Esittelyssä Järvenpään Lähiapteekki – Mitä kuuluu, Teemu Kivijärvi?

Esittelyssä Järvenpään Lähiapteekki – Mitä kuuluu, Teemu Kivijärvi?

Järvenpään Palloseura ja Järvenpään Lähiapteekki – nokkamiehenään tietysti apteekkari Teemu Kivijärvi – ovat olleet kumppaneita nyt hieman yli vuoden päivät, ja molemmat osapuolet tuntuvat olevan tyytyväisiä siihen, miten yhteistyö on rullannut. Kävimme kyselemässä mieheltä, miten apteekkarin arki Järvenpäässä on tähän mennessä sujunut.

Lähiapteekki on lahtelaislähtöisen Kivijärven ensimmäinen oma apteekki ja pitkäaikainen haave. Ovensa se avasi lokakuussa 2020, ja vaikkei apteekkarin mukaan paluuta koronaa edeltäneeseen tautitilanteeseen ole vielä tapahtunut, on kiirettä silti pitänyt. Lähiapteekki on selkeästi löytänyt paikkansa.

– Ensimmäinen vuosi meni kyllä todella hyvin, että asiakkaat on ottaneet meidät todella avoimesti vastaan. Tosi positiivista palautetta on tullut.

Syytä tai syitä avosyliselle vastaanotolle Kivijärven ei tarvitse kauaa pohtia.

– Nämä meidän laajat ja selkeät aukioloajat on varmasti ollut se eniten kiitelty yksittäinen aihe. Lisäksi uskon vahvasti, että etenkin asiakaspalveluun panostaminen on poikinut meille paljon asiakkaita. Hyvä asiakaspalvelu on kuitenkin tänä päivänä se juttu, mitä ihmiset haluavat ja odottavat. Siihen on panostettu paljon.

Mallikkaasti käyntiin pyörähtäneen liiketoiminnan lisäksi Kivijärvi on ollut myös tyytyväinen JäPS-yhteistyöhön; näkemys, joka myös JäPSissä varmasti jaetaan. Odotuksissa onkin pitkäjänteinen kumppanuus.

– Kyllä pidän tätä yhteistyötä ehdottoman tärkeänä, ja erityisen mielellään ollaan mukana tukemassa paikallista urheilutoimintaa. Pyritään tekemään tästä pitkäaikainen yhteistyö.

JäPS sopiikin Lähiapteekin yhteistyökumppaniksi harvinaisen luontevasti. Jos niin ikään JäPS-perheeseen kuuluva Tempur on urheilijan valinta silloin, kun tämä metsästää hyviä yöunia, on Lähiapteekki sitä silloin, kun urheilija kaipaa vaivoihinsa lääkintää.

– Nyt tässä viime kuussa aloitettiin toimimaan niin sanotusti ”urheilijan apteekkina”, eli me yritämme panostaa siihen, että omassa henkilökunnassamme lisättäisiin osaamista ja tietämystä urheilusta, ja sitä kautta asiakkaille osattaisiin tarjota liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää ohjeistusta. Tähän ”urheilijan apteekki” -konseptiin tämä JäPS-yhteistyö osuu tietysti tosi hyvin.

Henkilöstön koulutukset hoituvat lähinnä internetin kautta, mutta onpa apteekissa ehditty kokeilla hieman konkreettisempaakin lähestymistapaa.

– Vielä ei lähitapahtumia oikein ole, eli koulutukset ovat yleensä webinaareja. Yksi on kuitenkin henkilökunnalle järjestetty paikan päällä, ja siinä päästiin ihan itse treenaamaan. Meillä oli sauvakävelytekniikkaa, rappustreeniä ja juoksukoulutusta, joita oli sitten vetämässä tällainen nuori ja lahjakas suunnistaja sekä paikallinen hiihtäjä.

Lisäksi Kivijärvellä ja Lähiapteekilla on muitakin asiaan liittyviä suunnitelmia aluillaan.

