Ennakko: Gnistan – JäPS

Ennakko: Gnistan – JäPS

Järvenpään Palloseuran miehet ovat ehtineet urakoida Ykkösessä nyt kolme ottelua. Viimeisin niistä päättyi Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan jo kauden toiseen maalittomaan kotitasapeliin, eli sinipaitojen voittotili valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on vielä avaamatta. Seuraavaksi ensimmäistä kolmepisteistä lähdetään metsästämään Helsingin Oulunkylään, jossa JäPS kohtaa Gnistanin sunnuntaina 8.5. klo 18:30.

Kolmen ensimmäisen kierroksen vastustajista poiketen on Gnistan JäPSille hyvinkin tuttu kilpakumppani edelliskausilta. Joukkueet ovat viimeisen vuosikymmenen aikana pelanneet useaan otteeseen samassa Kakkosen lohkossa, ja Oulunkylä muistetaan järvenpääläisittäin erityisen hankalana paikka vierailla. Viimeisimmässä kohtaamisessa JäPS veti melkoisen trillerin jälkeen kuitenkin pidemmän korren, kun se selätti Gnistanin kevään Ykköscupissa 5–4-numeroin.

Sarjassa JäPS ja Gnistan ovat asettuneet vastakkain viimeksi vuonna 2018, jolloin MyPa vei nousun aivan järvenpääläisten nenän edestä. Tuolloin oulunkyläläiset sijoittuivat vielä lohkon keskikastiin. Seuraavalla kaudella Gnistan löysi kuitenkin omalle tasolleen ja nousi Ykköseen, missä joukkue pelaa nyt siis kolmatta perättäistä vuotta.

Gnistan päätti kaksi ensimmäistä kauttaan tällä sarjatasolla sijaluvuilla yhdeksän ja kuusi, eli joukkueen suorittaminen on ollut pienellä otannalla nousujohteista. HJK:n organisaatiosta Gnistanin valmentajaksi syksyllä siirtyneen Joonas Rantasen onkin ennakkoon odotettu parantavan sijoitusta jälleen edellisvuosista – keltapaitoja on yleisesti kaavailtu Ykkösen viiden parhaan joukkoon.

Siinä tavoitteessa auttavat esimerkiksi puolustusta vahvistamaan hankitut Jean Mabinda ja Henrik Ölander, jotka molemmat ovat parhaimmillaan kelpoa veikkausliigatasoa. Kärkipäästä ainakin Etelä-Amerikan sarjat läpi kolunnutta Douglas Caéa on syytä vartioida tarkkaan. Maalitili on tällä kaudella mieheltä vielä avaamatta, mutta viime vuodet hän on ollut joukkueen tärkeimpiä lenkkejä. Gnistanin brasilialaisosastolta kannattaa pitää silmällä myös juonikasta Luquinhasta.

Sarjan kolme ensimmäistä ottelua ovat kerryttäneet Kipinän pistesaldoa viidellä, mikä riittää tällä hetkellä mukavasti Ykkösen toiselle sijalle. Kautensa Gnistan avasi tasapelillä PK-35:tä vastaan, mitä seurasi vierasvoitto KPV:stä ja pistejako Tammisaaren EIFin kanssa.

Viimeisimmän ottelunsa oulunkyläläiset kuitenkin hävisivät, sillä Kakkosen Klubi04 otti keskiviikkona Suomen Cupissa ansaitun päänahan Gnistanilta. Kauden positiivisista alkurytmeistä huolimatta eivät he siis pääse aivan optimaalisista lähtökohdista JäPSiä sunnuntaina kohtaamaan.

Järvenpääläisten ennakkonäkymät Gnistan-otteluun ovat niin ikään jokseenkin kaksijakoiset. KPV oli edelliskierroksella kokonaisuudessaan ehkä hiukkasen sinisiä edellä, mutta etenkin lopun paineen aikana oli JäPSillä mahdollisuudet täyteen kolmeen pisteeseenkin. Niitä ei kuitenkaan tullut, ja Osku Partosen miehistön on syytä varoa, ettei apina selässä pääse kasvamaan liian isoksi. 

Harjoitusviikko ei tiettävästi ole tuonut mukanaan uusia kolhuja, eli sunnuntain kokoonpanosta lienevät sivussa lähinnä pitkäaikaispoissaolijat, polvensa KPV:tä vastaan vakavan oloisesti loukannut Vili-Petri Vänttinen sekä pelikieltoa kärsivä Tino Palmasto.