Ennakko: JäPS - KTP kesä

Ennakko: JäPS – KTP

JäPSin historiallinen debyyttiottelu uusitulla Keskuskentällä päättyi lopulta suht onnellisissa merkeissä, kun Irfan Sadik pelasti päivän toisella osumallaan isännille tasapelipisteen viimeisillä sekunneilla. Sinipaidat testaavat uutta kotitekonurmeaan heti perään uudelleen, mutta nyt vastus kovenee KäPasta huomattavasti, kun Järvenpäähän saapuu sarjakärki KTP.

Missä: Järvenpään Keskuskentän Stadion

Milloin: Perjantaina 5.7. klo 19:00

Liput ennakkoon: 15 € / 10 € JäPS-toimihenkilö, eläkeläinen, opiskelija, työtön / 5 € lapset (7–17 v) / omat juniorit ja pikkulapset ilmaiseksi: https://kauppa.japsedustus.fi/

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

– Viimeviikkoinen oli loistava tapahtuma ja toivottavasti saadaan KTP vastaankin katsomoa täyteen ja siitä energiaa. Pallo liikkuu uudella alustalla hyvin, mikä helpottaa omaan pelitapaan luottamista ja sen toteuttamista, JäPS-ohjastaja Erol Ates makustelee.  

JäPS onnistui kevätkierroksella Ykkösliigan terävintä kärkeä vastaan kelvollisesti napaten kolmesta ottelusta voiton, tasapelin ja tappion. Pisteittä järvenpääläiset joutuivat poistumaan juuri Kotkasta, jossa kotijoukkue oli JäPSin hyvästä taisteluilmeestä huolimatta lopulta rutiininomaisesti parempi 2–0-lukemin.

Nyt pelataan kuitenkin Järvenpäässä, jossa joukkueet kohtasivat viimeksi JäPSin ensimmäisellä Ykkösen kaudella 2022. Silloin koko pistepotti jäi sensaatiomaisesti Keskuskentälle, mutta tästä kuriositeetista huolimatta vierasjoukkue lähtee perjantain otteluun hyvästä syystä ennakkosuosikkina.

–  KTP on sarjan paras joukkue ja ansaitusti kärjessä, Ates toteaa.

– Emme silti lähde kumartelemaan. Ensimmäisessä pelissä meilläkin oli paikkamme ja nappisuorituksella Kotka on voitettavissa. Prässin pitää toimia paremmin, meidän pitää pystyä olemaan enemmän pallossa ja saada tehtyä liikkeitä selustaan.  

Veikkausliigasta takaisin toiselle sarjaportaalle pudonneiden kotkalaisten meno on ollut Ykkösliigassa hurjaa. Toisella kierroksella tuli tappio alkukauden yllättäjä JIPPOn vieraana, mutta sen jälkeen KTP on nakuttanut tilastoriviksi 10 voittoa ja yhden tasapelin. Maaleja kauden 12 sarjaottelussa on syntynyt 33 – 11 enemmän kuin toiseksi useimmin osuneella JäPSillä. Takaiskuja sarjakärjen verkkoon on lipsahtanut 9, JäPSin maaliin peräti 25.

Puolustukselliset ongelmat ovatkin värittäneet sinipaitojen kautta. Alkukauden jälkeen Ates muutti pelimuodostelmaa ja sai sillä tiivistettyä JäPSin alakertaa, mutta yksilövirheitä joukkueelle sattuu edelleen yksinkertaisesti liikaa, kuten kävi edelliskierroksellakin. KTP:ta vastaan uinahduksiin ei ole varaa, mikäli JäPS pisteille mielii.

Kotkalaisten alkukauden komeetta oli JäPSistä vihervalkeaan vaihtanut Enoch Banza, joka tykitti ensimmäiseen neljään otteluun peräti viisi osumaa. Sen jälkeen hanat kuitenkin tyrehtyivät, ja ykkösmaalarin sudin otti käteensä kahdeksan maalin Aleksi Tarvonen, joka jakaa nyt Sadikin kanssa Ykkösliigan maalitilaston kärkisijaa.

Sadikin ohella JäPS on voinut hyökkäyksessä turvata etenkin Justus Holopaiseen, joka on neljän maalinsa lisäksi alustanut niitä puolisenkymmentä. Tabi Mangan johtaman kotkalaispuolustuksen murtamisessa riittää kuitenkin sen verran työnsarkaa, että koko yläkerran panosta kaivataan.  

Mielenkiintoista vertailua voi perjantaina tehdä myös joukkueiden maalivahtiosastojen välillä. JäPSin päästettyjen maalien sarakkeesta huolimatta Joona Tiainen on parantanut jatkuvasti, ja pari paraatipelastusta kuuluu nykyään lähes vakiona ottelusuorituksiin. Myös Tiaista kirittävä Janne Laiho on paikan saadessaan esiintynyt hyvin. Kotkalaisten maalilla seisovan ukrainalaisvahti Maksym Zhukin ohittamisen vaikeus ehti puolestaan aiheuttaa Järvenpäässä traumoja jo viime vuonna, kun nuorukainen edusti lainasopimuksella KäPaa.

JäPSin puhdetta helpottaa perjantaina hieman se, että kotkalaisten puolustuslinja koki kovan kolauksen, kun kokenut Mikko Sumusalo loukkasi edelliskierroksella itseään ja lienee Järvenpäässä sivussa. Poissa on todennäköisesti myös MP:ssä viime kaudella lainalla loistanut Santeri Stenius, joka ei emoseurassaan ole aivan yhtä suurta roolia onnistunut ottamaan.

JäPSiltä sivussa jatkavat todennäköisesti Aleksi Ristola ja Eemil Laamanen, joiden kuntoutumisaikatauluista ei ole tarkkaa tietoa. Iloisemmissa uutisissa nimenomaan KTP:stä siirtyneen Miska Rautiolan pitkä loukkaantuminen alkaa olla pikkuhiljaa takanapäin, ja myös Gullit Zolameso on lähellä pelikuntoa.

– Bumba [Zolameso] on tarvittaessa mukana jo KTP:ta vastaan. Miska kaiken mennessä hyvin sitten ensi viikolla, Ates kertoo.