Ennakko: JäPS - Gnistan (Ykköscup)

Ennakko: JäPS – Gnistan (Ykköscup)

Ensimmäiset harjoitusottelut Jyrki Aholan alaisuudessa ovat nyt takanapäin, ja huomisen horisontissa siintää ensimmäinen kilpailullinen 90-minuuttinen. Ykköscupin lohkovaiheen JäPSin osalta avaavassa ottelussa Siniset isännöivät Oulunkylän Gnistania.

Missä: Järvenpään Monitoimihalli
Milloin: Lauantaina 4.2. klo 15:15
Liput: Aikuiset 10 €; alennusryhmät (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset) 5 €; alle 18-vuotiaat & kausikorttilaiset ilmaiseksi
Muuta: Buffet + anniskelu saatavilla

Ainakaan pidempiaikaisille JäPS-kannattajille ”Kipinä” ei ole vieras vierailija, sillä keskinäisiä otteluita viimeiseen vuosikymmeneen mahtuu yksi jos toinenkin. Ikimuistoisin kisa käytiin kenties reilu vuosikymmen sitten, kun JäPS nipisti Ykkösen nousukarsintapaikan pisteellä Ogelin ylpeyden edestä.

Sittemmin Ykkönen on tullut kuitenkin Gnistanille JäPSiä tutummaksi, sillä alkava kausi on heille jo neljäs perättäinen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Siitä huolimatta JäPS veti viime vuonna pidemmän korren sijoittumalla lopputaulukossa kuudenneksi, pykälän keltapaitojen yläpuolelle. Keskinäisissä otteluissa pisteet puolestaan jaettiin molempien voittaessa oman kotiottelunsa – maaliero jätettäköön mainitsematta.

Ennen viime kautta joukkueet olivat ehtineet kohdata jo niin ikään Ykköscupin ottelussa, joka vuosi sitten päättyi kutkuttavien vaiheiden jälkeen sinipaitojen 5–4-voittoon. Aivan niin avointa peliä huomenna tuskin nähdään.

Järvenpään tavoin ovi on ehtinyt Oulunkylässä käydä talven mittaan tiheään. Heikentynyt kokoonpano ei ainakaan vieraasta pöydästä katsottuna kuitenkaan missään nimessä ole.

Uusien nimien joukosta nousevat järvenpääläislasein esiin esimerkiksi PEPOn riveistä tuttu Zachary Sukunda sekä 184 veikkausliigaottelun Konsta Rasimus. Mielenkiintoisin nimi lienee kuitenkin selviö – ulkomaankiertueensa HIFK:hon päättänyt Eero Markkanen siirtyi uudenvuoden tienoilla Oulunkylään.

Siinä missä JäPS on ehtinyt urakoida vasta harjoitusotteluita, on Gnistanin taival Ykköscupissa jo hyvässä vauhdissa. Viikko sitten Joonas Rantasen miehistö tasasi pisteet HIFK:n kanssa, sitä ennen Mikkelin Palloilijat olivat kaatuneet 2–0-lukemin.

Helpolla ei JäPS siis tule lauantaina pääsemään, vaikka kuuleman mukaan valmista ei Gnistaninkaan peli vielä ole. JäPSin hyvin sujuneet harjoituspelit luovat kuitenkin uskoa siihen, että pisteiden ei huomenna anneta karata Helsinkiin.

Veikkausliigaan nousseen KTP:n kanssa 2–2-lukemiin viimeisimmän ottelunsa päättänyt JäPS lähtee lauantain koitokseen varmasti täynnä intoa, sillä nyt päästään ensimmäistä kertaa asettamaan tuloksellisten pelien muodossa askelmerkkejä alkavalle kaudelle.

– Totta kai urheilussa tavoitteena pitää aina olla voitto, mutta toki tavoitteena on myös lisätä peliin niitä asioita, joita on harjoiteltu, päävalmentaja Ahola kommentoi.

Kohentunut kuntopuoli ja ottelun kilpailullinen status tarkoittanevat sitä, että vaihtoja ei nähdä aivan yhtä tiheällä tahdilla kuin harjoituspeleissä. Vielä Ykköscupissa vaihtojen määrää ei tosin Ykkösen tasolle ole rajattu.

Avauskokoonpanon valintaa Ahola avaa seuraavasti.

– Pikku hiljaa alkaa tietysti joitain palasia peliimme löytyä, mutta kolme asiaa yleensä vaikuttavat: miten edellinen peli on mennyt, miten harjoitusviikko on sujunut ja miten tuleva vastustaja pitää huomioida.

Mikä Ykköscup?

Viime vuonna paluun tehnyt Ykköscup on Ykkösen joukkueilla suunnattu cup-kilpailu – vähemmän yllättäen siis samaan tapaan kuin Liigacup liigajoukkueille.

Cupin ensimmäinen vaihe on jaettu kolmeen maantieteellisesti painotettuun lohkoon, jossa JäPSin kanssa pelaavat Gnistanin lisäksi siis Helsingin IFK ja Mikkelin Palloilijat.

Joukkueet pelaavat yksinkertaisen sarjan, josta kaksi parasta joukkuetta sekä kaksi parasta lohkokolmosta etenevät puolivälieriin. Samassa alkulohkossa pelanneet joukkueet eivät voi kohdata puolivälierävaiheessa. Välierien sekä finaalin kotijoukkue arvotaan, puolivälierävaiheessa kotiedut menevät lohkovoittajille.