Ennakko: KäPa - JäPS syksy

Ennakko: KäPa – JäPS

JäPSin menestyksekäs syksy huipentuu lauantain päätöskierrokseen Käpylän Pallon vieraana. Sinisten voittoputki katkesi kaksi viikkoa sitten Joensuun JIPPOa vastaan, mutta KäPan voittamalla JäPS yltäisi siitä huolimatta seurahistorian parhaaseen sarjasijoitukseen. Näennäisestä panoksettomuudesta huolimatta pelattavaa siis viimeisessä ottelussa on.

Missä: Brahenkenttä (Helsinki)

Milloin: Lauantaina 19.10. klo 16:00

Liput ennakkoon: https://www.lippu.fi/artist/kapylan-pallo/kaepylaen-pallo-ykkoesliiga-3372124/

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Dramatiikannälkäisten harmiksi Ykkösliiga on taulukon molemmissa päissä pitkälti taputeltu jo ennen kauden viimeistä kierrosta. KTP on varma nousija, ja harva uskoo Jaronkaan enää nousukarsintaan oikeuttavaa toista sijaa möhlivän. Sarjan hännillä Mikkelin Palloilijat on varmistanut oman putoamisensa, eikä JäPSin lauantaisella vastustajallakaan ole enää mahdollisuuksia nousta toiseksi viimeiseltä sijalta – näinpä Käpylässä on suunnattu ajatukset eittämättä jo putoamiskarsintaan.

– KäPa-leirissä on varmasti mielessä jo tulevat karsinnat, joten jää nähtäväksi, millä pelisuunnitelmalla tulevat meitä vastaan, Teemu Kankkunen kommentoi ennen lauantain koitosta.

– Sitä suuremmalla syyllä meidän fokuksemme täytyy olla oman suoritustason korkealla pitämisessä. Haluamme päättää tietysti vuoden voittoon ja saavuttaa samalla loppukauden tavoitteemme, JäPS-luotsi jatkaa.

JäPSin ja KäPan kaksi aiempaa välienselvittelyä ovat olleet todellisia trillereitä ja etenkin viimeisin varmasti se kauden eniten sykettä nostanut ottelu. Kevään kohtaamisessa järvenpääläiset nousivat punaisesta kortista huolimatta tasoihin, ja kesemmällä – uusitun Keskuskentän avausottelussa – oli puolestaan KäPan vuoro napata alimiehityksestä huolimatta vieraspiste mukaansa. Enemmänkin olisi ollut tarjolla, sillä Irfan Sadik toi isännät vasta viimeisellä sekunnilla tasoihin.

Teemu Kankkusen alaisuudessa JäPSin peli otti aikansa ennen kuin asettui uomiinsa, mutta komea neljän ottelun voittoputki – Sinisten pisin toisella sarjatasolla – sinetöi sen, että sarjapaikan säilymisen sijaan viimeisillä kierroksilla on saatu jännittää seuran piste-ennätyksen rikkoutumista. JIPPOa vastaan siihen ei vielä venytty, mutta jos KäPa ”Bragulla” kaatuu, ovat 35 pistettä ja viides sija JäPSin objektiivisesti kovin saavutus 77-vuotisen seurahistorian aikana.

– Saimme nyt loppukaudesta ihan ansaitusti tarvittavat voitot, kun puolustuspeliin tuli ryhtiä ja hyökkäämiseen lisää selkeyttä ja sitä kautta uhkaa, Kankkunen jatkaa.

– Olemme oikealla tiellä ja voimme olla tyytyväisiä syksyymme lauantain tuloksesta riippumatta. Jos haluamme kuitenkin menestyä jatkossa vielä paremmin, se vaatii ennen kaikkea sitä, että puolustuspeli paranee. Tällä kaudella vain sarjan kaksi viimeistä joukkuetta ovat päästäneet meitä enemmän maaleja.

Etenkin kesäkuukaudet näyttäytyvät jälkikäteen järvenpääläisille vaikeana jaksona, eivätkä sinipaidat niiden aikana onnistuneetkaan nappaamaan kuin yhden voiton. JäPSin onneksi KäPan ja MP:n pistetahti oli läpi kauden vielä sen verran heikompi, että putoamisviiva ei lähestynyt missään kohtaa vauhdilla.

JäPSin tavoin myös KäPa piristyi kyllä kauden loppua lähestyttäessä ja onnistui kellistämään muun muassa Järvenpäässä lähes peikoksi nousseen JIPPOn. Suoraan säilymiseen se oli silti liian vähän ja liian myöhään, mutta riittävästi MP:ltä karkaamiseen.

Joukkueiden edellisen kohtaamisen jälkeen auenneessa siirtoikkunassa käpyläläiset vahvistuivat kovalla ansioluettelolla varustetulla Mikko Kuninkaalla, joka on ehtinyt lyhyen KäPa-komennuksensa aikana osoittaa jo arvonsa – kuudessa ottelussa on syntynyt kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä. Koko kauden mitalta KäPan suurimpia onnistujia lienevät hyökkäyspäässä tahtipuikkoa heiluttanut Samuel Tammivuori sekä vasta hiljattain täysi-ikäistynyt laitapuolustaja Niko Nurmi.

JäPS-leiristä kirkkaimpia onnistujia on vaikeampi nostaa, sillä pelin parantuessa koko ryhmä on nostanut kollektiivisesti tasoaan. Tulostaululla Ville Aholan vaikutus on ollut Sadikin poistumisen jälkeen suuri ja keskustan isoimmat minuutit uurastanut kolmikko Altti Hellemaa, Omar Jama ja Joona Tapani on parantanut kauden edetessä merkittävästi. Mainittakoon myös Joona Tiaisen ja Janne Laihon ajoittain loistokas torjuntatyöskentely sekä Justus Holopaisen entisestään piristyneet otteet.  

Siniset lähtevät kauden viimeiseen koitokseen ilman pelikieltoa kärsivää Amos Ramströmiä, joka on ollut alakerrasta kenties kauden tasaisin suorittaja. Pientä vaivaakin miehistössä riittää, joten jännittävää nähdä, minkälaisen yksitoistikon Kankkunen avaukseen sommittelee.

Ilman paineita molemmat osapuolet joka tapauksessa voivat lauantain otteluun lähteä, joten viihdyttävää jalkapallonäytöstä sopii odottaa.