Ennakko: JäPS - MP

Ennakko: JäPS – MP

Edelliskierroksella Joensuun JIPPOlle loppuhetken maalilla taipunut JäPS palaa keskiviikkona uudenkarhealle stadionilleen. Sinipaidoilla on erinomainen mahdollisuus avata voittotili tuoreella kotiviheriöllä, kun kello 18:30 alkavassa ottelussa isäntiä vastaan asettuu sarjajumboksi juuttunut Mikkelin Palloilijat.

Missä: Keskuskentän stadion

Milloin: Keskiviikkona 17.7. klo 18:30

Liput: https://kauppa.japsedustus.fi/events/6688f3cf1ce2b430128b456a/ (HUOM! Ennakkoon halvemmalla)

Muuta: Ottelu näkyy maksullisena Ruutu+-palvelussa

JäPSin ja MP:n kauden ensimmäinen kohtaaminen oli järvenpääläisten kauden eheimpiä esityksiä. Vaikka peli ei parasta kuntoaan hakeneella Mikkelin Urheilupuiston nurmella kovin hehkeää ollut, jätti JäPS kotijoukkueen aseettomaksi ja vei pisteet helpohkosti mukaansa. Tuolloin JäPSiltä osuivat Irfan Sadik, Justus Holopainen ja MP-vahti Aleksi Honka-Hallilan pienoisella avustuksella Joona Tapani.

Tuosta toukokuisesta mittelöstä asetelmat joukkueiden välillä eivät ole juuri muuttuneet – vaikka JäPSinkään peli ei pelkkää ruusuilla tanssimista ole ollut, on mikkeliläisillä edelleen sen verran vaikeaa, että muuhun kuin kolmeen pisteeseen ei Järvenpäässä varmasti olla tyytyväisiä.

Sarjataulukon viimeiseltä, kymmenenneltä, sijalta itsensä koko kauden löytäneen MP:n risukasaan paistoi hetkellisesti toissakierroksella, kun kauan hamuttu kauden avausvoitto tuli viimein PK-35:n kustannuksella. Hymy hyytyi kuitenkin jo viisi päivää myöhemmin, kun vain sijan mikkeliläisten yläpuolella oleva Käpylän Pallo tyrmäsi isäntänsä tainnoksiin peräti 2–6.

Vaikka pelejä on jäljellä niin paljon, ettei mitään tulla ratkomaan matemaattisesti vielä pitkään aikaan, on Mikkelillä varsinkin tuon KäPa-tappion jälkeen melkoinen vuori kiivettävänä sarjapaikan säilyttääkseen. Mikäli MP häviää myös Järvenpäässä, alkaa ainakin putoamiskarsinnan välttäminen näyttää likipitäen mahdottomalta. Motivaatiota vierailla siis keskiviikkoiltana varmasti on.

Päämajakaupungin joukkue on päästänyt selkeästi eniten maaleja Ykkösliigassa, mutta todellinen murheenkryyni löytyy siitä huolimatta edelleen hyökkäyspäästä – 7 osumaa 15 ottelussa on historiallisen huono tahti. MP:n lohdutukseksi noista seitsemästä peräti neljä on tullut kahdessa viimeisessä ottelussa, eli pieniä pilkahduksia tummalle taivaalle on mahtunut.

Maalisaldonsa edelliskierroksilla ehtivät avata molemmat MP:n kesän siirtoikkunassa hankkimat vahvistukset. Sekä FC Lahdesta lainatussa Vilho Huovilassa että KTP:n sopimuspelaaja Aapo Hyppösessä on kiistatonta potentiaalia, mutta ihmetekoja nuorukaisilta ei liene reilua odottaa. Tilaa kaksikolle teki alkukauden hyökkäysarpa, ranskalaiskärki Landry Koffi, joka ei MP-luotsi Juha Pasojan harmiksi osoittautunut voittavaksi. Lisäksi nuorisomaajoukkueissakin nähty topparilupaus Joona Kuismala etsii henkilökemiallisista syistä uutta seuraa.

JäPS ei ole pelaajahankintoja ehtinyt tekemään, mutta sitä vastoin Linus Rönnberg suuntasi Järvenpäästä Puolaan – lisäksi valmentajarintamalla on tapahtunut. Sinipaitoja reilun puolivuotisen valmentanut Erol Ates sai Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta suomalaismittakaavassa todella houkuttavan tarjouksen, eikä JäPS asettunut miehen esteeksi – uusi määränpää, GIF Sundsvall, toki maksoi sopimuksen purusta järvenpääläisille korvauksen.

– Kiitokset yhteisestä ajasta! Olen äärettömän kiitollinen, että JäPS antoi mahdollisuuden ja heiltä löytyi rohkeutta luottaa vähemmän kokeneeseen henkilöön. Näkivät horisontin taakse ja uskoivat potentiaaliin, Ates tiivistettynä asiaa JäPSin tiedotteessa kommentoi.

Uusi päävalmentaja, viimeksi HIFK:n urheilutoimenjohtajana toisella sarjatasolla nähty Teemu Kankkunen työskenteli JäPSissä edellisen kerran vuonna 2021, kun hän oli Osku Partoselle elintärkeänä tukena valmennusryhmän nostaessa joukkueen historiallisesti Ykköseen. Nyt ”Tema” on kuitenkin itsenäisesti vetovastuussa ja samalla mielenkiintoisen haasteen edessä.

– Kahdet treenit takana ja uudetkin kundit alkava käydä tutummiksi, Kankkunen kertoo ennen ensimmäistä otteluaan JäPSin päävalmentajana.

– Pirteällä jalalla painettu, ja samaten joukkuehenki vaikuttaa olevan hyvällä tolalla. Joukkueessa on terve kilpailuasetelma, mikä antaa valmentajalle positiivisen ongelman.

– Valmennusporukasta kaikki olivat ennestään tuttuja, joten tullaan hyvin juttuun. [JäPSissä pitkään toiminut] Teimuraz Apriamashvili liittyi nyt vielä mukaan, joten saimme sillekin puolelle lisäapua ja -kokemusta, Kankkunen kertoo.

MP:tä vastaan Tino Palmasto on JäPSin harmiksi keskuspuolustuksesta pelikiellossa, mutta Kankkunen kertoo Miska Rautiolan tuovan pian helpotusta ohueen topparitilanteeseen. Täysin tyhjä ei sairaalasiipi senkään jälkeen uuden JäPS-luotsin mukaan ole, mutta melko hyvistä asetelmista JäPS keskiviikon peliin pääsee lähtemään.

Vajaassa viikossa yksikään valmentaja ei tietenkään omia pelitavallisia ideoitaan ehdi joukkueeseen iskostaa, eli MP:tä vastaan taktisia muutoksia tuskin roppakaupalla nähdään. Pidemmällekin tähystäessä Kankkunen povailee, että mitään suunnatonta pelitavallista muutosta JäPSin pelaamisessa tuskin tullaan näkemään.

– Lähiaikoina tulemme keskittymään joihinkin viilauksiin hyökkäyspelissä, muutoksiin riskienhallinnassa sekä organisoituun puolustuspeliin. Pitkällä aikavälillä haluamme olla joukkue, joka tarjoaa vauhdikasta ja eteenpäin pyrkivää jalkapalloa. Sellaista, missä tapahtuu, ja josta myös yleisö nauttii.