Ennakko: MP - JäPS 2023

Ennakko: MP – JäPS

JäPS on perjantai-iltana kenties kauden kovimman haasteensa edessä. Sinipaidat matkaavat Mikkelin Palloilijoiden vieraaksi Mikkelin Urheilupuistoon, jossa pisteet ovat perinteisesti olleet järvenpääläisille tiukassa.

Missä: Mikkelin Urheilupuisto

Milloin: Perjantaina 14.07. kello 18:30

Liput: 15 € / 8 € (lapsi (16–18 v), opiskelija, eläkeläinen, työtön, varusmies)

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Ykkösen kauden yllättäjä lienee selviö. Putoamiskamppailuun kaavailtu MP hävisi sarja-avauksessaan Käpylän Pallolle, mutta sen jälkeen vauhti on ollut huimaavaa – kymmenen voittoa ja kolme tasapeliä. 33 pistettä oikeuttaa tosin ”vain” sarjan kakkossijaan, kun Oulunkylän Gnistan on ollut vielä hirmuisemmassa vireessä.

Kärkikaksikosta MP on ollut niin tällä kaudella kuin historiallisestikin kuitenkin JäPSille ikävämpi kohdattava. Kevään kotiottelussa järvenpääläiset taipuivat päämajakaupungin joukkueelle 3–1-lukemin, eikä JäPS onnistunut viime kaudellakaan MP:ltä pisteitä nappaamaan.

– Keväällä pelattiin heikolla nurmella ja peli oli todella suoraviivaista. Pelillisiä hienouksia ei juuri nähty, vaan enemmänkin kovaa taistelua. MP oli silloin hankala vastustaja ja erikoistilanteet hieman yllättivät meidät, Timo Kettunen muistelee.

Kakkosen vuosinaan sinipaidat vierailivat ”Urskissa” peräti kahdeksan kertaa, mutta ensimmäinen voitto on sieltä edelleen ottamatta. Helppoa se ei tule nytkään olemaan.

Vaikka isännät hallitsivat Järvenpäässä ensikohtaamisen toista puoliaikaa, oli MP mainitusti vastahyökkäys- ja erikoistilannepelaamisessaan murhaava. Se ei ole ollut MP:n peleissä poikkeuksellista. Esimerkiksi ensimmäisissä otteluissa HIFK:ta ja KPV:ta vastaan pallonhallinta luovutettiin suosiolla vastustajalle, mutta niin vain pisteet päätyivät lopulta mikkeliläisten takataskuun.

Kauden edetessä hyvät tulokset ovat kuitenkin selkeästi puhaltaneet ryhmään itseluottamusta, eikä MP ole tyytynyt luottamaan vain noihin aseisiin. Edelliskierroksella pelattu jälkimmäinen, niin ikään mikkeliläisvoittoon päättynyt, HIFK-ottelu oli tästä hyvä osoitus, sillä tällä kertaa MP oli myös pelillisesti niskan päällä.

Mikkeliläisten vahvuus ilmenee nimenomaan joukkuepelaamisessa, mutta pari nimeä ryhmästä silti on syytä nostaa esiin.

Jo ensimmäisessä MP-ennakossa mainittu Santeri Stenius oli nostamassa KTP:ta viime kaudella liigaan, mutta tämän vuoden ryhmästä ei tilaa tuntunut löytyvän, ja mies suuntasi lainalle Mikkeliin. Tähän päätökseen kaikki lienevät tyytyväisiä, sillä yhdeksän osumaa iskenyt Stenius on sekä Ykkösen maalipörssin kärkinimi että MP:n hyökkäyspelaamisen sielu.

Vahvasti ovat esiintyneet myös laidalla kiitävä Joslyn Luyeye-Lutumba sekä puolustuksen Väinö Vehkonen. Puolustusvelvoitteidensa lisäksi Vehkonen on osunut vastustajan maaliin viiteen otteeseen, ja valittiinpa mies myös toukokuun Ykkösen pelaajaksi.

Viimeisillä sekunneilla tasapeliin Tammisaaren EIFiä vastaan edellisessä ottelussaan noussut JäPS on puolestaan vedenjakajalla. Voitot ovat olleet kiistattoman harvassa, mutta kelvolliset peliesitykset antavat jatkuvasti toivoa paremmasta – aukeaisiko ketsuppipullo vihdoin perjantaina? JäPSin onneksi sarjan peräpäässä on muillakin sen verran vaikeaa, että paniikkia ei vielä ole.

Pelaajatilanne on kuitenkin Mikkeliin lähdettäessä hieman problemaattinen. Tobias Karkulowski, Gullit Zolameso ja Hussein Mohamed ovat kaikki pelikiellossa, ja puolustuspäästä sivussa lienee edelleen myös Amos Ramström. Paikkaajia onneksi löytyy.

– Poissaoloja on paljon, joten useammalle pelaajalle avautuu oiva näytön paikka. Pelisuunnitelmaa joudumme toki hieman säätämään poissaolojen ja vastustajan pelitavan vuoksi. Odotan joukkueelta kuitenkin vahvaa esitystä, Kettunen pohjustaa.

– Huomenna kohdataan peliään todella paljon kauden aikana parantanut joukkue, joka ei ole turhaan sarjan kärkisijoilla.

– MP:n tilanteenvaihtojen kanssa tulee olla tarkkana. He hyödyntävät hyvin vastustajan nukahdukset ja etenevät nopeasti maalintekotilanteisiin usean pelaajan voimin. Näen, että meidän tulee olla siksi keskialueen pelaamisessa erityisen huolellisia, ja välttää myös MP:n vaarallisia erikoistilanteita.

Katso Roopen etukäteismietteet MP-ottelusta alta.