Ennakko: KTP - JäPS syyskausi

Ennakko: KTP – JäPS

JäPS palaa parin viikon tauon jälkeen tositoimiin, kun sinipaidat matkustavat Ykkösliigan viidenneksi viimeisellä kierroksella sarjakärki KTP:n vieraaksi Kotkaan. Pitkän voitottoman putkensa edellisessä ottelussaan Mikkelin Palloilijoita vastaan katkaissut JäPS ei voi voitosta huolimatta huokaista vielä sarjapaikan suhteen helpotuksesta, eli pelattavaa riittää.

Missä: Arto Tolsa Areena

Milloin: Perjantaina 13.9. klo 18:30

Liput ennakkoon: osoitteesta https://www.tiketti.fi/ktp-japs-arto-tolsa-areena-kotka-lippuja/101729?b=1

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

JäPS oli ehtinyt pelata uutukaisella Keskuskentän stadionilla viidesti ennen kuin kaikki kolme pistettä jäivät vihdoin Järvenpäähän. Kovin paljon komeammin avausvoitto ei olisikaan voinut tulla, sillä järvenpääläiset kellistivät mikkeliläiset vähintään ansaituin 4–0-lukemin.

– Hyökkäyspelissä viimeisen kolmanneksen ratkaisut ja ylipäätänsä huippupaikkoihin pääseminen ovat olleet koko kauden ongelmia, päävalmentaja Teemu Kankkunen kertoo.

– MP-peliä edeltävällä viikolla emme oikeastaan muuta harjoitelleetkaan kuin hyökkäyskolmanneksen asioita ja maalintekoa, haettiin itseluottamusta ja päättäväisyyttä viimeistelyyn.

Se harjoittelu kantoikin mainitusti hedelmää.

– Neljän hyvin tehdyn maalin kautta oli huojentavaa nähdä, kuinka vihdoinkin saatiin karistettua apinoita selästä. Myös joukkuepuolustaminen on mennyt eteenpäin.

Molempia, niin hyvää hyökkäys- kuin puolustuspeliä, järvenpääläiset tarvitsevat perjantaina Kotkassa. Toissaviikon esitys oli eittämättä kauden parasta JäPSiä, mutta Ykkösliigan viimeisen sijasta vastassa on nyt sen ylivoimainen ykkönen.

Liigasta pudonnut KTP lähti sarjaan sen suurimpana suosikkina kenties – jälleen – takellelleen Turun Palloseuran ohella. Käytännössä koko kauden kotkalaiset ovat myös sen kärkisijalla viihtyneet, vaikka takaiskujakin, muun muassa huimaan iskuun yltyneen Enoch Banzan loukkaantuminen, on matkaan mahtunut.

Sinisiä vastaan KTP ei ole ollut kuitenkaan ehkä aivan parhaimmillaan. Ensimmäinen kamppailu varamiehistä JäPSiä vastaan päättyi kyllä KTP:n sinällään ansaittuun voittoon, mutta tuossakin ottelussa vierailla oli paikkansa. Jälkimmäinen taisto Järvenpäässä vihellettiin päätökseen maalittomana.

– Sarjajohtaja KTP on meille hyvä mittari, joka antaa perspektiiviä voimasuhteisiin loppukautta silmällä pitäen. Olemme olleet etenkin vieraissa vastaantulijoita muille kärkijoukkueille [TPS:lle ja Jarolle], joten perjantai kertoo, missä mennään tällä hetkellä, Kankkunen makustelee ottelua.

Yllätys JäPSin vierasvoitto toki olisi, vaikka Kankkunen luottaa miehistönsä kykyihin. 6 pistettä FF Jaron edellä olevat kotkalaiset eivät halua antaa pietarsaarelaisille pienintäkään mahdollisuutta kiriä eroa umpeen, eikä JäPSin urakkaa helpota se, ettei KTP ole hävinnyt tällä kaudella kertaakaan sarjataulukon alemman puoliskon joukkueille – kahdesti Kotkan pojilta on pisteitä onnistunut anastamaan vain Joensuun Jippo.

– Ykkösliigan laadukkain, liikkuvin ja dynaamisin hyökkäyskalusto pitää saada pysäytettyä. Ylimääräistä tilaa ei saa löytyä mistään päin meidän puolustusaluettamme.

Vaikka JäPSistä Kotkaan siirtyneen Banzan kausi jäi torsoksi, on paikkaajia tosiaan riittänyt. Maalipörssin kärkisijaa pitää hallussaan 11 maalin Aleksi Tarvonen ja kymmenen parhaan joukosta löytyvät myös Anttoni Huttunen sekä Luca Weckström. Maalitykkien ohella vihreävalkeiden tärkeimpiä miehiä ovat muun muassa maalin suulla viihtyvä Maksym Zhuk, toppari Tabi Manga ja kokenut Joni Mäkelä.

JäPSin kokoonpanotilanne on elänyt puolestaan melkoisesti. Ulkomaille lähti ensin kaksi miestä, Irfan Sadik ja Linus Rönnberg, joita paikkaamaan saatiin Sakari Tukiainen, Topi Järvinen ja Aatu Kujanpää. Vielä ikkunan loppuhetkillä vain muutamaan kertaan JäPSissä esiintymään ehtinyt Kujanpää siirtyi kuitenkin hänkin ulkomaille, samoin pitkäaikainen JäPS-peluri ja -kasvatti Hedi Khayat.

Puolustuspäässä Eemil Laamasen laina tuli kuun lopussa päätökseensä, mutta paikkaamaan JäPS sai Veikkausliigan Gnistanista Jean-Claude Mabindan, joka esiintyikin debyytissään erinomaisesti.

– Aina kun joukkueeseen tulee muutoksia, se vaikuttaa ryhmädynamiikkaan ja rakenteisiin. Meillä on kestänyt löytää oikea formaatio ja tapa pelata. Sellainen, jossa pelaajien vahvuudet pääsisivät parhaiten esiin, Kankkunen kertoo.

– Uudet pelaajamme ovat kuitenkin päässeet todella hyvin sisään joukkueeseen ja jokapäiväiseen toimintaan ja ottaneet paikkansa myös pukukopin puolella, päävalmentaja kiittelee.

Ainakin yhden takaiskun JäPS joutuu perjantain jälkeen pelaajapuolella vielä kokemaan.

– Ikävä kyllä menetämme yhden tärkeän pelaajan loppukaudeksi, kun Herkko Kuosa poistuu joukkueesta ulkomaille opintojensa vuoksi. KTP-peli jää siis hänen viimeisekseen tällä kaudella.

Ennen viittä viimeistä kierrosta JäPSin ero putoamisviivaan on kahdeksan pistettä. Yhdellä tai kahdella voitolla sinipaidat lienevät kuivilla.