Ennakko: JäPS – Reipas

Ennakko: JäPS – Reipas

Keskiviikkona Myllykosken Pallon vieraissa lukemin 2–4 kaatanut Järvenpään Palloseura on ollut viime aikoina taas hyvässä iskussa. Kolme viimeisintä otteluaan voittanut JäPS lähtee lauantain Reipas-kotiotteluun jälleen Kakkosen A-lohkon kärkipaikalta.

JäPSin miesten edustusjoukkueen kausi on kesäkuun loppupuolen notkahdusta lukuun ottamatta sujunut tulosten osalta erinomaisesti. Täysiä pistepotteja on Mikkelin Pallokissoja vastaan pelatun kotitasapelin jälkeen kertynyt taas kolme putkeen, ja eroa lohkon kakkossijaa hallussaan pitävään Atlantis FC:hen on kuuden pisteen verran. Helsinkiläisryhmä on toki pelannut peräti kolme ottelua järvenpääläisiä vähemmän, eli kaikki rästiottelunsa voittamalla Atlantiksella on mahdollisuus nousta JäPSin ohi lohkon piikkipaikalle.

Lauantaina JäPSin vieraaksi Järvenpään Keskuskentällä 17:00 alkavaan otteluun saapuva Lahden Reipas on pelannut puolestaan hieman kaksijakoisemman kauden. Suomalaisen jalkapalloiluhistorian tunnetuimpiin ja menestyneimpiin nimiin kuuluva Reipas löytää itsensä tällä hetkellä A-lohkon kuudennelta sijalta, mikä tarkoittaa 12 joukkueen sarjassa tukevaa keskikastia. Mainitun Atlantiksen tavoin Reipaskin on tosin pelannut vasta kuusi ottelua, eli JäPSin kaatamalla se saattaisi parhaassa tapauksessa kammeta itsensä lauantaina peräti lohkon neljännelle sijalle.

Kahdeksan pistettä kuudesta ottelustaan kirjauttaneen Reippaan kelpo sarjasijoitus kertoo siitä, että A-lohko, tai ainakin sarjataulukon alempi puolisko, on ollut alkukaudesta erittäin tasainen. Vain puolet lohkon joukkueista on onnistunut keräämään tähän asti pelaamistaan otteluista enemmän kuin yhden pisteen pelattua ottelua kohden, jota jalkapallossa on usein tavattu pitää säilymiseen vaadittavana pistetahtina – toki tarkasteltavan sarjan joukkueiden ja putoajien määrästä riippuen.

Sarjan eniten maaleja iskeneestä, mutta niitä toisaalta myös melkoisen kasan omiin päästäneestä, JäPSistä poiketen Reippaan peleissä ei tähän menneessä ole juuri täysosumilla juhlittu. Kuudessa pelissä niitä on syntynyt yhteensä 14 kappaletta – seitsemän tehtyä ja seitsemän päästettyä – joka on lohkon pienin määrä. Lauantain ottelun maaliodottamaa on siis tämän perusteella jokseenkin hankala puntaroida.

Tähän mennessä keräämänsä pisteet lahtelaisryhmä on napannut pitkälti niiltä joukkueilta, joita vastaan se on lähtenyt ennakkosuosikkina. Täydet kolme pistettä Reipas on taistellut putoamisviivan alapuolelta löytyviltä MYPAlta ja PKKU:lta, pisteet on tasattu puolestaan lohkokolmosen PEPOn ja sarjanousija PeKan kanssa ja kahdesta kärsitystä tappiosta ovat vastanneet Nurmijärven NJS sekä Käpylän Pallo.

Pelaajapuolella Reipas nojaa vahvasti lahtelaisosaamiseen sekä sekoitukseen nuorta ja vanhaa verta. Esimerkiksi torjuntavastuun on ottanut useimmin harteilleen vasta 16-vuotias Anton Munukka, joka löytyy myös Veikkausliigassa pelaavan FC Lahden pelaajalistoilta. Reippaan kokoonpanosta on läpi alkukauden löytynyt myös muita FC Lahden lupauksia, joista mainittakoon vaikkapa toppari Tapio Torpo ja yhden maalinkin iskemään ehtinyt laitapuolustaja Daniel Koskipalo, molemmat 18 vuotta. Kokeneempaa kaartia edustavat sen sijaan esimerkiksi Jussi Hauhia ja Drilon Shala.   

FC Lahden kanssa pyöritetty yhteistyö tarkoittaa totutusti sitä, että Reippaan kokoonpano on julkistukseen asti aina pienoinen mysteeri, mutta JäPS lähtenee lauantain koitokseen joka tapauksessa ennakkosuosikkina. Kotijoukkueen kokoonpanossa tuskin nähdään suuria muutoksia keskiviikon MYPA-ottelusta, joskin Aleksi Ristolan olkapäävamman vakavuus on vielä pienoinen kysymysmerkki.