Ennakko: JäPS - Gnistan 2023

Ennakko: JäPS – Gnistan

JäPSin edelliskierroksen matka Pietarsaareen oli tuoda arvokkaat, arvokkaat kolme pistettä, mutta niin vain Jaro kampesi vielä itsensä tasoihin lisäajan viimeisillä hetkillä. Pettymyksen paranee olla käsitelty, sillä JäPS saa isännöitäväkseen sarjakärki Gnistanin jo perjantaina.

Missä: Järvenpään Keskuskenttä

Milloin: Perjantaina 11.08. kello 18:30

Liput: 15 € / 10 € JäPS toimihenkilö, opiskelija, eläkeläinen, työtön / 5 € lapset (7–17 v) / omat juniorit ja pikkulapset ilmaiseksi (Ennakkoon torstaihin asti 12 € / 8 € / 4 €)

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Surullisenkuuluisa Oulunkylän vierasottelu viime kaudelta oli jonkinmoinen käännekohta JäPSin ja Gnistanin kamppailuissa. Tuon tappion jälkeen sinipaidat ovat poistuneet keskinäisistä kolmesti kentältä voittajana, kerran pisteet on tasattu.

Tuo tasaus nähtiin viimeisimmässä joukkueiden välisessä mittelössä, kun JäPS haki kesäkuun alussa Mustapekka Areenalta maalittoman tasapelipisteen. Järvenpääläiset olivat tuolloin – myös silloista – sarjakärkeä vastaan niskan päällä, mutta kuten monesti tällä kaudella, tuhannen taalan maalipaikat jäivät vähiin.

Enää hyökkäyspään terävyyden odotteluun ei ole aikaa tai varaa. Tunnelma Ykkösen peräpäässä on todella tiivis, ja vaikka kahdeksantena nököttävällä JäPSillä on kahden sijaluvun verran eroa putoamisviivaan, on tuo ero pisteissä mitattuna vain samaiset kaksi. Kun runkosarjaa on jäljellä neljä ottelua, voi jokaista niistä siis perustellusti pitää ”kuolemanotteluna”.

Paperilla perjantain Gnistan-kohtaaminen on neljästä kaikkein kuolettavin. Sarjan piikkipaikasta koko kauden Mikkelin Palloilijoiden kanssa vääntänyt Gnistan otti sen taas edelliskierroksella haltuunsa, kun mikkeliläiset hävisivät Seinäjoella. JäPS kohtaa siis perjantaina Ykkösen kärkijoukkueen.

Oulunkylässä eläteltiin tiettävästi toiveita nousukamppailusta jo ennen kauden alkua, ja koottu ryhmä tiedettiin vahvaksi. Tuskin edes Gnistan-leirissä kuitenkaan uskottiin, miten rytinällä Ykkönen lähtisi käyntiin – 14 ensimmäiseen otteluun ei ainuttakaan tappiota ja vain kolme tasapeliä.

Heinäkuussa ”Kipinän” otteissa ilmeni kuitenkin pientä horjumista. Kauden ensimmäinen, EIFiä vastaan kärsitty tappio taisi nakertaa hieman pilviin kohonnutta itseluottamusta, sillä sitä seurasi kolme uutta pistemenetystä. Viime kierroksella Gnistan onnistui palaamaan kuitenkin takaisin voittokantaan KPV:ta vastaan.

Jaetusti Ykkösen vähiten maaleja päästäneen Gnistanin hyökkäysosasto on sekin nimivahva, mutta verkot eivät ole viime aikoina heiluneet totuttuun tahtiin – keltapaidat ovat viidessä viime ottelussaan jääneet kolmesti nollille. Etenkin terävästi aloittaneen Eero Markkasen maalijyvä on ollut hukassa, kun täysosumia on edelliseen kymmeneen otteluun syntynyt vain yksi. Gnistanin onneksi Maarianhaminasta saapunut Joakim Latonen on alkanut samaan aikaan latoa urakalla maaleja.

Erinomaisesta kaudesta huolimatta Oulunkylässäkin on mitä ilmeisemmin haettu vahvistuksia lauantaihin asti auki olevan siirtoikkunan puitteissa. Vielä niitä ei ole löytynyt.

JäPS hakee ikkunassa puolestaan lisämiehitystä etenkin yläkertaan. Maalintekovoimalle on ollut tilausta koko kauden, ja kun muiden loukkaantumishuolien lisäksi Hussein Mohamedkin oli ainakin Jaro-ottelusta sivussa, alkoi hyökkäyspäässä olla ohkaista. Valoa saatiin vihdoin torstaina tunnelin päähän.

– Yksi uusi pelaaja saatiin hankittua, kun Hugo Toivonen liittyi ryhmään. Prosessissa on lisäksi toinen neuvottelu, mutta katsotaan, kuinka käy.

Sairastuvan puolellaTino Palmaston ja Janne Laihon pitäisi olla koko ajan lähempänä pelikuntoa, samoin Berat Kösen, ja eiköhän ainakin joku kolmikosta ole jo Gnistania vastaan mukana. Keskikentältä Reza Heidari on pelikiellossa.  

Perjantain ottelulta voi odottaa mitä vain. Vieraat lienevät kertoimien valossa selkeä ennakkosuosikki, mutta JäPS on osoittanut tänä vuonna olevansa Gnistanille harvinaisen hankala vastustaja.

Aiemmissa kohtaamisissa keltapaitojen hyökkäyskalusto ei ole ehtinyt kunnolla prässäämään JäPSin pelinavausta, mikä on tavannut antaa järvenpääläisille paljon aikaa ja tilaa oman pelin toteuttamiseen – sen vain pitäisi vielä realisoitua maaleina. Toisaalta Gnistan hyökkää paremmin tilaa antavia kuin matalalta puolustavia joukkueita vastaan, eli JäPS saa olla vieraiden nopeiden hyökkäyksien kanssa todella varovainen.

– Todella pelaava ja laadukas ryhmä tulossa vastaan, eivät ole suotta sarjan kärjessä, Timo Kettunen toteaa.

– Meidän tulee puolustaa kurinalaisesti joukkueena ja vastaavasti oma hyökkäyspeli tulee taas saada rullaamaan niin, että saadaan luotua riittävästi maalipaikkoja. Keväällä oli tasainen peli Oulunkylässä, ja veikkaan, että samantyyppinen on huomennakin tiedossa.