Ennakko: JIPPO – JäPS

Ennakko: JIPPO – JäPS

Edelliskierroksella Ykkösliigaa johtavan KTP:n kohdannut JäPS onnistui kuin onnistuikin pysymään edelleen tappiottomana uudella kotistadionillaan, kun kamppailussa päädyttiin maalittomaan pistejakoon. 

– Toinen puoliaika oli meiltä kokonaisuudessaan hyvä. Pystyttiin puolustamaan boksia, ja pelaajat tekivät loistavasti töitä, iso kiitos siitä heille, Erol Ates kommentoi JäPSin valmennuksesta. 

– Paikkoja oli toisella jaksolla jopa voittoon, mutta piste otetaan ilomielin vastaan sarjakärkeä vastaan. 

Missä: Mehtimäen tn (Joensuu)

Milloin: Keskiviikkona 10.7. klo 18:30

Liput: https://jippo.fi/faneille/liput-ja-kausikortit/

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Kahden perättäisen kotiottelun jälkeen JäPS-miehistöllä on seuraavaksi edessään yksi kauden pisimmistä ja haastavimmista vierasmatkoista, kun sinipaidat matkaavat keskiviikkona Joensuuhun JIPPOn vieraaksi. 

Ykkösliigaan täksi kaudeksi noussut JIPPO aloitti kautensa melkoisella ilotulituksella. Joensuulaisryhmä pysytteli koko kevätkierroksen aivan sarjakärjen tuntumassa ja varsinkin puolustuspelaaminen oli ihailtavan tiivistä. JäPSin harmiksi pohjoiskarjalaiset intoutuivat parhaimpaansa juuri Järvenpäässä, kun JIPPO tyrmäsi Koivusaaressa kotijoukkueen kanveesiin peräti 1–5-lukemin.

– [JIPPO on] kurinalainen joukkue. Puolustavat kollektiivisesti hyvin ja iskevät terävästi vastaan. Varsinkin menetysten hetkellä meidän täytyy olla todella tarkkoja, Ates sanailee. 

Vaikka JIPPO on edelleen sarjataulukossa kunnioitettavasti neljäntenä, on sarjakärki KTP karannut viimeisen kuukauden takeltelun myötä jo kymmenen pisteen päähän, eikä ainakaan suora nousu näytä enää kovin realistiselta. Se tuskin Joensuussa kummemmin harmittaa, sillä joukkuetta ennakoitiin ennen kautta putoamiskamppailuun – 24 pistettä 14 ottelusta tarkoittaa kuitenkin sitä, että sarjapaikka on käytännössä varma jo puolimatkan krouvissa ja nousukarsintapaikkakin edelleen käden ulottuvilla. 

Joensuulaiset saavat kiittää komeasta pistesaldostaan etenkin tiivistä alakertaansa. Vaikka JIPPO on osunut hyökkäyspäässä ”vain” 19 otteeseen – kolmesti harvemmin kuin esimerkiksi JäPS – on maaleja mennyt ykkösvahti Pyry Piiraisen selän taakse ainoastaan yhdeksän. Vertailukohtana heti JIPPOn alapuolella viidentenä oleva JäPS on päästänyt niitä 22. 

JäPSiä ja JIPPOa erottaa siis tosiaankin vain yksi sija, mutta toisaalta piste-eroa joukkueiden välille on ehtinyt kertyä peräti kahdeksan. Samaiset kahdeksan pistettä erottavat viidennellä sijalla olevan JäPSin yhdeksänneltä, putoamiskarsintaan oikeuttavalta sijalta löytyvästä KäPasta, eli juuri JIPPOn takana sarja on äärettömän tasainen. 

JIPPO saa kiittää hyvästä alkukaudestaan myös sitä, että avainmiehistö on pysynyt jokseenkin ehjänä. Etenkin JäPSiäkin vastaan osunut viiden maalin japanilaisväkkärä Yoshiaki Kikuchi on ollut keskikentän kapellimestarina sellainen palanen, jota olisi hankala korvata. JäPSin JIPPO pääsee taas kohtaamaan ilmeisen hyvävointisena, joskin edelliskierroksella voittomaalin SJK Akatemian verkkoon iskenyt laitapuolustaja Lassi Forss kärsii ottelussa pelikieltoa. 

JIPPO lienee siis kotonaan ennakkosuosikki, mutta toisaalta JäPS on ollut hieman joensuulaisia paremmassa vireessä sitten joukkueiden viimeisen kohtaamisen. Ennen edelliskierroksen voittoa SJK Akatemiasta JIPPO oli jäänyt ilman kolmea pistettä viidessä perättäisessä ottelussa, joskin on myönnettävä, että joukkueen otteluohjelma oli jaksolla haastavammasta päästä. Viiteen otteluun mahtuneet kolme tappiota – kauden ainoat – tulivat esimerkiksi juuri sarjan kärkikolmikkoa vastaan.

JäPSin otteet ovat sekä esitysten että pisteiden valossa menneet puolestaan varovaisesti eteenpäin, ja edelliskierroksen nollapeli KTP:tä vastaan oli toivottavasti merkki siitä, että tietty huolellisuus alkaa löytää vihdoin tietään puolustuspelaamiseen. Puolustuksen toimintaa helpottanee myös se, että Tino Palmaston, Roope Aution ja Amos Ramströmin muodostama topparilinja on viime aikoina pysynyt melko stabiilina. 

– Hyökkäyksessä tarvitsemme edelleen enemmän aloitteita linjan taakse. Pallonhallintaan pitää saada mielekkyyttä ja sitä [palloa] tulee pystyä pitämään pidempään, Ates sanoo. 

Viimeistelytehokkuuteensa JäPS on voinut tällä kaudella olla tyytyväinen, sillä tilastollisesti pallot ovat löytäneet tiensä melko mukavasti verkkoon. Tehokkuutta Irfan Sadikin johtamalta yläkerralta kaivataan myös JIPPOa vastaan, jotta kolme pistettä päätyisivät Järvenpään bussiin. 

Joensuuhun JäPS pääsee lähtemään ilman pelikieltoja ja suhteellisen vähin loukkaantumisin. Viime perjantaina pitkän poissaolon jälkeen paluun pelaavaan kokoonpanoon tehnyt Gullit Zolameso tuo puolustukseen vaihtoehtoja, ja Aleksi Ristola lähenee myös pelikuntoa. Kaukana eivät ole myöskään toppari Miska Rautiolan kauden ensimmäiset minuutit.