Ennakko: JäPS – JIPPO

Ennakko: JäPS – JIPPO

Missä: Koivusaaren tekonurmi

Milloin: Sunnuntaina 12.5. kello 18:00

Liput: 15 € / 10 € JäPS toimihenkilö, opiskelija, eläkeläinen, työtön / 5 € lapset (7–17 v) / omat juniorit ja pikkulapset ilmaiseksi.

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa, Äidit äitienpäivän kunniaksi ilmaiseksi matsiin

JäPSin tuloksellisesti hankala alkukausi sai jatkoa keskiviikkona, kun sarjatasoa alempana pelaava FC Atlantis tiputti sinipaidat Suomen Cupista 3–1-lukemin. Edellinen ykkösliigaottelu KTP:tä vastaan päättyi niin ikään tappioon, eli sunnuntaina Joensuun JIPPOn kotonaan kohtaava JäPS-miehistö kaipaa kipeästi takaisin pistekantaan.

– Jokaisessa pelissä on pystytty luomaan riittävästi maalipaikkoja jopa voittoon asti. Nyt pitää ruveta vain pistämään niistä sisään, päävalmentaja Erol Ates muistelee edellisviikkoja.

– Puolustuspäässä pitää blokata keskityksiä ja laukauksia aggressiivisemmin. Lisäksi omassa boksissa täytyy kontrolloida paremmin vastustajaa.

JIPPO selvitti viime syksyn nousukarsinnoissa tiensä toiseksi korkeimmalle sarjatasolle kahden vuoden tauon jälkeen. Edellinen visiitti jäi kauden mittaiseksi, mutta vuosina 2006–2014 joensuulaisseura vietti Ykkösessä peräti yhdeksän perättäistä kautta sijoittuen parhaimmillaan viidenneksi.

Sarjanousijana kauteen lähteminen on yleensä hankalaa, ja laajalti arveltiin saman kohtalon lankeavan myös JIPPOn kohdalle; vain harvassa kausiennakossa heitä ei ollut listattu putoajakandidaattien joukkoon. Viiden kierroksen jälkeen Joensuussa näyttää tähän peilaten erittäin hyvältä.

Mikko Hallikaisen toista vuotta ohjastama ryhmä aloitti ykkösliigakautensa komealla 3–0-vierasvoitolla Salon Palloilijoista ja jatkaa edelleen tappioitta. SalPan lisäksi JIPPO on sensaatiomaisesti kaatanut sarjan kaksi suurinta ennakkosuosikkia, KTP:n ja FF Jaron, ja napannut tasapelipisteet SJK Akatemialta ja Mikkelin Palloilijoilta. 11 pisteellään JIPPO on sarjan kolmannella sijalla, pisteen mainittuja ennakkosuosikkeja perässä.

– Hieman se [alkukausi] on yllättänyt, Ates sanoo.

– Toki ovat paiskineet sen eteen Joensuussa kovasti töitä, ja sarja on erittäin tasainen.

Joensuulaisten alkukauden talismaani on ollut kolme maalia iskenyt Yoshiaki Kikuchi. Aiemmin Gnistanin paidassa nähty japanilainen edusti JIPPOa jo viime kaudella ja valittiin Kakkosen lohkonsa parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

JIPPO on muutenkin luottanut viime kauden joukkueeseensa, eikä sarjanousun saavuttanut miehistö ole kovin radikaalisti muuttunut – se tekee alkukauden liidosta vielä vaikuttavampaa. Joitain liikkeitä Joensuussakin toki siirtomarkkinoilla tehtiin: Oskar Pihlaja saapui JJK:sta vahvistamaan hyökkäystä, Lassi Forss Lahden Reippaasta keskikenttää ja Roope Huhtala KäPasta puolustusta. Ulkomaiden kentiltä löydettiin puolustukseen myös Kikuchin maanmies Yusei Ohashi.

Viimeisin JäPSin ja JIPPOn kohtaaminen nähtiin kevättalven Ykkösliigacupissa, kun sinipaidat nousivat Joensuussa toisella puoliajalla kahden maalin takaa-ajoasemasta tasapeliin. Sarjassa joukkueet ovat ottaneet toisistaan mittaa edellisen kerran Kakkosen vuosina 2018 ja 2019, jolloin JäPS voitti viidestä ottelusta yhden, JIPPO yhden ja peräti kolmesti päädyttiin 0–0-lukemiin.

– Kokonaisuudessaan hyvä ja ahkera joukkue, Ates kommentoi sunnuntain vastustajaa.

– Ylhäällä tykkäävät nähdyn perusteella juosta paljon vastustajan puolustuslinjan selustaan ja ovat valmiita iskemään vastahyökkäyksistä.

Vähämaalinen kamppailu ei sunnuntainakaan yllättäisi. JIPPOn puolustus on ollut sarjan pitävin, sillä se ei ole viidessä ottelussa päästänyt käsittämättömästi kuin yhden maalin. Joensuulaisten seitsemästi osunut hyökkäyskalusto ei JäPSin onneksi ole aivan yhtä kovassa vireessä ollut.

Nyt neljä perättäistä voitotonta ottelua pelanneilla sinipaidoilla on JIPPOsta poiketen ollut ongelmia nimenomaan alakerrassa. 11 päästettyä maalia on liikaa, mutta toisaalta hyökkäyspelaamisessa on ollut jo lupaavia aihioita. Aleksi Ristolan kuntouduttua ja Justus Holopaisen kärsittyä pelikieltonsa, on yläkerrassa sunnuntaina vaihtoehtojakin. Irfan Sadik on varoitustilin täyttymisen vuoksi hyökkäyksestä kuitenkin poissa. Pelikieltoa kärsii myös päävalmentaja Ates, joka ajettiin ulos keskiviikon cup-ottelussa.

Keskikentälle JäPSillä on riittänyt viime viikkoina miehiä sen verran, että osaavia pelimiehiä on jäänyt runsaasti myös vaihtopenkin puolelle. Puolustuspää on sen sijaan aiheuttanut enemmän päänvaivaa, kun poissa on vuorollaan ollut jokainen kapteenikolmikosta Roope Autio, Amos Ramström ja Tino Palmasto. Puolustuksen miehitys lienee suurin kysymysmerkki myös sunnuntaina.