialalla urakehitys usein noudattelee kaavaa, jossa ensin kerrytetään työntekijänä kokemusta, ja sen jälkeen siirrytään apteekkariksi – eli siis käytännössä yrittäjäksi – ei tällainen urapolku ole kirkossa kuulutettu, vaan vaatii myös oma-aloitteisuutta ja yrittäjähenkisyyttä.

– Kyllähän tämä on pidempään ollut haaveena. Olin tätä ennen hakenut vajaa kymmentä lupaa, esimerkiksi Kotkasta ja Lahdesta, mutta Järvenpäässä vihdoin natsasi. Onhan yrittämisessä tietysti omat murheensa ja riskinsä, mutta näin, että yrittäjyyteen olen jo pitkään halunnut ryhtyä.

Lahtelaistaustasta huolimatta ei Kivijärven tämänhetkinen koti löydy Suomen Chicagosta, vaan täältä Järvenpäästä katsottuna vielä hieman kauempaa, nimittäin Kouvolasta. Puolentoista tunnin ajomatka hyvällä kelillä ei ole lyhyimmästä päästä työmatkoja, mutta mahdollisuus oman apteekin perustamiseen oli niin houkutteleva, että Kivijärvi päätti tarttua haasteeseen. Järvenpäätä pidemmälle hän tuskin olisi enää lähtenyt, sillä Sibeliuksen kotikaupungista ehtii sentään vielä illaksi kotiin.

– Perheasiatkin toki vaikuttivat valintaan, sillä lapset ovat siinä iässä, ettei muuttaminen ole vielä ajankohtaista. Myöhemmin muutamme kyllä mahdollisesti Järvenpäähän koko porukka, Kivijärvi selittää.

Perheen lisäksi Kivijärven arkea on piristämässä viime keväänä taloon saapunut iloinen havannankoira Sulo.

– Koiran hankkiminen oli pojan pitkäaikainen haave, ja vaimo bongasi, että tämä kaveri voisi olla meille sopiva. Kyseessä on sen verran aktiivinen kaveri, että pitää myös meidät liikkeessä, Kivijärvi naurahtaa.

Aktiivinen elämäntapa onkin Kivijärven suosiossa, eikä suosikkia Ainolan kotimuseon ja Järvenpään keskuskentän väliltä tarvitse pitkään arpoa – urheilumies. Nuoruudessaan etenkin golfin parissa viihtynyt (löytyypä taskusta jopa joukkuekilpailun SM-kulta) Kivijärvi suosii nykyään mailapelejä, etenkin squashia ja tennistä.

– Tenniksen alkeiskurssin aloitin kaksi, kolme vuotta sitten, mutta squash taitaa olla tällä hetkellä säännöllisin urheiluharrastus. Sitä on tullut lätkittyä noin kerran viikossa, mutta näin yrittäjyyden alkuvaiheessa on aikaa ollut hieman hankala löytää. Laduilla on tullut myös käytyä nyt kun säät ovat suosineet.

Vinkin Järvenpään squash-hallista Kivijärvi lupaa laittaa korvan taakse.

Vaikka nappulakenkiä ei apteekkarin kaapista tällä haavaa löydy, on miehellä myös jalkapallotaustaa. Juniorivuosina tämä veti niskaansa nimittäin Lahden Kuusysin pelipaidan, joten tulevan kauden Reipas-otteluiden voisi kuvitella olevan erityisen mielenkiinnon kohteena, vaikka Kivijärvi tiukasti kiistääkin minkäänlaisten Reipas-antipatioiden olemassaolon.

Itse apteekkitoiminta on miehen mukaan lähtenyt liikkeelle oikein positiivisesti. Ovi on käynyt heti ensimmäisestä aukiolopäivästä asti, ja palaute on ollut pääasiallisesti positiivista.

– Kiitosta on tullut etenkin aukioloajoista, asiakaspalvelusta ja ylipäätään siitä, että tällä paikalla säilyy apteekki. Yrittäjänä olen ollut tosi tyytyväinen, Kivijärvi sanailee.

Koronan vaikutukset ovat luonnollisesti olleet nähtävissä myös apteekkitoiminnassa, sillä kun ihmiset välttelevät kontakteja, pesevät käsiään enemmän ja huomioivat muutenkin paremmin terveyttä edistävät seikat, on tautejakin samalla vähemmän. Esimerkeiksi selkeästi vähentyneistä taudeista Kivijärvi mainitsee, flunssan, influenssan ja vatsataudit.

Kauden menekkituotteesta utelu saattaa apteekkibisneksessä tuntua oudolta kysymykseltä, mutta tähänkin Kivijärveltä tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Allergiakausihan on jo pian alkamassa, ja ensimmäisiin oireisiin on jo tultu helpotusta hakemaan. On hyvä muistaa aloittaa allergialääkitys ajoitta, niin oireet ovat sitten varsinaisen kauden alkaessa potentiaalisesti lievempiä, Kivijärvi opastaa.

Liiketoiminnan ensiaskelten lisäksi apteekkari on ollut hyvin tyytyväinen myös JäPS-yhteistyön alkutaipaleeseen, vaikka korostaakin, että tuo yhteistyö tosiaankin on vielä hyvin alussa. Erityisesti somejulkaisut ovat miellyttäneet apteekkarin silmää. Hän haluaa vielä lopuksi muistuttaa JäPS-yhteisöä tarjolla olevista eduista.

– Kausikortilla saa tosiaan 10 % alennuksen kaikista ns. vapaan kaupan tuotteista, jotka eivät ole lääkkeitä.

Vaivaisena ja kipeänä olevien siis kannattaa – toki koronatestin jälkeen – suunnata kipin kapin Järvenpään parhaaseen apteekkiin. Apteekin salmiakki jäi valitettavasti vielä tältä erää testaamatta.