EIF 2–4 (0–0) JäPS

EIF 2–4 (0–0) JäPS

0–1 Banza 48’
0–2 Banza 50’
1–2 Ojala 59’
1–3 Holopainen 63’
1–4 Mohamed 69’
2–4 Fagerström 80’

JäPSin kokoonpano: Janne Laiho (MV), Joakim Ärilä, Tino Palmasto, Amos Ramström, Tobias Karkulowski, Omar Jama (kelt.), Joona Tapani, Herkko Kuosa, Enoch Banza, Justus Holopainen, Hussein Mohamed (kelt.) | Robin Källman (MV), Verneri Meriläinen (>Banza 86’), Hedi Khayat (>Holopainen 70’), Reza Heidari (>Kuosa 70’), Prince Mokuma (>Hussein 78’), Roope Autio, Veeti Manner, Berat Köse (>Tapani 78’), Gullit Zolameso

Missä: Certos Areena (Nummela), 25.02. klo 15:00

Kenties vuoden parastaan esitellyt JäPS eteni lauantaina suvereenilla tavalla Ykköscupin välieriin. Nummelassa pelattua puolivälierää isännöinyt EIF oli JäPSin intensiteetin kanssa hätää kärsimässä, ja sai peliä haltuun oikeastaan vain viimeisen kymmenminuuttisen aikana.

Ensimmäinen puoliaika

Vaikka ensimmäisellä jaksolla ei maaleja nähty, pelasi JäPS sillä kenties jopa paremmin kuin jälkimmäisellä. Peli oli koko ajan täysin vieraiden kontrollissa, eikä kotijoukkue saanut 45 minuutin aikana aikaan kuin pari puolittaista paikkaa. JäPSin maaliodottamakin lienee ollut samaa luokkaa kuin toisella puoliajalla, mutta ilmeisesti viimeistelyä piti ensin hieman lämmitellä.

Lämmittely alkoikin jo toisella minuutilla. Justus ”Jusse” Holopainen pelasi pallon oikeaan laitaan Enoch Banzalle, joka hassutti miehensä laidan puolelta ja laukoi kohti etukulmaa. Maalivahti Ramilson Almeida ehti kuitenkin väliin. Tämän kuvion Enoch toisti lauantaina varmasti toistakymmentä kertaa.

Enochin jälkeen oli Jussen vuoro kokeilla, sitten Enochin, sitten Jussen. Etenkin Jussen jälkimmäistä paikkaa edeltänyt Joona Tapanin läpisyöttö oli loistava, mutta maalivahti ehti blokkaamaan jälkimmäisen viimeistely-yrityksen.

Läpi puoliajan Enoch ja Jusse olivat karata vaarallisille maalipaikoille JäPSin keskikentän ja puolustuksen ruokkimana, eikä EIF löytänyt etenkään Enochin haastokyvylle vastausta.

Järvenpään Monitoimihalliin verrattuna kapealla Certos Areenalla JäPS jaksoi myös pitää prässitasoa kurinalaisesti yllä, eikä EIFin miehistöllä ollut missään vaiheessa aikaa pallon kanssa. Etenkin valkoisissa pelanneiden vieraiden tilanneprässi pallonmenetysten kohdalla oli poikkeuksellisen tehokasta.

Niitä (pallonmenetyksiä) ei kuitenkaan liiemmin lauantaina tullut. Erityisesti Amos Ramström rytmitti topparin paikalta peliä mainiosti, ja kun satunnaiset pitkät avauksetkin löysivät aina oman miehen, joutui EIF varomaan linjan nostamista.

Enochin ja Jussen lisäksi myös kymppipaikalla pelannut Herkko Kuosa pääsi ensimmäisellä puoliskolla yrittämään maalintekoa pariin otteeseen, mutta kun vetokengät eivät tuntuneet kenelläkään olevan oikeissa jaloissa, mentiin puoliajalle maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Jyrki Aholan puoliaikaspiikeissä oli ilmeisesti taas kerran ytyä, sillä JäPS tuli toisen puoliskon ensimmäisen viisiminuuttisen suorastaan hämmentävän kovalla intensiteetillä. Se palkittiinkin jo parin minuutin jälkeen.

48. minuutilla Herkko kääntyi tavaramerkkityyliinsä terävästi keskialueella, kuskasi sitten palloa ylös ja pelasi lopulta millintarkasti topparin ja laitapakin välistä Enochin puolittaiseen läpiajoon. Vaikka kulma oli pieni, oli Enochin laukauksessa niin paljon voimaa ja tarkkuutta, että se upposi vasempaan alanurkkaan.

Käytännössä seuraavassa hyökkäyksessä sama kuvio toistui. Tällä kertaa maalia oli alustamassa Joona, mutta viimeistelystä vastasi jälleen lähes identtisellä laukauksella Enoch.

Kenttätapahtumien perusteella JäPSin lisämaalit vaikuttivat kavennusta todennäköisemmiltä, mutta toisin kävi. Tino Palmasto hieman kompuroi pallon kanssa omassa boksissa, ja EIF pääsi riistämään. Salomo Ojala laittoi takaviistosyötöstä pallon lähietäisyydeltä sisään.

Kavennuksen jälkeen vaikutti hetkellisesti siltä, että EIF saattaisi saada otetta ottelusta, mutta JäPSin kuitti oli niin nopea, ettei sitä päässyt käymään. Pallo Enochille oikeaan laitaan ja tältä kova syöttö maalin edustalle, mistä Jusse liukui sen sisään.

Kuusi minuuttia myöhemmin 69. minuutilla nähtiin kenties ottelun komein. Hussein Mohamed ajoi jälleen sisään vasemmalta ja ampui sitten kierteisen laukauksen oikeaan yläkulmaan. Voinee veikata, ettei tämä jää vuoden ainoaksi vastaavaksi.

80. minuutilla EIF pääsi vielä kaventamaan JäPSin lepsun puolustamisen seurauksena, ja siitä alkoikin isäntien ainoa vahvempi jakso. Lähellä 3–4-maaliakin tammisaarelaiset kävivät, mutta Janne Laiho oli viimeiset minuutit maalillaan itse varmuus.

JäPSille siis vähintäänkin ansaittu kahden maalin voitto, ja samalla paikka Ykköscupin välierästä. Siinä sinipaidat kohtaavat Kokkolan Palloveikot, jälleen vieraissa.

Myös Ahola oli tyytyväinen miehistönsä esitykseen.

– Niin kauan kuin olen tässä päävalmentajana ollut, niin se [ensimmäinen puoliaika] oli meiltä todella hyvää peliä. Ehkä siinä olisi kahdella, kolmella maalilla pitänyt johtaa puoliaikaan mennessä.

– Sitten vähän puhuttiin itseluottamuksesta ja muusta, ja toisen jakson alkuun tultiin sitten ihan fantastisesti. Se miten käännettiin peliä, tilanteenvaihdot – tosi hyvä esitys.

– [Lopussa] meni sitten vähän pitkän pallon pelaamiseksi, mutta opetellaan voittamaan.