Ennakko: FF Jaro – JäPS

Ennakko: FF Jaro – JäPS

Ykkösliigan häntäpäähän ajautumaan ehtinyt JäPS on napannut kahdelta edelliskierrokselta komeat kolmipisteiset ja kohentanut samalla merkittävästi sijoitustaan taulukossa. Etenkin keskiviikon kotivoitto sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuvasta TPS:stä oli sinipaidoilta erinomainen suoritus. Sunnuntaina JäPS matkaa Pietarsaareen vähintään turkulaisten tasoisen FF Jaron vieraaksi, minkä jälkeen järvenpääläiset ovat kohdanneet kaikki sarjan joukkueet kertaalleen.

Missä: Pietarsaaren Keskuskenttä

Milloin: Sunnuntaina 26.5. klo 18:00

Liput: 19 € / 15 €

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

JäPS ja FF Jaro ovat koetelleet voimiaan Ykkösessä kuuteen otteeseen. Niistä Jaro on poistunut voittajana kahdesti, JäPS kerran ja peräti kolmesti pisteet on tasattu – tasaisia joukkueiden väliset mittelöt ovat siis olleet. Poikkeuksen tähän muodostaa viimeisin kohtaaminen, kun Jaro kaatoi JäPSin maaliskuisessa Ykkösliigacupin välierässä peräti 4–0.

Pietarsaaressa 2000-luvun alun menestysvuodet ovat varmasti vielä hyvin muistissa, sillä Jaro ehti viettää Veikkausliigassa peräti 14 perättäistä kautta; se on kaupungin koko ja sijainti huomioiden kova suoritus. Ykkönen kutsui kuitenkin viimein vuonna 2016, eikä nousua ylemmäs ole parista läheltä piti -tilanteesta huolimatta saavutettu. Parhaimmillaan – peräti neljään otteeseen – Jaro on ollut Ykkösessä kolmas. Huonoin sijoitus nähtiin viime vuonna, kun pietarsaarelaiset sijoittuivat yhdeksänneksi flirttailtuaan jopa putoamisviivan kanssa.

Alkukauden perusteella vaikuttaa siltä, että Jaro on tänä vuonna takaisin parhaassaan. Kahdeksalta ensimmäiseltä kierrokselta saldo on kuusi voittoa ja kaksi tappiota, jotka nekin on kärsitty sarjakärkeä ja -kakkosta vastaan. Jaro seuraa heti KTP:n ja JIPPOn perässä kolmantena.

JäPSin voitto Turun Palloseurasta tarkoitti puolestaan sitä, että sinipaidat kipusivat kymmeneen pisteeseen, joka oikeuttaa Ykkösliigan viidenteen sijaan. Pisteitä voisi olla kasassa enemmänkin, mutta erityisesti puolustuspelaaminen on aiheuttanut päänvaivaa. JäPS on tehnyt maaleja yhtä paljon kuin esimerkiksi Jaro – viisitoista – mutta omiin on mennyt yli tuplamäärä heidän saldostaan. JäPSin seitsemäätoista päästettyä huonompi saldo on vain sarjajumbo MP:llä.  

Kahdessa edellisessä ottelussa JäPS-luotsi Erol Ates on ryhmittänyt puolustuksensa ensimmäisistä kierroksista poiketen viiden miehen linjaan, mikä vaikuttaa JäPSin onneksi tiivistäneen ja parantaneen alakerran tekemistä. Esimerkiksi nuori Eemil Laamanen ja ikinuori Roope Autio ovat näyttäneet, että Ykkösliigan vauhtiin riittävää leveyttä JäPSin miehistöstä kyllä löytyy, vaikka Siniset ovat kärsineet hirmuisesta kasasta loukkaantumisia. Kaikissa otteluissa onkin kyennyt esiintymään vain pari pelimiestä, ja varsinkin puolustuslinjan miehitys on vaihtunut käytännössä jokaiseen otteluun.

Jarolla on ollut loukkaantumisten suhteen hieman JäPSiä parempi tuuri, mutta takaiskuitta ei ole vältytty sielläkään. Sunnuntain ottelusta lienee sivussa ainakin hieman ennen kauden alkua hankittu ruotsalaiskärki Edvin Crona, jonka ansioluettelo on ykkösliigatasolla kovaa luettavaa.

Moneen muuhun seuraan verrattuna pietarsaarelaiset eivät siirtomarkkinoilla hurjastelleet, vaikka Cronan lisäksi muutaman täsmähankinnan tekivätkin. KTP:stä rekrytoitiin huipputoppari Michael Ogungbaro, vanha tuttu Adam Widjeskog palasi Ruotsista kotiin ja Ykkösliigan sisältä haettiin pari vahvistusta. Viime kaudella enemmän pelanneista riveistä poistuivat lähinnä laitapakki Samba Sillah ja keskikentän Marcel Wargh.

Jaron peli takkusi viime kaudella sen verran, ettei ollut yllätys, että englantilaistaustainen Stephen Ward sai kauden päätteeksi siirtyä sivuun päävalmentajan paikalta. Tilalle löydettiin aiemmin mainitun Widjeskogin isä Anton Widjeskog, joka on Jaron lisäksi valmentanut aiemmin esimerkiksi Kokkolan Pallo-Veikoissa.

Sen verran hyvin on Ykkösliigacupin voittaneen Jaron peli vanhemman Widjeskogin alaisuudessa rullannut, että JäPS saa sunnuntaina onnistua täydellisesti, mikäli mielii kolme pistettä mukaansa hakea. Hyökkäyspäässä sinipaidat odottanevat paljon kovaan iskuun äityneeltä Justus Holopaiselta. Jaron terävin on alkukaudesta ollut puolestaan Sergei Eremenko.

Vaikka vastus on sunnuntaina kova, osoittaa järvenpääläisten peliesitysten käyrä kahden edellisottelun osalta kuitenkin sen verran visusti koilliseen, että täysin mahdollista JäPSin on Jaro kotonaan yllättää, mikäli puolustuspelaaminen jatkuu laadukkaana. Pietarsaaren Keskuskenttä on tässä vaiheessa kevättä vielä siinä kunnossa, että muhkurainen alusta lisännee oman mausteensa soppaan, mutta on vaikea sanoa, kumpaa osapuolta kenttäolosuhteet enemmän suosivat.

JäPSin pienempien kolhujen lista alkaa näyttää jo hivenen paremmalta, mutta tyhjä ei sairastupa vielä ole. Aleksi Ristolan MP-ottelun vamma osoittautui onneksi lieväksi, ja Herkko Kuosakin oli jo TPS:ää vastaan pelikykyinen. Sen sijaan ainakin Tino Palmastosta ja Gullit Zolamesosta odotetaan vielä lisätietoja.