Ennakko: KäPa - JäPS (Ykkönen)

Ennakko: KäPa – JäPS

Pahimmasta ottelusumasta selvinnyt Järvenpään Palloseura joutui viimeisimmässä ottelussaan tyytymään kotitasapeliin JJK:ta vastaan. Lauantaina järvenpääläiset hakevat paluuta voittokantaan Helsingissä, jossa heitä isännöi Käpylän Pallo.

Missä: Brahenkenttä (Helsinki)

Milloin: Lauantaina 17.06. kello 16:00

Liput: https://www.lippu.fi/event/kaepylaen-pallo-ykkoenen-brahenkenttae-17213694/ (14/10/5 €)

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa, JäPSin Twitter-seuranta

Ykköseen noussut KäPa tutustuu sarjatasoon nyt toista kertaa. Ensimmäinen visiitti nähtiin vuonna 2008, mutta tuolloin tie vei heti takaisin alemmas, kun mustapaidat onnistuivat nappaamaan kauden aikana vain kolme voittoa.   

Tämänkertaisen nousun takuumiehistä KäPa menetti joulukuussa KuPSiin suunnanneen hyökkääjälupaus Onni Viljamaan sekä Hakaan vaihtaneen ykköskärki Kristian Yli-Hietasen. Kaksikkoa paikkaamaan KäPa hankki JäPSin testissäkin käyneen Takanori Yokochin sekä pitkänhuiskean Filippo Begliardin.

Puolustuspäähän saapuivat TPS:stä kotiin palannut Juri Kinnunen sekä PEPOn Roope Huhtala. Keskiakselilla Gnistanista naapuriin vaihtanut Pasi Forsman on urakoinut lähes täydet minuutit, Huhtalan tavoin PEPOa viimeksi edustanut Calvin N’Sombo esiintynyt kuudessa ottelussa.

Fanfaarein ei KäPan toinenkaan kausi Ykkösessä ole käynnistynyt, mutta edistystä viime kerrasta on sentään tapahtunut. Kymmenen ottelun jälkeen Käpylässä on toki kasassa vasta kahdeksan pistettä – kolme JäPSiä vähemmän –, mutta sarja on niin tasainen, että mikäli mustapaidat onnistuvat JäPSin kaatamaan, voivat putoamissijat vaihtua keskikastiin.

Jälkiviisaana KäPa aloitti kautensa todellisella yllätysvoitolla, kun sarjakärki MP kärsi joukkueen vieraana tähän mennessä ainoan tappionsa. Sen jälkeen on ollut kuitenkin vaikeampaa, sillä pistepotti on karttunut vain viidellä – täydet kolme irtosivat Jyväskylästä, tasapelipisteet Pietarsaaresta ja Kokkolasta. Suomen Cupissa KäPa onnistui sentään JäPS/47:n ja TuPSin kellistämään ja pisti vielä Veikkausliigan Ilveksenkin tiukoille.

Sarjataulukkoa tiiraillessa KäPan suurin ongelma käy selväksi. Hyökkäyspelaaminen on toiminut vähintäänkin kelvollisesti, sillä täysosumia on syntynyt mukavat 14, vain yksi vähemmän kuin KäPan viimeisimmällä Ykkösen visiitillä yhteensä. Omissa on soinut kuitenkin samaan aikaan peräti 22 kertaa, kuudesti useammin kuin toiseksi eniten maaleja päästäneellä SJK/Akatemialla.

Helsinkiläisten osumat ovat jakautuneet hyvin tasaisesti. Ykköstykin manttelia jakaa kahdella maalilla peräti viisi miestä, joista kolme on puolustajia. Alakertaa tulisi kuitenkin saada itsestään selvästi tiiviimmäksi, mikäli putoamispeikko mielitään Käpylässä karistaa. Se voi nuoren joukkueen kohdalla olla helpommin sanottu kuin tehty.

KäPa ja JäPS kohtasivat viimeksi maaliskuun harjoitusottelussa, jonka KäPa vei nimiinsä 3–2-lukemin. Maaleja voinee povata myös tulevalta kamppailulta.

Pallonhallinnan kautta lähtevä JäPS pystyy toteuttamaan pelitapaansa tällä kaudella paremmin vieraskentillä kuin kotinurmellaan. Keskikentän hallinta ratkaiseekin keskiviikkona paljon, ja siinä avainasemassa lienevät taas Omar Jama, Joona Tapani ja Herkko Kuosa.

JäPSin kokoonpanossa ei suuria yllätyksiä nähtäne. Loukkaantuneiden listalla JJK:ta vastaan olleet Amos Ramström, Eero Tamminen ja Vili-Petri Vänttinen ovat kaikki lähempänä pelikuntoa, mutta ainakin Ramströmin kohdalla lauantai tullee vastaan vielä liian nopeasti.  

– Luottavaisin mielin kohti huomista. Päästään taas tekonurmelle pelaamaan ja tavoite päästä suorituksessa Gnistan-pelin tasolle, JäPSin päävalmentaja Timo Kettunen kommentoi.

– KäPa on nuori ja nälkäinen jengi, paljon hyviä ja lupaavia pelaajia rosterissa. He ovat pelanneet ennakkoluulottomasti ja haastaneet paperilla kovempia joukkueita surutta. Nuorelle joukkueelle normaalisti otteet ovat ehkä heilahdelleet alkukaudesta.

– Tiukka peli on taatusti tulossa helteisessä kelissä. KäPalla on hieman poikkeava pelitapa, joka asettaa haasteita meille, ja sekä pallollisessa että pallottomassa pelissä tulee olla todella huolellisia. Erikoistilanteissa KäPa on osoittanut olevansa myös vaarallinen.

Katso Joonan etukäteismietteet KäPa-ottelusta alta.