Ennakko: Gnistan - JäPS (Ykkönen 2023)

Ennakko: Gnistan – JäPS

Rangaistuspotkuilla Suomen Cupista EIFiä vastaan tippunut JäPS jatkaa Ykkösen otteluitaan sunnuntai-iltana. Silloin sinipaidat pannaan kauden kovimpaan puntariin, kun järvenpääläiset matkaavat Oulunkylään sarjakärki Gnistanin vieraaksi.

Missä: Mustapekka Areena (Helsinki)

Milloin: Sunnuntaina 4.6. kello 18:00

Liput: 16 € / 13 € (lapsi (7–17 v), opiskelija, eläkeläinen)

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Cup-vastustaja EIFin tavoin JäPS kohtaa Gnistanin tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Kaksi edellistä tapaamista nähtiin kevään Ykköscupissa, jossa järvenpääläiset veivät maalittoman 90-minuuttisen jälkeen mestaruuden pilkuilla Gnistanin nenän edestä. Alkulohkon ottelu meni puolestaan suvereenein 5–2-lukemin JäPSin nimiin.

Sarjassa Kipinän tekeminen on ollut kuitenkin huimaavaa. Ensimmäisellä kierroksella kaatui vieraissa Helsingin IFK, eikä Oulunkylässä ole sen jälkeen taaksepäin katseltu.

Seitsemästä Ykkösen ottelusta Gnistanin saldona on viisi voittoa ja kaksi tasapeliä – nekin sarjakakkosta ja -kolmosta vastaan. Viimeisimmässä sarjaottelussaan Gnistan voitti KPV:n samoin 1–2-lukemin, joilla JäPSkin kävi Kokkolasta pisteet hakemassa. Suomen Cupissa keltapaitojen matka tuli sentään viikolla päätökseensä, kun Veikkausliigan KTP onnistui Ykkösen kärkijoukkueen rangaistuspotkuilla tiputtamaan.

Toista kauttaan Gnistania luotsaavan Joonas Rantasen ryhmä nojaa pelillisesti pitkälti viime vuoden resepteihin. Nyky-JäPSin tavoin pelinrakentelussa luotetaan kontrolloituun pallonhallintaan, mutta toisaalta tilanteen salliessa etenkin laitoja pitkin tullaan nopeasti. Siihen myös Gnistanin pelaajamateriaali sopii.

Moni Ykkösen joukkue on muuttunut viime kaudesta rajusti, mutta Gnistan on onnistunut pitämään suhteellisen hyvin pakettinsa kasassa ja vahvistamaan samalla muutamia puutteellisia alueita. Viime vuonna enemmän vastuuta nauttineista Rony Huhtala suuntasi liigaan AC Oulun riveihin, Tommi Jäntti Lahteen ja Yoshiaki Kikuchi sekä Fabrice Gatambiye alemmas Kakkoseen.

Paikkaajat ovat onnistuneet Gnistanin onneksi erinomaisesti. Eero Markkanen on ollut kärjessä se sateentekijä, jollaista hänestä toivottiin. Kuusi maalia iskenyt Markkanen johtaa Ykkösen maalipörssiä, eikä Oulunkylässä tarvitse enää kesken viime kauden lähteneen Douglas Caen perään haikailla. Maarianhamista siirtynyt Joakim Latonen on osunut puolestaan kahdesti, ja miehen pelaaminen on näyttänyt siltä, että lisää on tulossa.

Gnistanin murhaavan alkukauden avaintekijöitä saadaan kuitenkin hakea myös alakerrasta. Oulunkyläläiset ovat päästäneet selkänsä taakse vain 2 maalia, joka on seitsemään otteluun todella kova saldo. Laadukas joukkuepuolustaminen vaatii tietysti koko miehistön panosta, mutta voinee olettaa, että Hongassa yli 100 ottelua Veikkausliigaa tahkonneen Konsta Rasimuksen esimerkillä on ollut vaikutuksensa.

Ennen tätä vuotta JäPS ja Gnistan ovat ehtineet kohdata Ykkösessä kahdesti – molemmat voittivat kertaalleen – ja Kakkosessa useampaan otteeseen. Kakkosen vuosina Oulunkylän Mustapekka Areena ehti profiloitua järvenpääläisittäin todella hankalaksi vierailtavaksi, joten sarjatilanne sivuuttaenkin pisteet olisivat sunnuntaina tiukassa.

Ratkaisun avaimet lienevät Ykkösen seitsemänneltä sijalta löytyvän JäPSin hyökkäyspäässä. Mikäli sinipaidat onnistuvat ylläpitämään Jaro-ottelun positiivista peli-ilmettä, pystyvät he kyllä laittamaan sarjan parhaan puolustuksenkin ahtaalle. Jatkaisiko Justus Holopainen maalitehtailua saatuaan ketsuppipullon vihdoin auki, vai palaisiko Enoch Banzan täysosumien pariin? Samaan aikaan tulisi kuitenkin pystyä pitämään kurissa Gnistanin hyökkäysosasto.

Kokoonpanon osalta JäPSin voi sanoa selättäneen pahimmat loukkaantumishuolet. Eero Tammisen alaraajavamman kuntoutumisesta ei ole edelleenkään varmaa tietoa, mutta muuten miehistön pitäisi olla melko hyvin pelikunnossa.

– Valmistautuminen on sujunut ilman ongelmia ja treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki, JäPS-luotsi Timo Kettunen pohjustaa.

– Todella haastava peli sarjajohtajan kotikentällä odottaa, mutta lähdetään omilla vahvuuksilla haastamaan Gnistania. Meillä on talvikauden peleistä hyviä kokemuksia vastustajasta, vaikka Gnistan on pelannut sarjan alun todella vahvasti.

– Uskon, että joukkueellemme sopii paremmin tekonurmella pelaaminen ja toivottavasti saamme oman pallollisen pelin paremmin rullaamaan.

– Molemmissa bokseissa meidän tulee pärjätä ja olla vahvoja. Gnistan on rangaistusalueen puolustamisessa ollut erittäin hyvä, mutta meidän tulee vain löytää keinot maalipaikkoihin murtautumiseen.

Katso Tinon etukäteismietteet Jaro-ottelusta alta.