Ennakko: JäPS – SalPa

Ennakko: JäPS – SalPa (syyskierros)

Melkoisen kylvetyksen uhriksi Pietarsaaressa joutunut JäPS yrittää kasvojenpesua perjantaina, kun sinipaidat palaavat kotikentälleen. Uuden Keskuskentän stadionin viidennessä ottelussa vastaan asettuu järvenpääläisten kanssa samoista sarjasijoituksista vääntävä Salon Palloilijat.

Missä: Järvenpään Keskuskentän Stadion

Milloin: Perjantaina 16.8. klo 18:30

Liput ennakkoon: https://kauppa.japsedustus.fi/

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

Kolmatta perättäistä kertaa ei JäPSin ja Jaron kamppailu tasapeliin päättynyt, vaan pietarsaarelaiset tyrmäsivät edelliskierroksella Siniset kanveesiin peräti 5–0-lukemin. JäPSin päävalmentaja Teemu Kankkunen löysi Pohjanmaan matkasta jotain positiivistakin, vaikka pohjavire kääntyi ymmärrettävästi negatiivisen puolelle.

– Turhauttava peli. Vielä ensimmäisellä jaksolla homma toimi monella osa-alueella lähinnä viimeistelyä ja viimeisiä ratkaisuja lukuun ottamatta. Vastustaja laukoi kolmesti, ja kaksi kaukolaukausta yllätti sitten kimmokkeen avulla Joonan [Tiaisen].

– Toisella puoliajalla nostettiin riskitasoa, ja oma kenttätasapaino tilanteenvaihdoissa kärsi. Jaro hyökkäsi sitten vastaan tehokkaasti ja ottelu oli siltä osin taputeltu. Emme pystyneet vastaamaan puolustuksellisesti Jaron fyysisyyteen, ja varsinkin toisella jaksolla he puolustivat keskustan vahvasti ja pitivät meidät poissa varsinaisilta maalipaikoilta.

JäPSin viimeisimmästä voitosta on vierähtänyt jo parisen kuukautta, mutta järvenpääläisten kannalta lupaavasti edellinen kolmipisteinen tuli juuri perjantaina kohdattavaa SalPaa vastaan. Vastus on paperilla kiistatta Jaroa helpompi, eikä kotikentälle palaaminen ainakaan heikennä sekään pisteodottamaa.

– SalPa-peli on varmasti erilainen kuin edelliset, vaikka vastustajana heistä löytyykin joitain samoja elementtejä kuin Jarosta. Epäilemättä fyysinen ottelu edessä, ja hyökkäyksessä meidän tulee löytää uusia keinoja, Kankkunen pohjustaa.

– Varsinkin SalPan keskikenttä on pallollisesti vahva, joten emme saa antaa heille sillä osa-alueella tilaa.

Sarjataulukon kuudentena, kolme pistettä JäPSin edellä, oleva SalPa on ollut viimeisen kuukauden tuloksellisesti kelpo iskussa. Viidestä edellisestä ottelustaan salolaiset ovat voittaneet kaksi, pelanneet kaksi tasan ja hävinneet vain sarjakärki KTP:lle.

SalPan mainitusti väkevällä keskikentällä isoa roolia ovat näytelleet erityisesti Maximus Tainio ja Thomas Agyiri. Kärjessä joukkoja on johtanut Olli Jakonen, joka on kahdeksalla osumallaan Ykkösliigan maalitilaston toinen. Puolustuksen isoimmat minuutit on kirjauttanut puolestaan JäPSiäkin edustanut Daniel Kepot.

JäPSin ja SalPan viimeisimmän kohtaamisen jälkeen on molempien joukkueiden kokoonpanoissa tapahtunut melkoisesti muutoksia. ”Joutsenlauman” siirtoikkunan isoin takaisku sijoittui maalivahtiosastolle, kun salolaisten ykkösvahti Jere Koponen suuntasi Veikkausliigaan EIF:n riveihin.

Tuota pistoa sydämessä varmasti paikkaavat SalPan kovat kesähankinnat; amerikkalaispuolustaja Ian Garrett saapui leventämään vasenta laitaa, Inter-laina Otto Lehtisalo hyökkäystä ja espanjalainen Guillem Porta keskiakselia. Koko kolmikko oli kentällä, kun salolaiset anastivat edelliskierroksella TPS:ltä tasapelipisteen.

JäPS vahvistui siirtoikkunassa niin ikään kolmella pelaajalla. Sakari Tukiainen saapui paikkaamaan Bulgariaan siirtynyttä Irfan Sadikia, ja viimeisimpänä riveihin astelivat Topi Järvinen ja Aatu Kujanpää. Muun muassa JJK:ta aiemmin edustanut Järvinen viihtyy laidalla, etenkin HIFK:sta JäPS-kannattajille tuttu Kujanpää keskemmällä.

– Topi tuo juoksuvoimaisena pelaajatyyppinä meidän laitapelaamiseemme uudenlaisen vaihtoehdon. Aatu taas kokeneena pelaajana sijoittuu kentällä hyvin ja sitä kautta tuo niin puolustus- kuin hyökkäyspelaamiseen kaivattua tasapainoa, Kankkunen kertoo.

Lisäksi JäPS sai iloisia uutisia, kun HJK:sta lainalla ollut Altti Hellemaa onnistuttiin rekrytoimaan ennakoidusta poiketen sinipaitaan myös loppukaudeksi.

JäPSiä vastaan SalPalta ovat sivussa ainakin pelikieltoa kärsivät kapteeni Joonas Meura ja skotlantilaishyökkääjä Keir Foster. Sinipaidat pääsevät puolestaan siltä osin otteluun täysin voimin, vaikka pieniä loukkaantumishuolia aina arkeen mahtuukin.

Ykkösliigaa on jäljellä nyt kaikkien joukkueiden osalta kahdeksan ottelun verran. Kärkinelikko on karannut lopullisen tuntuisesti, eli parhaimmillaan JäPS kamppailee viidennestä sijasta. Alaspäin vilkuillen eroa putoamiskarsintaan ”oikeuttavalle” yhdeksännelle sijalla on puolestaan seitsemän pistettä.