Ennakko: PKKU – JäPS

Ennakko: PKKU – JäPS

JäPSin kausi sai kuin saikin ansaitsemansa kruunun, kun sinipaidat ottivat jo viime pelikierroksella nousun varmistaneet kolme pistettä Kuopiossa KuFua vastaan. Jo nyt voikin varmuudella sanoa, että vuosi 2021 tulee jäämään isolla präntillä seuran historiikkiin. Huumaavasta nousun huumasta huolimatta ei tule unohtaa, että pelejä on kuitenkin vielä jäljellä kaksin kappalein. Vielä tälläkään viikolla Ykkösen paikkaa ei siis päästä kunnolla juhlimaan – ne kekkerit ovat luvassa vasta 23.10.

JäPSin osalta jäljellä olevat ottelut saattavat näyttäytyä melko panoksettomina, vaikka historiallinen kausi olisikin tietysti tyylikästä hoitaa kunnialla loppuun. Toisin on kuitenkin tulevien vastustajien kohdalla. Niin viimeisellä kierroksella kohdattava MyPa kuin lauantaina Keravalla kohdattava PKKU – alias pikkukukku – kamppailevat vielä kiivaasti putoamista vastaan.

Tuntia ennen Keski-Uudenmaan derbyä MyPa kohtaa kotonaan niin ikään paikallisottelussa Kotkan Peli-Karhut, joka hävitessään olisi myös niin sanotusti liipaisimella. Putoamisensa jo varmistaneelle MiPKille seuraa tekee siis todennäköisesti joku näistä kolmesta, joskin Nurmijärven NJS:llä on vielä oikein tunaroidessaan mahdollisuus lähteä mikkeliläisten kanssa Kolmoseen.

Muiden putoajakandidaattien keskinäiset ottelut tarkoittavat rakkaan paikallisvastustaja PKKU:n kannalta onnekkaasti sitä, ettei sen täydellisesti onnistuessaan tarvitse välittää kuin omista otteluistaan; kahdella voitolla sarjapaikka olisi varma. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kuusi viimeistä otteluaan voittaneen sarjakärki JäPSin lisäksi keravalaiset kohtaavat viimeisellä kierroksella vieraissa Atlantiksen, joka löytyy JäPSin tavoin taulukon kärkipäästä. JäPSille kärsimänsä tappion jälkeen Atlantis on saanut taas kiinni pelirytmistä ja napannut kolme täyttä pistepottia putkeen, eli helpoksi säilymistä ei Keravan kolleille ole tehty.

Asetelmia lauantain derbyyn on kuitenkin pitkälti JäPSin jo varmistamasta noususta johtuen hieman vaikea povailla. Kotonaan PKKU:n 2–0-lukemin kaatanut JäPS ei ollut oikeastaan missään vaiheessa ottelua pinteessä, ja maltillisista lukemista huolimatta Keski-Uudenmaan herruus jäi kauden ensimmäisessä derbyssä lopulta melko helpolla Järvenpäähän. PKKU on kuitenkin alkukaudesta piristynyt roimasti, ja sen keräämistä 21 pisteestä peräti 10 onkin tullut viimeisessä viidessä ottelussa.

Keravalaisten parantuneista otteista huolimatta JäPS lähtee paikallisotteluun jälleen valtavana ennakkosuosikkina. Ainoat kysymysmerkit pyörinevät järvenpääläisten pelihuumorin ympärillä; löytyykö asennetta ja tahtotilaa nousun varmistumisen jälkeen enää samalla tavalla kuin ennen sitä? Pallokerhon harmiksi derby on kuitenkin aina derby, joten harjoituksissa viimeiset viikot vallinneesta juhlatunnelmasta huolimatta on vaikea uskoa, että siniset tulisivat Keravalle lepsulla asenteella. Toisaalta muistissa lienee viime kauden jälkimmäinen paikallisottelu, jossa JäPS kärsi myönnettävästi ansaitun tappion isännille samaisella Keravan tekonurmella.

PKKU:n nuori joukkue on joka tapauksessa tiukan paikan edessä, sillä todennäköisesti pisteitä olisi jo lauantaina otettava. Löytyykö punapaitojen junioriosastolta riittävästi rutiinia ja mentaalista kanttia siihen, että Pallokerholta nähtäisiin kauden parasta peliä, vai pettääkö isäntien polla ja Keravalla nähdäänkin päinvastoin vierasjoukkueen suvereeni näytös paikalle eittämättä tiensä löytävien järvenpääläiskannattajien valvovan silmän alla? Paljon lepää varmasti Hugo Toivonen – Richard Tiberi -kaksikon varassa, sillä parivaljakko on ollut vastuussa yli puolista joukkueen tällä kaudella iskemistä maaleista.

JäPS-leirissä derbyyn on ehditty KuFu-ottelun jälkeen valmistautua huolella, eikä päävalmentaja Partonenkaan ole nousun varmistumisesta huolimatta juuri treenimääristä joustanut. MyPa-vierasottelussa kärsitty olkapäävamma on viikolla hieman kiusannut lohkon maalipörssin kärjestä löytyvää Aleksi Ristolaa, mutta muuten järvenpääläismiehistö on pitkälti täysissä – ainakin ruumiin, jos ei sielun – voimissa. On kuitenkin mahdollista, että Partonen antaa vähemmän minuutteja saaneille pelaajille näytön paikkoja jo lauantaina, eli kokoonpanoa tuskin pystyy varmuudella piirtelemään taululle etukäteen kukaan muu kuin mies itse.

Mikäli viivat on kenttään saatu ajoissa paikoilleen, vihelletään kauden toinen paikallisottelu käyntiin siis lauantaina 16:00. Luvassa on varmuudella viimeinen näiden joukkueiden välinen kohtaaminen ainakin pariin vuoteen, eli mikäli derbytunnelmaa haluaa haistella, kannattaa paikalle ehdottomasti vaivautua.