Ennakko: TPS – JäPS

Historiallisen miesten Ykkösen debyyttikautensa maanantaina aloittanut Järvenpään Palloseura onnistui avaamaan pistetilinsä jo heti ensiyrittämällä. Sarja-avauksessa maalittomaan tasapeliin Järvenpäässä jääneen Pietarsaaren Jaron on laajalti povattu kamppailevan liiganoususta, mutta järvenpääläisten vastus ei silti lauantaina helpotu – päinvastoin.

JäPS ja TPS eivät tiettävästi ole koskaan kilpailullisessa ottelussa miesten tasolla kohdanneet, mutta turkulaisseura tuskin silti liiemmin esittelyjä kaipaa. Satavuotispäiviään tänä vuonna juhliva ”Tepsi” on viettänyt valtaosan historiastaan maan korkeimmalla sarjatasolla, ja mahtuupa noihin vuosiin kahdeksan Suomen mestaruuttakin.

Viimeinen vuosikymmen on kuitenkin ollut seuralle epätavallista hissiliikettä Veikkausliigan ja Ykkösen välillä. Edellisvuonna TPS oli suuri nousijasuosikki läpi kauden, mutta viimeiseltä kolmelta kierrokselta se onnistui nappaamaan vain yhden pisteen, ja niin sekä suora nousu että nousukarsintapaikka lipuivat läpi sormien. Vaikka tuo trauma saattaa turkulaisten takaraivossa edelleen kolkuttaa, on TPS:llä juhlakaudellaan vain yksi tavoite – suora tiketti Veikkausliigaan.

Se onkin ymmärrettävä tähtäin, sillä sarjan suurimmasta pelaajabudjetista nauttivien mustavalkopaitojen pelaajamateriaali – budjetin mukaisesti – vaikuttaa etukäteen melko selvästi Ykkösen vahvimmalta.

Hyökkäyspäästä löytyy Demba Savagen ja Simo Roihan kaltaisia kokeneita, Veikkausliigassa tasonsa osoittaneita tekijöitä. Hieman alemmas joukkueella on puolestaan heittää vaikkapa MM-kilpailuihinkin asti aikoinaan ehtinyt Anthony Annan ja yli 60 kertaa Huuhkajia edustanut Kasper Hämäläinen. Kun paketista löytyy vielä avauskierroksen upeimman osuman iskeneen Jasper Jalosen kaltaisia lahjakkuuksia, olisi maajoukkuelegendoihin kuuluvan Jonatan ”Tintti” Johanssonin luotsaaman miehistön nousun kariutuminen melkoinen yllätys.

Ennen avauskierrosta Jarolle Ykköscupin finaalissa taipunut TPS ottikin ensimmäisestä ottelustaan ainakin paperilla vakuuttavan vierasvoiton. Peliesitys Tammisaaressa jätti 1–3-lukemista huolimatta kuitenkin vielä sen verran toivomisen varaa, että ainakaan puhtaalla pelillä turkulaiset tuskin tulevat sarjaa voittamaan.

Vaikka JäPS siis selvänä altavastaajana Aurajoen suulle lauantaina lähteekin, on isäntiä turha pitää haavoittumattomina. Sinipaidat osoittivat avausottelussaan, että Osku Partosen pragmaattisella pelitavalla joukkue kykenee nappisuorituksella napsimaan pisteitä myös Ykkösen kovimmilta joukkueilta.

Järvenpääläisten kokoonpanoon ei liene luvassa mahdottoman suuria muutoksia Jaro-kamppailuun nähden. Loukkaantumisen vuoksi ottelussa pois vaihdettu Adel Jrad saattaa olla vielä sivussa, minkä lisäksi myös Roope Aution pelikunto on valitettavan epävarmaa – JäPS-kapteenin merkitystä joukkueen pelaamiselle voi tuskin liioitella. Positiivisella puolella ainakin Hedi Khayat on koko ajan lähempänä kentille palaamista.

Erityistä mielenkiintoa kannattanee lauantaina kohdistaa edelliskaudella Kakkosen A-lohkon parhaaksi hyökkääjäksi valitun, pitkään TPS:ää edustaneen Aleksi Ristolan esitykseen. Nälkää entistä seuraa vastaan varmasti löytyy.