– Meillä on yksi henkilö, joka vetää tätä projektia, ja vähän hänenkin näkemyksensä mukaan kehitetään hommaa eteenpäin. Asia on siis aika uusi vielä. Nyt ollaan kuitenkin juoksukoulua järkkäämässä, ja on oltu yhteydessä myös kaupungin liikuntatoimeen, jonka kanssa pyritään järjestämään yhteistyötä.

Etenkin apteekin nuoremmalle asiakaskunnalle Kivijärvi on kuitenkin tuttu ihan muualta kuin juoksukoulutuksista. Mies on henkilökuntineen saanut aikaan jopa pienimuotoisen ilmiön sosiaalisessa mediassa, eikä ”TikTok-apteekkarin” -arvonimi ole tuulesta temmattu – Lähiapteekin katsotuimmilla videopätkillä nuorison suosimassa palvelussa on kymmeniä tuhansia näyttökertoja.

Sosiaalisen median näkyvyyden ei voi sanoa tulleen täysin vahingossa, vaan sinne lähteminen on ollut tietoinen valinta.

– Mulla on sellainen tausta, että proviisorina ylläpidin apteekkien Facebook-sivuja, ja sitä kautta tiesin, että ihmiset ovat kyllä kiinnostuneita kuulemaan näistä asioista. Ei siis pelkkää mainosviestiä, vaan muutakin sisältöä. Kun sain apteekkiluvan, niin selasin sitten Järvenpään Facebook-ryhmää, missä apteekkeihin liittyvä keskustelu oli hyvin tyytymätöntä. Mietin, että haluan muuttaa tätä negatiivista imagoa, niin kokeilin sitten laittaa sinne viestiä.

Siinä Kivijärvi onkin kiistatta onnistunut. Ihmiset ovat käyneet apteekissa viikoittain kertomassa, miten mukavaa on, että apteekkari näkyy sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta Kivijärvikin on saanut konkreettisen vahvistuksen sille, että sosiaaliseen mediaan on kannattanut panostaa.

– Kyllä se on meille ehdoton voimavara. Asiakaskontakteja on varmasti saatu, ja uskon vahvasti siihen, että on näkynyt positiivisesti liiketoiminnassa. Jos jotain julkaistaan vaikkapa Facebookissa, niin sitä tuotetta tullaan jo samana päivänä kyselemään. 

Menestyksestä huolimatta ei apteekin somen takana ole syvempää strategiaa tai ulkoista apua. Sisältö on aitoa.

– Omin voimin tehdään, eli meillä ei ole mitään ulkopuolista markkinointitiimiä siinä pyörittämässä. Itse keskityn enemmän Facebookiin ja toinen tätä tekevä työntekijä sitten Instagramiin ja muihin kanaviin. Joskus saattaa olla jotain sesonkiin liittyvää ideaa, mutta hyvin lennosta tehdään myös näitä päivityksiä.

Menestys huomioiden ei ole yllättävää, että pitkää päivää paiskivalla Kivijärvellä ei ollut juuri aikaa urheilun seuraamiselle. JäPSin pelejä hän on kuitenkin seurannut tarkkaan.

– Muuta ei ole oikein ehtinyt kuin JäPSin tuloksia seurata, mitä nyt välillä FC Lahdenkin tulee tarkistettua. Viime kesänä kerkesin kyllä Keskuskentälle, ja tänä kesänä tulen varmasti myös. Uskon, että ensi vuonnakin jatketaan Ykkösessä, vaikka nousun jälkeen on aina omat haasteensa. Uskon, että niihin löytyy kuitenkin lääkkeet.

Loppuun mies lähettää vielä terveiset JäPS-yhteisölle.

– Jäppi-etuja kannattaa tietysti aina seurata tarkasti, ja niitä pitäisi tulla joka kuukausi. Ollaan yritetty urheiluun liittyviä tuotteita ja tarjouksia sinne laittaa, ja ne on todellakin vain jäppiläisille, eli ei normaalisti hyllytarjouksina ole. Kannustan myös kaikkia jäpsiläisiäkin tutustumaan meidän verkkoapteekkiin osoitteessa www.verkkoapteekki.fi. Sieltä voi tilata vaikka suoraan kotiin lääkkeet.