Ykkösluokan alku Ykköseen

Ykkösluokan alku Ykköseen – haasteista huolimatta

JäPSin seurahistorian ensimmäinen ottelu Suomen toisiksi korkeimmalla sarjatasolla on nyt takanapäin, ja seuraava koitos häämöttää jo horisontissa. Itse joukkue on varmasti siihen katseensa jo suunnannut, mutta ennen kuin TPS:n kohtaamiseen aletaan taustaosastolla valmistautua sen kummemmin, on syytä hieman hehkuttaa sitä, että tämä kauan ja hartaasti kaivattu merkkipaalu ylipäätään onnistuttiin saavuttamaan.

Joskus kuulee sanottavan, että hyppy Kakkosesta Ykköseen on lähes joukkueen kuin joukkueen taustaorganisaatiolle sekä itse seuralle se kaikkein haastavin loikka, vaikka kentän puolella värejä kantavat tuon esteen hieman helpommin onnistuisivatkin ylittämään. Aivan kaikkien seurojen kohdalla tämäkään viisaus ei toki pidä paikkaansa, mutta JäPSin kaltaisille, hieman pienemmillä resursseilla operoiville sarjanousijoille siirtymää valtakunnallisen tason kentille voinee hyvästä syystä pitää erityisen haastavana.

Kun reilun vuosikymmenen hamuttu nousu viime syksynä lopulta varmistui, sekoittui Järvenpäässäkin riemun sekaan siis pikkiriikkinen annos pelkoa, vaikka moni ei sitä välttämättä ääneen ollutkaan valmis tunnustamaan; riittävätkö talkoolaiset, riittävätkö olosuhteet ja riittääkö budjetti niin pelaajamateriaalin vahvistamiseen kuin ylipäätään joukkueen arjen pyörittämiseen. Vaikka haasteita vasta alkaneeseen kauteen tuleekin vielä varmasti mahtumaan, voinee ainakin ensimmäiseen ja viimeiseen kysymykseen jo nyt vastata varovaisesti ”kyllä”.

Edustusjoukkueen taustalla on tehty syksyn, talven ja kevään aikana valtaisa määrä työtä lähinnä rakkaudesta seuraan ja lajiin, eikä tuon duunin merkitystä voi vähätellä – ilman tätä lähes ilmaista työpanosta isolta joukolta ihmisiä, aiheuttaisi tulevan kauden ajattelu huomattavasti enemmän vatsanväänteitä. Tänä vuonna viimein – toivottavasti – harppauksen parempaan suuntaan ottamassa olevat otteluolosuhteet tietysti jättivät vielä toivomisen varaa, mutta yhdestäkään tapahtumaa rakentamassa olleesta vapaaehtoisesta se ei jäänyt tai tule jäämään kiinni. Se, että halliolosuhteisiin onnistuttiin rakentamaan niinkin onnistunut spektaakkeli, on hatunnoston arvoinen suoritus, vaikka jokainen järvenpääläisen jalkapallon ystäväkin varmasti kaipailee jo kalaverkottoman katselukokemuksen ääreen.  

Aplodit täytyy antaa myös kamppailua seuraamaan saapuneelle viisisataapäiselle yleisölle, joka oli joutunut painautumaan lähes istumapaikattomassa hallissa niin vieri viereen, että se varmasti keskivertosuomalaista hirvitti. Etenkin innokkaasti ottelussa mukana eläneet ja kannattaneet juniorit lämmittivät varmasti kaikkien, paitsi mitä ilmeisimmin pietarsaarelaisten, sydäntä, jotka toki hekin olivat jaksaneet Järvenpäähän asti raahautua ilahduttavan sankoissa määrin. Näillä näkymin JäPSin toinenkin kotiottelu joudutaan vielä hallissa pelaamaan, ja vaikka se kieltämättä hieman harmillista erityisesti Ykkösen tasolla onkin, oli täyteen ahdetussa hallissa maanantaina omanlaistaan tunnelmaakin. Vaikka jalkapallo on ja sen kuuluukin olla ulkolaji, nähtiin Veikkausliigassa edelliskierroksella pari valitettavaa esimerkkiä siitä, ettei ulkoilun priorisointi aina takaa auvoa.

Kirsikkana kotikutoisen, mutta silti lopulta oikein makoisan kakun päällä oli kotijoukkueen esitys. Vaikka pelaajabudjetissa JäPS hieman esimerkiksi Jarosta jääkin, paikkasivat sinipaidat sen railon todellisella taisteluasenteella, eikä kauden avausottelussa ollutkaan enää mitään merkkejä siitä materiaalierosta, joka vain muutamaa viikkoa aiemmin oli Pietarsaaressa ollut havaittavissa. Ansaitun ja kauan odotetun Ykkösen debyyttinsä sai myös aikamoinen liuta JäPS-pelureita, ja se lista tulee seuraavina viikkoina vielä entisestään kasvamaan.

Vähätellä ei voi myöskään sitä, miten hienoa seuran ohella myös kaupungille on saada vihdoin jalkapalloedustustakin näin korkealle tasolle. Urheilu on etenkin hieman pienemmissä kaupungeissa poikkeuksellisella tavalla ihmisiä yhdistävä tekijä, ja JäPSin voi hyvällä omallatunnolla sanoa kantavan kortensa kekoon paikallistunteen rakentamisessa. Järvenpäässä on toki tehty vuosien varrella hyvää työtä useamman lajin parissa, mutta juuri nyt, jalkapallon nauttiessa pienoista kuherruskuukautta suomalaisten keskuudessa, JäPSin nousu osui makoisaan paikkaan. Toivottavasti alkaneella kaudella saadaan vielä roppakaupalla avausottelun kaltaisia elämyksiä.