Syksy

Ennakko: JäPS – SJK Akatemia

Huikean vierasvoiton sarjaa johtavasta KTP:sta edelliskierroksella ottaneella JäPS-miehistöllä on viikonloppuna mahdollisuus jopa varmistaa sarjapaikkansa. Mikäli Seinäjoen Jalkapallokerhon kakkosmiehistö kaatuu Keskuskentällä perjantaina eikä Käpylän Pallo voita sunnuntaina PK-35:ttä, pelataan Järvenpäässä varmuudella Ykkösliigaa myös ensi vuonna.   


Missä: Järvenpään Keskuskentän Stadion

Milloin: Perjantaina 20.7. klo 18:30

Liput ennakkoon: 15 € / 10 € JäPS-toimihenkilö, eläkeläinen, opiskelija, työtön / 5 € lapset (7–17 v) / omat juniorit ja pikkulapset ilmaiseksi: https://kauppa.japsedustus.fi/

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa


SJK Akatemia on ollut JäPSille viime vuodet vaikea vastus, eikä tämä kausi ole muodostanut asiaan poikkeusta: vierastappio ja kotitasapeli on tähän mennessä sinipaitojen saldo, ja rehellisyyden nimissä seinäjokelaiset olisivat voineet hyvin voittaa myös tuon Järvenpäässä käydyn taiston.

Perjantain kamppailuun JäPS lähtee kuitenkin aiempia otteluita paremmista asetelmista. SJK:lla on käynnissä ehkä hieman vaikeampi jakso, siinä missä isännät pääsevät otteluun kahden pelin voittoputkessa. Varsinkin historiallinen vierasvoitto Kotkan Arto Tolsa -areenalta lämmitti eittämättä JäPS-kannattajien sydämiä – sarjakärki kaatui vieläpä täysin ansaitusti. Päävalmentaja Teemu Kankkusen opit ovat siis vihdoin alkaneet purra.

– Hyökkäyksellisesti pystymme luomaan maalipaikkoja huomattavasti enemmän kuin aiemmin, Kankkunen kertoo.

– Olemme saaneet tietyt perusperiaatteet ja -mallit naulattua, minkä takia pelaajat löytävät toisensa paremmin. Kun yhteinen rytmi ja sävel löytyvät, voi päälle alkaa laittamaan vähän improvisaatiota. Ei sooloja, vaan sellaista, mikä pysyy yhteisen linjan sisällä.

Yläkerran onnistumisten ohella Kankkunen korostaa etenkin alkukaudesta pääosan harmaista hiuksista aiheuttaneen puolustamisen parantumista.

– Puolustuksellisesti etäisyytemme ovat pienentyneet ja vastustajalla on vähemmän tilaa omalle hyökkäysten rakentelulle. Tämä koskee koko joukkuetta ylhäältä alas. Koko joukkueen työmoraali ja yksilön valmius tehdä raskasta työtä porukan eteen ovat olleet hyvällä tolalla.

Pelaajatilannekin JäPSissä on siirtoikkunan sulkeuduttua vihdoin päässyt stabilisoitumaan. Viimeinen menetys kärsittiin KTP-ottelun jälkeen, kun hienon joutsenlaulun Kotkassa esittänyt Herkko Kuosa siirtyi ulkomaan opintojen vuoksi ainakin loppukaudeksi sivuun joukkueesta.

Kokoonpanomuutoksia on JäPSin ja SJK:n kesäkuun keskinäisen jälkeen nähty Seinäjoellakin. Isoimmat menetykset nähtiin puolustuspäässä, kun riveistä poistuivat nuori norsunluurannikkolainen Ibrahim Cisse sekä JäPS-paidassa viime vuonna nähty Tobias Karkulowski, joka suuntasi takaisin kotikonnuilleen Lahteen.  

Sisääntuloliikenteen merkittävimpiä nimiä siirtoikkunassa olivat nigerialaishyökkääjä Moses Turay sekä keskikentällä viihtyvä Shehu Sulaiman.

– SJK Akatemia on täynnä nuoria, nälkäisiä ja kehityskelpoisia pelaajia, joista jokaisen tavoitteena on varmasti pelata joko omassa edustusjoukkueessa tai muualla Ykkösliigaa korkeammalla, Kankkunen kuvailee JäPSin perjantaista vastustajaa.

– Jokaisella pelaajalla on jokin ominaisuus, jonka vuoksi heidät on emo-organisaatioon hankittu. He antavat näyttöjä joka ottelussa oman tulevaisuutensa eteen, eli Akatemiaa vastaan voi käytännössä aina olla varma kohtaavansa energisen ja keskittyneen joukkueen.

27 pistettä kerännyt SJK on sarjataulukossa tällä hetkellä yhden sijan ja pisteen JäPSin yläpuolella, eli 90 minuutin paremmuuden lisäksi perjantaina ratkotaan myös keskinäinen sarjasijoitus viimeiselle kolmelle kierrokselle lähdettäessä.

Tasaista Ykkösliigan keskikastissa on muutenkin, sillä sijalla viisi oleva SalPa ja sijalla kahdeksan oleva JäPS ovat kolmen pisteen päässä toisistaan. Ylänelikko on karannut lopullisesti, mutta viidennen sijan – ja samalla seurahistorian parhaan sijoituksen – saavuttaminen on järvenpääläisille siis vielä mahdollista.

– Kollektiivisessa tekemisessä on parantuneista otteista huolimatta tietysti aina viilattavaa, mutta kaikkia jäljellä olevia otteluita lähdetään voittamaan. Peli kerrallaan mennään, Kankkunen päättää.

Kauden neljänneksi viimeiseen koitokseen molemmat joukkueet lähtevät ilman pelikieltoja. Myös loukkaantumistilanne ainakin Järvenpäässä on suhteellisen hyvä.