Ennakko: KäPa – JäPS

Ennakko: KäPa – JäPS

Ykkösliigan toisella kierroksella PK-35:n kellistänyt JäPS ei kahteen perättäiseen kotivoittoon tällä kertaa pystynyt, vaan SalPa vei keskiviikkona kaikki kolme pistettä mukanaan Saloon.

– Pelilliseen kehitykseen ollaan tappiosta huolimatta varovaisen tyytyväisiä. Olemme kyllä menossa siihen suuntaan, johon haluamme. Nämä tiukat pelit pitää vain pystyä kääntämään, päävalmentaja Erol Ates kommentoi.

Neljännellä kierroksella JäPS jatkaa pistejahtiaan vieraissa, mutta Helsinkiä kauemmaksi sinipaidat eivät joudu matkaamaan, sillä sunnuntain ottelussa vastassa on Käpylän Pallo.

Missä: Töölön Pallokenttä 1

Milloin: Sunnuntaina 28.4. kello 18:30

Liput: 15 € / 10 € / 5 €

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

JäPSin sunnuntainen vastustaja selvitti tiensä Ykkösliigaan vasta takaportin kautta. Viime kaudella KäPa oli syksyn putoamiskamppailussa pitkään JäPSin ykköskilpailija, ja kun joukkueiden viimeinen keskinäinen ottelu päättyi järvenpääläisjuhliin, sinetöivät käpyläläiset samalla pitkälti putoamisensa. HIFK:n ja Hongan konkurssit tarkoittivat kuitenkin sitä, että lisäpaikkoja ylemmille sarjatasoille aukesi, ja näin KäPa nähdään tällä kaudella Ykkösliigassa.

Sarjapaikkaan liittyvä epätietoisuus ei varmasti kauteen valmistautumista Käpylässä helpottanut, ja ensimmäiset kierrokset ovatkin olleet helsinkiläisille vaikeita. Avauskierroksen ottelu JäPSille taipunutta PK-35:ttä vastaan päättyi selvään 3–0-tappioon, ja vaikka sitä seurasi pistejako SalPan kanssa, oli Pietarsaaren Jaro KäPaa vastaan edelliskierroksella tyly isäntä.

Yhden pisteensä turvin sarjan toiseksi viimeiseltä sijalta – myös pisteen keränneen Mikkelin Palloilijoiden edeltä – sunnuntain otteluun lähtevässä KäPassa on paljon samaa kuin viime vuoden joukkueessa, mutta paljon on myös muuttunut.

Edelliskaudella miehistöä luotsanneen Jordi Alujan siirryttyä SalPaan oli KäPan löydettävä uusi valmentaja. Merta edemmäs kalaan ei seura lähtenyt, sillä uusi ohjastaja löytyi Helsingistä – vetovastuun tälle vuodelle otti aiemmin HIFK:n peräsimessä nähty Antti Okkonen. Okkosen alaisuudessa HIFK sijoittui viime kauden Ykkösessä kuudenneksi.

Pelaajapuolella KäPan merkittävimmät vahvistukset tulivat niin ikään sarjan sisältä. Seinäjoella viime vuonna hienosti onnistunut Miro Turunen on hyvä rekrytointi, samoin HIFK:n paidasta vaihtanut toppari Topi Pasi ja Gnistanista saapunut Maximo Tolonen. Useamman hankinnan käpyläläiset tekivät Espoon Hongasta ja Kokkolan Pallo-Veikoista.  

KäPan harmiksi poistuneiden lista sisältää kenties kaksi viime kauden tärkeintä nimeä: KTP:sta lainalla ollut ukrainalaisvahti Maksym Zhuk oli loppukauden torjunnoillaan pitää henkilökohtaisesti joukkueensa sarjassa, eikä Gnistaniin siirtyneen Kristian Yli-Hietasen kymmentä maalia ole niitäkään helppo korvata.

Vaikka JäPS ja KäPa keräsivät viime kauden keskinäisistä otteluistaan saman määrän pisteitä, olivat sinipaidat jokaisessa kolmesta pitkälti niskan päällä. KäPan nuoren joukkueen valmennusosasto on täksi vuodeksi mainitusti mennyt vaihtoon, mutta JäPS-luotsi Atesin mielestä KäPa istuu järvenpääläisten vastustajaksi siitä huolimatta hyvin myös tänä vuonna.

– Hyviä yksilöitä KäPasta toki löytyy, ja joukkueella on selkeä pelitapa, mutta näkisin, että KäPa sopii meille hyvin.

Sekä JäPSin että KäPan alkukauden ongelmiin on lukeutunut liiaksi vuotanut puolustus. Systeemisenä ongelmana ei Ates tätä kuitenkaan pidä.

– Enemmänkin tullut helppoja yksilövirheitä poikkeuksellisen paljon, mutta kyllä nämä pitkässä juoksussa tasaantuvat.

Käpylässä on puolustuspään vaikeuksien lisäksi manailtu myös hyökkäysten rakentelun takkuilua. Aivan parhaimpaansa JäPSkään ei vielä ole yltänyt, mutta Ates on tyytyväinen siihen, että harjoituskentällä korostetut asiat ovat jo hyökkäyspelaamisessa näkyneet.

– Muutama selkeästi harjoiteltujen asioiden kautta tullut maali on jo nähty, ja pelitavan kautta on muutenkin onnistuttu luomaan hyvä määrä paikkoja.

Loukkaantumistilanne alkaa Järvenpäässä olla pikkuhiljaa hyvä. Yhdysvalloista takaisin kotiin palannut kymppipaita Ville Ahola ehti SalPaa vastaan pelaamaan kauden ensimmäiset minuuttinsa, samoin Gullit Zolameso. JäPSin puolustus- ja avauspelaamisen kannalta olennaista roolia näyttelevä Amos Ramström oli keskiviikkona sivussa, mutta pahasta kolhusta ei liene kyse. Myös Aleksi Ristola on lähellä pelikuntoa.