Ennakko: SalPa – JäPS

Ennakko: SalPa – JäPS

JäPSin neljän ottelun tappioton putki tuli päätökseensä viime kierroksen vieraskamppailussa Helsingin PK-35:ttä vastaan. Puoliajalle mentäessä sinipaidat olivat vielä 0–1-johdossa, mutta toisella jaksolla helsinkiläiset tyrmäsivät järvenpääläiset tylyin 4–1-loppulukemin. JäPS hakee paluuta pistekantaan keskiviikkona, kun Palloseuran matka käy Salon Palloilijoiden vieraaksi.  

Missä: Salon Urheilupuisto

Milloin: Keskiviikkona 19.6. klo 19:00

Liput: 15 € / 12 €, https://www.joutsenlauma.fi/event-details-registration/salpa-japs-1

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Viime vuonna toiseksi korkeimmalle sarjatasolle nousseen SalPan ja JäPSin väliset taistot ovat tähän mennessä olleet äärimmäisen tasaisia. Sarjassa salolaiset ovat voittaneet kahdesti, JäPS kerran ja kertaalleen on päädytty pistejakoon. Yli yhdellä maalilla ei kumpikaan ole voittoa ottanut, eli pienten marginaalien pelejä on joukkueiden välillä tosiaankin nähty.

Tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa SalPa veti pidemmän korren, kun se varasti kolme pistettä Järvenpään Koivusaaresta 2–3-lukemin. JäPS oli ottelussa kokonaisuutena kenties hieman niskan päällä, mutta lopun kavennus tuli liian myöhään.

– [Ensimmäisen kohtaamisen perusteella] SalPa on tällä kaudella vähän samanlainen joukkue kuin juuri kohdattu PK. Prässäävät ylhäältä ja yrittävät sitä kautta paineistaa vastustajaa virheisiin, joista iskeä, Erol Ates JäPSin valmennuksesta muistelee.

SalPa aloitti kautensa viime vuoden tapaan kelvollisesti voittaen ensimmäisestä neljästä pelistään kaksi, pelaten yhden tasan ja häviten yhden – JäPSin lisäksi täysi pistepotti irtosi sarjajumbo MP:stä peräti 5–0-lukemin. Sen jälkeen on ollut kuitenkin vaikeampaa.

Salolaiset eivät ole hävinneet nyt neljään kierrokseen, mutta ”Joutsenlauman” harmiksi jokainen noista tappiottomista otteluista on päättynyt pistejakoon. Etenkin viimeisin tasapeli KäPaa vastaan söi varmasti miestä, niin paljon vastustajaansa enemmän maalipaikkoja sinivalkopaidat onnistuivat luomaan. Peliesitysten perusteella pisteitä voisi muutenkin olla kasassa ainakin pari enemmän.

Kun neljää tasapeliä edelsi vielä kolme tappiota, ei SalPa ole näin voittanut huhtikuun jälkeen ja löytää itsensä sarjataulukon kahdeksannelta – kolmanneksi viimeiseltä – sijalta. SalPan onneksi sarjan keskikasti on kärkinelikon takana niin tasainen, että sijat 5–8 ovat kahden pisteen päässä toisistaan.

SalPa-miehistön kovin syömähammas on ollut jo seitsemästi osunut Olli Jakonen, joka onnistui myös JäPSiä vastaan. Puolustuksessa vanha JäPS-kasvo Daniel Kepot on ollut kenties yllättävänkin suuressa roolissa. Skotlantilaisvahvistus, tosi-tv-tähti Keir Foster kärsii JäPSiä vastaan vielä pelikieltoa.

JäPSin ottelusuoritukset ovat olleet SalPan tavoin valitettavan vaihtelevia. Voitot MP:stä ja TPS:stä tulivat kelpo esitysten jälkeen, mutta tasapeliottelut SJK Akatemiaa ja Jaroa vastaan olisivat voineet päättyä JäPSin kannalta huonomminkin. Viime kierroksen PK-35-tappio oli tietysti se 90-minuuttinen, joka Erol Atesia jäi erityisesti harmittamaan.  

– Huono makuhan siitä jäi, eikä vain tuloksen vaan myös esityksen ja kehonkielen takia. Olemme parempi joukkue kuin mitä toisella puoliajalla näytimme. Virheet ovat kuitenkin osa tätä lajia, ja nyt se peli on takana ja katseet kohti seuraavaa.

JäPSin kokoonpano on elänyt vahvasti koko kauden. Alkukaudesta sinipaitojen valmennus joutui tekemään muutoksia loukkaantumisten pakottamana, mutta sairastilanteen parannuttua taktiset syyt ovat olleet pääasiallinen ajuri. Atesin miehistössä ei kovin montaa ”kausikorttia” avauskokoonpanoon vaikutakaan olevan.

Vaihtuvuutta on ollut viime viikkoina erityisesti keskiakselilla, jolle JäPS sai jälleen käyttöönsä yhden uuden palasen, kun japanilaisväkkärä Yusuke Sasabe kuntoutui vihdoin. PK:ta vastaan ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa nähty Sasabe oli jo peräti 25. JäPS-peluri, jonka Ates juoksutti Ykkösliigassa kentälle.