Ennakko: SJK Akatemia – JäPS

Ennakko: SJK Akatemia – JäPS

Järvenpään palloseuran miehet matkaavat Ykkösen 18. kierroksella Seinäjoelle otteluun, jossa runkosarjan viimeisten kierrosten askelmerkit alkavat jo hahmottua.

Edellisessä ottelussaan parastaan Paraisten PIFiä vastaan esitellyt JäPS on pelannut tuloksellisesti todella positiivisen kauden, mutta kaikki on siitä huolimatta vielä auki. 17 ottelusta nyt mukavat 25 pistettä kerännyt JäPS ottaisi SJK:n nuoriso-osaston voittamalla jo tiukan otteen yläloppusarjan paikasta, mutta toisaalta häviö tarkoittaisi sitä, että putoamisviivaankaan ei olisi vielä turhan paljon matkaa.

Käynnissä olevan kierroksen ensimmäisissä otteluissa Lappeenrannan PEPO kärsi odotetusti tappion Gnistanille, mutta samaan aikaan alavireisesti läpi kauden esiintynyt PK-35 otti sarjakärki TPS:stä elintärkeän voiton, jolla helsinkiläiset tiivistivät tunnelmaa sarjan peräpäässä. PK:n yllätysvoiton myötä viivan alla PEPOlle ja PIFille tekee nyt seuraa Mikkelin Palloilijat, joka on toki pelannut kaksi ottelua useimpia kilpakumppaneitaan vähemmän.

Tuon nelikon yläpuolelta, taulukon kahdeksannelta sijalta, löytyy JäPSin lauantaipäivän vastustaja SJK Akatemia. Kolme pistettä JäPSiä perässä olevat pohjalaiset pelasivat alkukauden reippaasti yli odotusten, ja kisailivat yhdessä vaiheessa jopa sarjakärjen paikasta.

Sen jälkeen SJK:n otteet ovat kuitenkin tasaantuneet, ja joukkue on alkanut esiintyä hieman enemmän kausiennakoiden esittämien arvioiden mukaisesti. Viimeiseen viiteen otteluun voittoja on karttunut pankkiin vain yksi, neljään viimeiseen ei yhtäkään.

Reservijoukkueille tyypillisesti keskustelua joukkueen otteista ei ole erityisemmin käyty, joten syvempää analyysiä Akatemian viime aikojen esityksistä on vaikeaa tehdä. Vaikka otteluohjelma ei ole ollut helpoimmasta päästä, vaikuttaa tulosten valossa kuitenkin siltä, ettei JäPS kohtaa lauantaina aivan parhaassa iskussa olevaa joukkuetta.

Reservijoukkueen asema tarkoittaa myös sitä, että SJK Akatemian käytettävissä oleva pelaajamateriaali riippunee paljolti seuran edustusjoukkueen tarpeista. Akatemian kovimmat lahjakkuudet, esimerkiksi joukkueen eniten maaleja iskenyt argentiinalaislupaus Valentin Gasc, ovat tietysti aika ajoin Veikkausliigan tunnelmaa haistelemassa, ja siksi pelipäivän kokoonpanossa saattaa olla paljonkin vaihtelua.

Näin on erityisesti silloin, kun SJK:n ykkös- ja kakkosjoukkueiden ottelut ajoittuvat saman ajankohdan tienoille. Tällainen tilanne on tänäkin lauantaina, kun SJK:n edustus kohtaa Turun Interin vieraissa samaan aikaan, kun akatemiajoukkue mittelee järvenpääläisten kanssa pisteistä Seinäjoella. Edustuksen mukana mahdollisesti olevien pelaajien lisäksi ainakin 16 ottelussa avannut Kaarlo Rintamäki on JäPSiä vastaan sivussa pelikiellon takia.

SJK Akatemian mahdolliset poissaolot ja JäPSin isäntiä parempi vire huomioiden on järvenpääläisleirissä syytä varovaiseen optimismiin. Toisaalta OmaSp Stadionin nopea tekonurmi ei liene kotonaan perinteisesti vahvan JäPSin pelitavalle optimaalinen, eli helppoa ottelua ei voi kummallekaan osapuolelle ennakoida.

JäPSin kokoonpano lienee puolestaan melko samanlainen kuin viikko sitten PIFiä vastaan. Isoin menetys on varmastikin kymppipaita Ville Ahola, joka on siirtynyt jälleen Amerikan mantereelle yliopisto-opintoja jatkamaan. JäPSin onneksi paraislaisia vastaan debytoinut lainahankinta Enoch Banza osoitti välittömästi olevansa merkittävä vahvistus Ykkösen tasolle, ja miestä voineekin lauantaina ennakoida jo avauskokoonpanoon.