Ennakko: JäPS – TPS

Ennakko: JäPS – TPS

Muutaman vaikeamman ottelun pelannut JäPS onnistui kuin onnistuikin palaamaan Mikkelissä komeasti voittokantaan, kun järvenpääläiset kaatoivat Irfan Sadikin, Justus Holopaisen ja Joona Tapanin maaleilla MP:n selkein 0–3-lukemin. Kolme pistettä helpottivat kummasti sinipaitojen asemaa taulukon häntäpäässä. Lepotaukoa JäPSillä on vain kaksi päivää, sillä toista perättäistä voittoa päästään hakemaan jo keskiviikkona, kun TPS saapuu Turusta vieraaksi Koivusaaren kentälle.

Missä: Koivusaaren tekonurmi

Milloin: Keskiviikkona 22.5. klo 18:30

Liput: 15 € / 10 € JäPS-toimihenkilö, eläkeläinen, opiskelija, työtön / 5 € lapset (7–17 v) / omat juniorit ja pikkulapset ilmaiseksi

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Keskiviikkona JäPS kohtaa eittämättä yhden sarjan suurista. TPS on moninkertainen Suomen mestari, mutta pitkäaikainen veikkausliigan kiintiönimi on viimeiset kymmenen vuotta sahannut Ykkösen – eli nykyisen Ykkösliigan – ja ylimmän sarjatason välillä. Viimeisin visiitti Veikkausliigan puolelle nähtiin kaudella 2020, mutta tie vei saman tien takaisin alemmas. Kolmella edelliskaudella nousu on ollut käden ulottuvilla, mutta TPS on kaatunut joka kerta maalisuoralla.

Turkulaisia viime kaudella luotsannut pitkäaikainen TPS-vaikuttaja Mika Laurikainen jätti joulukuussa hyvästit joukkueelle ja seuralle, ja näin ”Tepsi” lähti tähän vuoteen uuden päävalmentajan ohjastamana. Muun muassa HJK:n ja KäPan organisaatioissa aiemmin nähty Miika Nuutinen, 32, on Suomen lupaavimpia valmentajia ja tunnetaan myös Yle Urheilun asiantuntijana. TPS:ssä Nuutinen on uransa tähän mennessä kovimman haasteen edessä.

Nuutisen ensimmäinen kausi on lähtenyt käyntiin hieman yskähdellen. TPS on jälleen sarjan suurimpia ennakkosuosikkeja, ja vaikka kolmetoista pistettä seitsemästä ottelusta ei ole surkea saldo, parannettavaa vielä riittää. Yhdeksän maalia tehnyt ja kahdeksan päästänyt TPS on voittanut SalPan, KäPan, SJK Akatemian ja MP:n, mutta kärkikamppailut KTP:tä ja FF Jaroa vastaan ovat päättyneet tappioon.

Tuolla saldolla TPS on sarjan neljännellä sijalla, siinä missä JäPS nousi MP-voitollaan puolestaan seitsemään pisteeseen ja seitsemänneksi.

– Valtavan tärkeät pisteet, vaikka peli ei ollut kentän kunnon takia aina sitä, mitä haluttiin, JäPSin päävalmentaja Erol Ates toteaa MP-ottelusta.

Valmennusosaston lisäksi keskiviikon vieraat ovat uudistuneet myös pelaajapuolella. Suurinta muutosta ei tarvitse kauaa hakea, sillä turkulaisen – ja suomalaisen – jalkapallon ikoneihin kuuluva Kasperi Hämäläinen löi viime kauden päätteeksi nappulakenkänsä naulaan. Pelillisesti ”Kappella” olisi varmasti vielä annettavaa ollut, sillä mies oli 2023 TPS:n toiseksi paras maalintekijä ja kenties paras pelaaja.

Myös se ykköstykki on ilmeisesti TPS:n riveistä poistunut, sillä 11 osumaa nakuttanutta Alhaji Geroa ei turkulaisten riveissä ole näkynyt. Hämäläisen tavoin Huuhkajissa vuosia uurastanut Riku Riski sen sijaan ringissä edelleen on, mutta mies on loukkaantumisen vuoksi sivussa kesään asti.

Viime kauden avainmiehistä riveistä ovat muualle siirtyneet myös ainakin ykkösmaalivahti Jere Koponen ja keskikentän Daniel Rantanen. JäPSin ja TPS:n välilläkin liikettä nähtiin, kun järvenpääläiset naarasivat riveihinsä laitahyökkääjä Linus Rönnbergin, joka nähtäneen keskiviikkona kentällä vanhaa seuraansa vastaan.

Vahvistuksia TPS on hakenut lähinnä kotimaan kentiltä, niin Veikkausliigasta kuin Ykkösliigan sisältäkin. Parhaiten on onnistunut SalPasta Turkuun palannut Albijon Muzaci, joka on kolmella osumallaan TPS:n kauden paras maalintekijä. Mies on JäPSiä vastaan kuitenkin pelikiellossa. Järvenpääläisittäin mielenkiintoisin uusista hankinnoista on varmasti kärkimies Antti Ulmanen, joka ehti nousta JäPSin paidassa jonkinlaiseen kulttiasemaan kaudella 2022.

TPS lähtee keskiviikon otteluun ennakkosuosikkina, mutta JäPS kykenee kyllä parhaimmillaan antamaan turkulaisille kovan vastuksen. Mielessä on varmasti parin vuoden takainen kohtaaminen Järvenpään Keskuskentällä, kun JäPS kaatoi uskomattomien vaiheiden jälkeen TPS:n 4–3.

– Kolme pistettä alla on tietysti henkisesti helpompi lähteä keskiviikon matsiin. Toivottavasti mahdollisimman moni järvenpääläinen pääsee kannustamaan meitä voittoon, Ates sanailee.

JäPSin pelaajatilanteen osalta suurimmat kysymysmerkit kohdistuvat edelleen puolustuspäähän, jossa loukkaantumisia on riittänyt. Lisäksi vasta kuntoutunut Aleksi Ristola jouduttiin vaihtamaan MP:tä vastaan pois jo ottelun alkuvaiheilla, mutta vakavasta vammasta ei toivottavasti ole kysymys. Mielenkiintoista on myös nähdä, millä muodostelmalla Ates otteluun lähtee: Mikkelissä kokeilussa oli ensimmäistä kolmen keskuspuolustajan linja.