Ennakko: JäPS – Gnistan (Ykköscup)

Ennakko: JäPS – Gnistan (Ykköscupin finaali)

Järvenpään Palloseuran miesten kevättalvi huipentuu lauantaina, kun sinipaidat isännöivät Ykköscupin finaalissa Oulunkylän Gnistania.

Missä: Järvenpään Monitoimihalli
Milloin: Lauantai 11.3. Klo 15:30
Striimaus: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelusta
Muuta: Anniskelu ja buffet tarjolla

JäPS on aloittanut uuden päävalmentajansa Jyrki Aholan alaisuudessa erinomaisesti. Ykköscupin alkulohkossa Siniset kärsivät vierastappion HIFK:lle, mutta muita kauneusvirheitä ei ole alkuvuoteen mahtunut.

Ykköscupin pudotuspelivaiheessa JäPS kellisti ensin vieraissa Tammisaaren EIF:n ja sen jälkeen Kokkolassa KPV:n. Erityisen huomionarvoista on se, millä tavalla voitot tulivat – JäPS oli molemmissa otteluissa sanalla sanoen suvereeni.

Vaikka kevättalven cup-kilpailut on tavattu nähdä harjoituspelien korvikkeena, on finaalissa tosi kyseessä. Lauantaina nähdään varmasti kaksi kiihkeästi voittoa hamuavaa joukkuetta, sillä jo 10 000 euron palkintopotti on Ykkösen seuroille mukava lisä kausibudjettiin.  

Panoksena eivät ole kuitenkaan vain mahdolliset taloudelliset ansiot. JäPSin tai Gnistanin seurahistoriikkien sivuille ei ole vielä liikaa kansallisen tason menestystä kirjattu, joten Ykköscupin voitto olisi myös urheilullisesti molemmille iso saavutus.

JäPSin kanssa samassa alkulohkossa pelannut Gnistan eteni neljällä pisteellä jatkoon parhaana lohkokolmosena. Ainoan tappionsa ”Kipinä” kärsi juuri järvenpääläisiä vastaan, kun sinipaidat nakuttivat toisella puoliskolla peräti viisi maalia keltapaitojen verkkoon.

Jatkopeleissä Gnistan tiputti ensin helponlaisesti Salon Palloilijat ja vei sitten välierävaiheessa finaalipaikan HIFK:n nenän edestä. Voinee siis väittää, että Ykköscupin kolme parasta joukkuetta löytyivät samasta alkulohkosta.

JäPS ja Gnistan ovat ennen loppuottelua kohdanneet viimeisen vuoden aikana neljästi, eikä tapahtumia ja draamaa ole kamppailuista puuttunut. Maaleja niissä on syntynyt peräti 30 kappaletta, ja vaikka JäPS on vienyt neljästä ottelusta nimiinsä kolme, oli Gnistanin ainoa voitto murskaavaa laatua.

Tulivoimaa ei JäPSiltä lauantaina puutu, sillä Ykköscupin parhaan maalintekijän viitan jakavat viidellä osumallaan Justus Holopainen ja Enoch Banza. Kun myös puolustuspelissä on otettu harppauksia parempaan, lienee JäPS kotiyleisön tukemana ennakkosuosikki finaaliin.

Järvenpäähän täynnä revanssihenkeä saapuvaa Gnistania ei ole kuitenkaan syytä aliarvioida. Myös oulunkyläläiset ovat parantaneet jatkuvasti otteitaan, ja nimivahvasta miehistöstä löytyy rankaisijoita, jos JäPS antaa vieraille liikaa tilaa. Etenkin kolme maalia mieheen iskeneet Momodou Sarr ja Eero Markkanen on syytä pitää lauantaina kurissa.

JäPS-luotsi Ahola suhtautuu loppuotteluun kylmähermoisesti ja korostaa erityisesti omaan pelaamiseen keskittymistä.

– Yritetään esiintyä finaalin arvoisesti. Tärkeintä näissä matseissa on se, että peli on kehittynyt koko ajan pienin askelin.

Vastustajan vaihtumisella hän ei näe suurempaa merkitystä.

– Jokainen peli on aina erilainen, ja me yritämme vaikuttaa vain siihen, mihin voimme, eli omaan toimintaamme. Jos voittaa haluamme, meidän pitää pärjätä pelin jokaisella osa-alueella.