Ennakko: JäPS - Jaro 2023

Ennakko: JäPS – FF Jaro

Ykkösen kuudennella kierroksella Helsingin IFK:lle taipunut JäPS tavoittelee lauantaina paluuta voittokantaan. Järvenpään Keskuskentälle sinisten vieraaksi saapuu Pietarsaaren Jaro.

Missä: Järvenpään Keskuskenttä

Milloin: Lauantaina 27.05. kello 16:00

Liput: 15 €/ erityisryhmät (JäPS toimihenkilö, opiskelija, eläkeläinen, työtön) 10 €/ lapset (7–17 v) 5 €/ Omat juniorit seuravarustuksessa, kausikorttilaiset, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Ykkösessä nyt kahdeksatta perättäistä vuotta viihtyvän Jaron voinee sanoa vakiinnuttaneen paikkansa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Peräti edeltävät 14 kautta seura ehti viettää Veikkausliigassa, eli kirkkaammat valotkin ovat tulleet Pietarsaaressa tutuiksi.

Mahdottoman kaukana paluu niihin ei olekaan sarjasijoitusten valossa ollut. Parhaimmillaan, muun muassa edelliskaudella, Jaro on sijoittunut Ykkösessä kolmanneksi, eli liigakarsintapaikka on jäänyt kuitenkin askeleen päähän.

Euroopan johtaviin ruostumattomien teräsputkien valmistajiin aikoinaan kuuluneelta Oy Ja-Ro Ab:lta nimensä napannut seura lähti tähänkin kauteen noista lähtökohdista. Suurimmat nousijakandidaatit löytyivät muualta, mutta Jaro seurasi heti perässä.

Pietarsaarelaisten harmiksi alkukausi on osoittanut ennakoimattomuuttaan myös Jaron kohdalla, sillä ykkössuosikki TPS:n tavoin heitä saadaan nousukamppailun sijaan etsiä alempaa sarjataulukosta. Kuuden kierroksen jälkeen kasassa on vasta viisi pistettä, jotka oikeuttavat 12 joukkueen taulukossa yhdeksänteen paikkaan. Jaroa pisteen verran paremmin suoriutunut JäPS on sijan pohjanmaalaisia ylempänä.

Alkukauden otteluksi lauantain taistossa on siis huomattavat panokset. Täydellä pistepotilla voittaja ottaisi huojentavaa hajurakoa putoamisviivaan ja kurottelisi samalla kohti ylempään loppusarjaan oikeuttavia sijalukuja.

Jaro on JJK:n ja SJK Akatemian ohella yksi niistä kolmesta Ykkösen joukkueesta, joita JäPS ei ole ehtinyt sarjassa, harjoitusotteluissa tai cup-kilpailuissa vielä kohdata. Viime vuonna joukkueet ottivat toisistaan mittaa sen sijaan peräti neljässä kamppailussa, joista yhdessä pisteet tasattiin Jaron viedessä loput kolme nimiinsä.

Edelliskauden keskinäisistä on kuitenkin turha vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen, niin vahvasti erityisesti JäPSin joukkue ja pelitapa on muuttunut. Muutoksia on tapahtunut kuitenkin myös Pohjanmaalla.

Kaksi kautta Jaroa luotsannut pietarsaarelaissyntyinen Jimmy Wargh siirtyi syksyllä Maarianhaminaan, ja miehen korvaajaksi pestattiin englantilaisvalmentaja Stephen Ward, joka on aiemmin näytellyt roolia muun muassa Suomen nuorisomaajoukkueissa.

Pelaajapuolella Jaroon saapui keväällä enemmän nimiä kuin sen riveistä lähti, mutta menetykset olivat sitäkin isompia. Avainmiehistä Adam Vidjeskog ja Frankline Okoye suuntasivat Ruotsiin, Jacob Bushue takaisin Yhdysvaltoihin. Kesken viime kauden Pietarsaareen saapunut Alhaji Gero siirtyi puolestaan Turkuun TPS:n riveihin.

Nimekkäin paikkaaja lienee HIFK:sta siirtynyt Sergei Eremenko, jonka lisäksi helsinkiläisten riveistä Jaroon naarattiin laitapuolustaja Guillermo Sotelo. Onnistunein haku vaikuttaa kuitenkin olleen englantilaiskärki David Carty, joka on iskenyt neljä Jaron viidestä osumasta.

Avain lauantain otteluun lieneekin hyökkäyspelaamisessa. Vaikka JäPS on pyörittänyt palloa ajoittain kauniisti, on sinipaidoilla ollut murtautumisvaiheessa vaikeuksia, ja Cartya lukuun ottamatta myös Jaron maalijyvä on ollut kateissa. Keskuskentän arvaamaton alusta ja JäPSin auki oleva loukkaantumistilanne tuovat myös oman mausteensa soppaan.  

– Kenttä on onneksi parempi kuin edellisessä kotipelissä, joten voimme varmasti pelata vähän enemmän, Jyrki Ahola ennakoi.

– Peruspelaamisemme on sarjan vaatimalla tasolla, mutta uhkaa vastustajan linjaan, laukauksia ja keskityksiä, pitää yksinkertaisesti saada enemmän.

– Jaro on meidän tapaamme alisuorittanut tuloksellisesti. Uskon, että laadukas ottelu kuitenkin nähdään lauantaina.

Katso Jussen etukäteismietteet Jaro-ottelusta alta.