Ennakko: MP - JäPS

Ennakko: MP – JäPS

Tuloksellisesti vaikean alkukauden pelannut JäPS palaa pistejahtiin sunnuntaina, kun se matkaa Mikkeliin MP:n vieraaksi. Panosta ottelussa riittää, sillä molemmat osapuolet ovat juuttuneet sarjataulukon hännille. Edelliskierroksella JäPS hävisi Joensuun JIPPOlle peräti 1–5, MP puolestaan Käpylän Pallolle 4–0.  

Missä: Mikkelin Urheilupuisto

Milloin: Sunnuntaina 19.5. klo 18:30

Liput: 15 €/8 €

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Mikkeliläisille alkanut kausi on viides perättäinen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Vuosina 2020–2022 MP:n loppusijoitus löytyi taulukon alemmasta puoliskosta, mutta viimeisin sesonki oli menestys – joukkue selvitti tiensä ylempään loppusarjaan ja aina veikkausliigakarsintoihin asti, vaikka ennen kautta kohtaloksi oli ennakoitu jopa putoamiskamppailua.

Hyvää työtä MP:n peräsimessä tehneen Juha Pasojan miehistö on aloittanut tämän kauden kuitenkin mollivoittoisesti. Jos JäPSillä on ollut vaikeaa, niin Mikkelissä on ollut vielä vaikeampaa, sillä kuuden kierroksen jälkeen päämajakaupungissa on kasassa vasta kaksi pistettä. Jo tässä vaiheessa lienee siis selvää, että hartiavoimin mikkeliläiset saavat töitä tehdä kammetakseen itsensä sarjataulukon pohjalta kohti keskikastia.

Vaatimatonta pistesaldoa selittävät etenkin MP:n vaikeudet hyökkäyspäässä. Vaikka viisitoista päästettyä maalia kuuteen otteluun on sekin paljon, on yksi tehty maali huolestuttavampi lukema. Sarjan toiseksi viimeisenä, siis sijan MP:n yläpuolella, nököttävä JäPS on päästänyt maalin mikkeliläisiä enemmän, mutta osunut hyökkäyspäässä maalipuiden väliin kuitenkin kymmeneen otteeseen – se on melkoinen erotus.

JäPS ja MP ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kohdanneet lukemattomia kertoja, ja historiaa tarkastellen mikkeliläiset ovat olleet keskinäisissä hienoisesti niskan päällä, varsinkin kotonaan. Viime vuonna järvenpääläiset saivat kuitenkin vihdoin karistettua ”Mikkelin kirouksen” niskastaan, kun JäPS poistui Mikkelin Urheilupuistosta ansaitun 2–0-voiton kanssa. Viimeisin taisto nähtiin alkuvuoden Ykkösliigacupissa, jossa JäPS pyöritteli MP:n kumoon 4–1-lukemin.

Kaksi pistettään MP on kerännyt tasapeleistä PK-35:ttä ja JIPPOa vastaan, minkä lisäksi tappioon päättynyt ottelu Turun Palloseuran vieraana oli mikkeliläisiltä jokseenkin pirteää tekemistä. JäPS on puolestaan voittanut PK-35:n ja tasannut pisteet KäPan kanssa. Juuri viimeisimmät ottelut ovat sekä JäPSillä että MP:lle olleet kuitenkin niin vaikeita, että ennakkosuosikiksi on kumpaakaan vaikea sunnuntaina asettaa. JäPS hyökkäysvoimaisempana osapuolena saattaa ennakkoon hieman vahvemmissa asemissa olla.

Ero MP:n tämän ja viime vuoden suoritustasoissa on ollut melkoinen, mutta ainakin yksi selittävä tekijää voidaan löytää siirtomarkkinoilta. Mikkeliläiset menettivät muun muassa edelliskauden parhaan maalintekijänsä Santeri Steniuksen, tälle tärkeää tulitukea antaneen Joslyn Luyeye-Lutumban sekä erinomaisesti esiintyneen topparikaksikon, Väinö Vehkosen ja Samuli Höltän. Paikkaamatta menetykset eivät jääneet, mutta korvaajat eivät ole onnistuneet nousemaan mainittujen pelimiesten tasolle.

JäPSin ongelmat ovat olleet erityisesti puolustuspäässä, ja sinipaidat ovatkin päästäneet Ykkösliigan eniten maaleja. Alakerran vaikeuksia on pahentanut se fakta, että JäPSin puolustuslinja on loukkaantumisten ja muiden poissaolojen vuoksi elänyt ottelusta toiseen voimakkaasti, ja varsinkin toppariosastolta on puuttunut kaivattua jatkuvuutta. Kaikki kuusi Ykkösliigan ottelua on alakerrassa avannut vain Hedi Khayat. JIPPOa vastaan sivussa olleista puolustajista ainakin Tino Palmasto sekä Amos Ramström toivottavasti nähdään taas pian tositoimissa.

Hyökkäyspäässä alkukauden tehomiehinä ovat kunnostautuneet Justus Holopainen ja Noah Kaijasilta, joista jälkimmäinen vastasi JäPSin ainokaisesta JIPPO-ottelussa. Nyt kun Aleksi Ristola on taas pelikunnossa, Irfan Sadik kärsinyt pelikieltonsa ja JIPPOa vastaan sivussa ollut Linus Rönnberg myös oletettavasti sunnuntaina mukana, on päävalmentaja Erol Atesilla ainakin yläkerrassa onneksi valinnanvaraa.